Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Legumele si fructele in alimentatia sezonului rece

28-07-2016

Omul contemporan care face un efort fizic minim care este supus mereu stresului si modificarilor meteo are nevoie de o alimentatie bogata in substante biologic active cu cedare energetica rapida si usor asimilabila. Sursa acestui nivel energetic este reprezentata de o alimentatie echilibrata bazata pe cele trei categorii importante de principii alimentare: proteine lipide si glucide de provenienta animala si mai ales de origine vegetala.

Legumele si fructele in alimentatia sezonului rece


Omul contemporan care face un efort fizic minim, care este supus mereu stresului si modificarilor meteo are nevoie de o alimentatie bogata in substante biologic active, cu cedare energetica rapida si usor asimilabila. Sursa acestui nivel energetic este reprezentata de o alimentatie echilibrata, bazata pe cele trei categorii importante de principii alimentare: proteine, lipide si glucide de provenienta animala si, mai ales, de origine vegetala.

Consumarea fructelor si a legumelor reprezinta un izvor de sanatate, un imbold de energie necesara metabolismului uman pe tot parcursul anului, cu predilectie in perioada rece a anului.

Recomandarea specialistilor in domeniu, cat si experienta vietii de pana acum sustin ingerarea legumelor si a fructelor in stare proaspata. Acest lucru se refera la produsele vegetale care pot fi pastrate pe perioada rece si isi mentin complexul de vitamine si minerale nemodificat. De asemenea, se recomanda consumul acestor produse si, in special, al acelora cu perisabilitate crescuta, si in stare conservata prin metode fara conservanti sintetici.

Unele produse se imbogatesc cu substante hranitoare pe care nu le contin inainte de conservare si anume: zahar, ulei, sare, condimente, mirodenii.

Atentie la produsele care sunt conservate pe baza Eurilor sau cele cu risc de imbolnavire. Despre acest subiect vom discuta intr-un numar viitor.

Folosirea fructelor si a multor legume in stare proaspata sau cruda, fie depozitate in conditiile casnice, fie cumparate de la comerciantii autorizati impune ca prima masura inainte de utilizare, spalarea cu apa potabila sau cu apa fiarta si racita. Aceasta banala si minima masura distruge microbii existenti pe suprafata produsului si previne aparitia de infectii digestive nedorite. Aceeasi masura se aplica si legumelor, si fructelor la care nu se mananca si coaja, dar prin manipularea manuala se poate contamina atat mana, cat si interiorul produsului.

Unii indivizi au o sensibilitate digestiva la consumul legumelor si al fructelor proaspete. Nu va descurajati, exista metode de prelucrare si conservare, care mentin bogatia vitaminica in aliment fara mai produce acest disconfort. Important este sa depistati de la ce fruct sau leguma aveti aceste neplaceri si sa le consumati in starea conservata.

Consumul fructelor si al legumelor in stare proaspata sau conservata dupa metodele expuse aduce beneficiu organismului uman prin asimilarea usoara a bioconstituentilor. In speranta ca acest articol v-a adus unele lamuriri, va multumesc si astept sugestiile voastre pe adresa redactiei.

Enumeram si explicam succint metodele de conservare recomandate de specialisti:

sterilizarea prin fierberea direct in apa, cu dezavantajul de a se pierde unele vitamine si saruri termosensibile.

sterilizarea prin fierberea directa in aburi, procedeu prin care alimentul isi mentine nemodificata, in totalitate componenta in vitamine si minerale.

Aceste doua metode sunt recomandate celor cu sensibilitate digestiva la consumul fructelor si al legumelor in stare proaspata.

uscarea produsului vegetal efectuata prin metoda naturala sau artificiala determina deshidratatrea acestuia rezultand o cantitate mai mica de substanta, dar cu un nivel energetic foarte ridicat. Se pot consuma ca atare sau rehidratate in apa. Exista suficiente produse de acest fel pe piata.

congelarea legumelor si a fructelor pastreaza culoarea si calitatile nutritive, cu scaderea proprietatilor olfactive. Decongelarea modifica insa consistenta si, de aceea, trebuie consumate la scurt timp de la preparare deoarece isi pierd si celelalte proprietati.

Dr. VALENTIN S. PANTEA



 



Comentarii

Lasa-ne comentariul tau