Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Lichidele fierbinţi, recomandate în caz de răceală – mit sau realitate?

17-04-2018

Un leac popular, recomandat în caz de răceală încă din cele mai vechi timpuri, constă în consumul de lichide încălzite pentru ameliorarea simptomelor neplăcute precum tusea supărătoare, gâtul încărcat şi nasul înfundat. Acest remediu este susţinut şi de ştiinţă, însă doar în anumite condiţii.

Lichidele fierbinţi, recomandate în caz de răceală – mit sau realitate?


În cadrul unui studiu efectuat recent la Universitatea Cardiff din Ţara Galilor şi publicat în jurnalul medical Rhinology, oamenii de ştiinţă au monitorizat două grupuri alcătuite în total din 30 de voluntari care prezentau simptomele specifice răcelii şi care nu şi-au administrat medicamente. Aceştia au consumat fie sirop natural de fructe încălzit, fie acest lichid la temperatura camerei.

Conform rezultatului, subiecţii care au băut sirop cald au manifestat o îmbunătăţire a simptomelor răcelii la nivelul căilor respiratorii superioare (tuse, rinoree şi nas înfundat).

Băutura încălzită a diminuat senzaţia de tuse, durerea în gât şi frisoanele, îmbunătăţire care s-a menţinut timp de 15- 30 de minute după ingerare.

În plus, s-a constatat o reducere imediată a senzaţiei de oboseală, efect care a durat circa o jumătate de oră.

Băutura încălzită nu a avut un efect imediat pozitiv asupra rinoreei sau a senzaţiei de strănut, însă acestea s-au redus după 15-30 de minute de la ingerare.

Pe de altă parte, consumul lichidului la temperatura camerei a avut ca efect reducerea imediată a strănutului, a tusei şi rinoreei, însă nu a determinat nicio schimbare în ceea ce priveşte durerea de gât şi starea de letargie specifică pacienţilor cu răceală.

De asemenea, s-a observat că atât lichidul la temperatura camerei cât şi cel încălzit au determinat o reducere a senzaţiei de nas înfundat, însă în cazul subiecţilor care au consumat lichidul încălzit efectul s-a menţinut timp de 15 - 30 de minute.

În concluzie, autorii cercetării au notat că băuturile încălzite nu au efect asupra fluxului de aer prin căile respiratorii în comparaţie cu lichidele consumate la temperatura camerei, însă oferă o reducere semnificativă a altor simptome ale răcelii.

Descoperirea se aplică şi în cazul altor băuturi consumate calde, precum ceaiurile sau supele, însă specialiştii în domeniul sănătăţii nu recomandă consumul de lichide fierbinţi deoarece aceastea pot avea efecte negative asupra smalţului dinţilor, papilelor gustative, gingiilor, gâtului şi a tractului digestiv.

De asemenea, obiceiul de a bea lichide fierbinţi este una dintre cauzele cancerului esofagian. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Teheran, consumul zilnic de ceai fierbinte, la o temperatură de cel puţin 70 de grade Celsius, în mai puţin de două minute de când este turnat în cană, a fost asociat cu o creştere de opt ori a riscului de a dezvolta această afecţiune în comparaţie cu un consum de lichide călduţe.

Un consum de ceai la o temperatură între 65 şi 69 de grade Celsius a fost asociat cu un risc de două ori mai mare. Cauza o reprezintă deterioarea mucoasei esofagului în urma ingerării lichidelor fierbinţi.

Pe lângă băuturile călduţe care s-au dovedit benefice în caz de nas înfundat, rinoree sau tuse, se găsesc diferite produse în farmacii care este indicat să se administreze la recomandarea medicului.

Alături de acestea sunt binevenite ceaiurile din anumite plante ce calmează inflamaţia căilor respiratorii, fluidizează mucusul, acţionează împotriva infecţiei şi cresc imunitatea. Printre ele se numără ceaiurile de echinaceea, cimbru, nalbă, lumânărică, isop, plămânărică, unguraş sau soc, dar şi de sunătoare, care are efect calmant.

În plus, o băutură calmantă, proaspătă, cum ar fi cea din suc de lămâie şi miere este eficientă, la fel ca şi sucul proaspăt de morcovi, de ceapă şi cel de ridiche neagră, ce ajută la expectorarea flegmei din gât.

Ca regulă generală, în caz de răceală se evită lichidele care conţin alcool şi cofeină deoarece pot fi iritante şi diuretice, iar deshidratarea face ca mucusul să fie mai greu de eliminat.

În cazul în care răceala nu se ameliorează într-o săptămână sau se agravează după trei zile şi dacă tusea uscată durează mai mult de o lună trebuie să se solicite sfatul medicului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau