Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Kinetoterapia si durerile de spate

26-05-2016

Postura incorecta, minitraumatisme repetate, statul indelungat in picioare, socuri multiple, stres, efort fizic sunt cativa dintre factorii care produc dureroasele afectiuni ale coloanei vertebrale.

Kinetoterapia si durerile de spate


Pentru ameliorarea si tratarea acestora sunt recomandate terapiile alternative, neinvazive si nedureroase, cu o toleranta si complianta a pacientului extrem de bune.

Dr. Vasile Druta, medic primar ortoped  in  cadrul clinicii „Coloana Medicala” (www. coloanamedicala.ro), ne spune care este rolul kinetoterapiei in tratarea durerilor de spate.

Activitatea  fizica si miscarea sunt binecunoscute pentru rolul lor in pastrarea sanatatii, iar kinetoterapia, definita ca „terapie prin miscare”, reuneste un ansamblu de exercitii fizice menite sa redea mobilitatea si sa refaca unele functii diminuate, plecand de la exercitii fizice statice si dinamice profilactice (de prevenire), curative si de recuperare.

Gimnastica medicala mai vizeaza cresterea fortei si rezistentei musculare, controlul si echilibrul corpului, formarea capacitatii de relaxare, corectarea posturii si aliniamentului corpului, cresterea mobilitatii articulare, reeducarea respiratorie etc.

Cand e recomandata?

In caz de lombosciatica, hernie de disc, discopatie, deformari ale coloanei (scolioza, cifoza, lordoza), dar si in entorse, luxatii, recuperari in urma fracturilor sau reumatism.

Prin exercitiile de kinetoterapie, specialistul urmareste mai multe obiective. Cresterea fortei  musculare este una dintre  tintele principale, musculatura bine dezvoltata fiind un prim pas spre vindecare. Aceasta se realizeaza prin exercitii de tonifiere cu rezistenta mare.

Kinetoterapeutul mai urmareste:

• corectarea posturiisi a aliniamentului corpului in cazuri de deviatie a coloanei;

cresterea mobilitatii articulare – prin mobilizari pasive si active cu rezistenta, dar si prin exercitii de asuplizare a musculaturii articulatiei in cauza;

• cresterea rezistentei musculare, coordonarea, controlul si echilibrul, antrenarea la efort, relaxarea – una dintre cele mai eficiente metode de relaxare fiind stretching-ul.

Prin aceasta tehnica se obtine intinderea muschilor pe toata lungimea lor, ce are ca rezultat relaxarea, cresterea elasticitatii, flexibilitatii si amplitudinii in miscare.

Tratamentul

Tratamentul durerilor de spate trebuie abordat multimodal si personalizat, kinetoterapia fiind o parte din acest protocol cu ajutorul caruia se abordeaza problemele coloanei vertebrale. In scopul vindecarii, se aplica, de cele mai multe ori, 2-3 saptamani de proceduri complete, nedureroase, cu o toleranta a pacientului extrem de buna.

Perioada de tratament este urmata de controale periodice la anumite intervale de timp, iar  consolidarea rezultatelor prin intarirea musculaturii prin kinetoterapie se poate intinde pe cateva luni, in functie de afectiunile individuale.

Dr. VASILE DRUTA

Medic primar ortopedie si traumatologie

Clinica Coloana Medicala - Bucuresti

www.coloanamedicala.ro Comentarii

Lasa-ne comentariul tau