Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Lombosciatica

17-12-2014

Lombosciatica reprezinta durerea lombara cu debut brutal, cu limitarea severa a miscarii si afectarea sensibilitatii in zona afectata.Cauzele lombosciaticii: alterari degenerative ale discului intervertebral cu protruzia sau prolapsul discului intervertebral, anomalii congenitale lombosacrate, artroza articulatiilor interapofizare, fracturi de corpi vertebrali, spondilita anchilozanta, osteoporoza, osteomalacia, tumori maligne: mielom multiplu, metastaze vertebrale.

Lombosciatica


Definitie

Lombosciatica reprezinta durerea lombara cu debut brutal, cu limitarea severa a miscarii si afectarea sensibilitatii in zona afectata. Cauzele lombosciaticii

alterari degenerative ale discului intervertebral cu protruzia sau prolapsul discului intervertebral; anomalii congenitale lombosacrate; artroza articulatiilor interapofizare; fracturi de corpi vertebrali; spondilita anchilozanta; osteoporoza, osteomalacia; tumori maligne: mielom multiplu, metastaze vertebrale Tablou clinic Durerea - debuteaza brusc in timpul efortului sau la cateva ore dupa efort. Durerea iradiaza in membrul inferior pe traiectul nervului sciatic, este agravata de efortul fizic si de miscari si este ameliorata de repaus.

Tulburari de sensibilitate- parestezii, hipoestezie. Aceste manifestari sunt asociate durerii. Scaderea fortei muscular si hipotrofia musculara. Examenul fizic al bolnavului cu lombosciatica evidentiaza atitudine antalgica, trunchiul fiind inclinat de partea opusa celei dureroase, scolioza concava de partea suferinda, stergerea lordozei, contractura unilaterala a musculaturii paravertebrale. Miscarile de flexie si inclinare laterala sunt limitate.

Diagnostic diferential al durerii

durerea de cauza mecanica-este agravata de efort, activitate, statul prelungit pe scaun si este ameliorata de repaus la pat, in pozitie culcata cu genunchii putin flectati durerea din bolile inflamatorii-este agravata de repausul prelungit si apare de regula; in timpul noptii si este ameliorate de efortul fizic; durerea din tumori - este progresiva, agravata de pozitia culcat, nu este ameliorata de repaus si este rezistenta la analgezicele uzuale.

Tratament 

repaus la pat - pozitia culcat in pat cu genunchii putin flectati scade presiunea la nivelul coloanei lombare. Pacientii obezi trebuie sa urmeze un regim hipocaloric, deoarece kilogramele in plus apasa pe discul vertebral degradat si pe radacinile nervoase; de evitat - flexia fortata, ridicatul greutatilor, statul prelungit pe scaun; tratament-antialgic, antiinflamator, decontracturant; fizioterapie; terapie chirurgicala - indicata in cazurile de sciatica hiperalgica rezistenta la tratamentul medical, sciatica prelungita peste 3 luni, sciatica paralizanta.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau