Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Levantica (Lavandula angustifolia Mill)

22-12-2014

Cunoscuta pentru parfumul deosebit si persistent dupa uscare, levantica este o planta de origine mediteraneana care se dezvolta in flora spontana sau in culturi, in zone cu temperaturi ridicate si sol bogat in calciu.Specia este un subarbust care formeaza tufe dese, globuloase, inalte de pana la 70cm. Pe tulpinile ramificate sunt dispuse frunzele mici, lanceolate si acoperite cu peri de culoare verde-cenusie. Florile mici, violacee sunt grupate in inflorescente terminale cu aspect de spic.

Levantica  (Lavandula  angustifolia Mill)


Descriere Cunoscuta pentru parfumul deosebit si persistent dupa uscare, levantica este o planta de origine mediteraneana care se dezvolta in flora spontana sau in culturi, in zone cu temperaturi ridicate si sol bogat in calciu. Specia este un subarbust care formeaza tufe dese, globuloase, inalte de pana la 70cm. Pe tulpinile ramificate sunt dispuse frunzele mici, lanceolate si acoperite cu peri de culoare verde-cenusie.

Florile mici, violacee sunt grupate in inflorescente terminale cu aspect de spic.

Produsul vegetal utilizat - Inflorescentele (Lavandulae flores).

Principii active

Florile de levantica contin: ulei volatil, acizi triterpenici, cumarine, flavone, rezine, principiu amar Actiune farmacologica Specia prezinta proprietati sedative, antispastice si antimicrobiene (prin uleiul volatil), diuretice (datorate flavonelor si triterpenelor), coleretice (ac. rozmarinic), cicatrizante (flavone si ulei volatil).

Se recomanda intern, sub forma de infuzie in: tulburari nervoase, insomnie, agitatie, afectiuni cardiace cu substrat nervos, spasme de diverse etiologii, afectiuni renale, raceala, gripa, stari infectioase. Extern se utilizeaza in rani si arsuri superficiale (aplicatii locale cu planta proaspata) si in accese febrile, raceala (frictiuni cu otet aromat).

Florile de levantica intra in compozitia unor amestecuri de plante pentru bai aromatice, fiind foarte apreciate pentru efectele lor reconfortante si relaxante.

Observatii

Uleiul volatil extras din florile de levantica este folosit in aromaterapie si in industria parfumurilor, articolelor de igiena si cosmetica.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau