Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Luați sau îi dați copilului medicamente sau suplimente pentru afecțiuni de sezon fără avizul medicului? Atenție!

15-01-2019

Automedicația este o mare problemă în România. Automedicația prezintă riscuri grave din cauza supradozării sau interacțiunilor substanțelor. Iarna avem tendința să ne tratăm singuri pentru infecții respiratorii sau toxiinfecții sau dureri, așadar iată la ce să fim atenți și pentru ce să cerem sfatul medicului sau al farmacistului:

Luați  sau îi dați copilului medicamente sau suplimente pentru afecțiuni de sezon fără avizul medicului? Atenție!


1. Analgezicele și antitermicele (paracetamol, ibuprofen) trebuie luate în cantități atent monitorizate

Cele mai administrate în această perioadă sunt produsele cu ibuprofen și paracetamol. Dar mare atenție la medicamentele cu eliberare fără rețetă multisimptom care pe lângă paracetamol (acetaminofen) și/ sau ibuprofen mai au și alte componente. Unele afectează nivelul de atenție! Nu depășiți doza maximă per kg corp/ zi (conform prospectului) considerând toate pastilele luate într-o zi (de exemplu, cu paracetamol). În cazul paracetamolului, doza maximă la adulți este de 4 g/zi, luat fracționat (doză de 500mg-1g) pe parcursul a 24 de ore, la intervale de 4-6 ore. În cazul copiilor, doza este calculată pe kilogram corp. Paracetamolul are interacțiuni cu substanțe, iar în anumite cazuri, în combinație cu alcoolul cauzează leziuni hepatice. De asemenea, există atenționări speciale pentru persoanele cu probleme hepatice, renale, subponderale, alcoolici sau cei care au avut reacții alergice la acetaminofen în trecut. Este singurul antitermic și analgezic sigur în sarcină, dar gravidele trebuie să verifice să nu fie în combinații cu alte substanțe, ci doar paracetamol simplu.

În cazul ibuprofenului, doza maximă pentru un adult este de 1,2g fracționat în 3-6 reprize pe parcursul a 24 de ore. Trebuie luat în dureri sau probleme cauzate în principal de inflamații. La copii nu este recomandată administrarea sub greutatea de 5 kg! Și numai în doza recomandată de medic pe kg/corp. Ibuprofenul poate interacționa neprevăzut cu alte medicamente. Dintre acestea, unele sunt antidepresive, altele sunt beta-blocanți folosiți în tratamentul hipertensiunii arteriale, diuretice și nu numai. Trebuie luat cu atenție de persoanele peste 65 de ani sau de mamele care alăptează sau de cei cu astm, probleme renale sau hepatice, cei cu lupus, boala  Crohn sau colită ulcerativă, cei cu istoric de hemoragii digestive, persoanele cu hipertensiune arterială, sau cu boala arterială periferică(îngustarea arterelor), cei care au probleme cardiace (angină, infarct, insuficiență cardiacă) sau de persoanele care au avut accidente.

2. Atenție și la banala aspirină (acidul acetilsalicilic)

Doza zilnică maximă este de 3 g pe zi, administrată în mai multe doze și pentru cea cu eliberare imediată (nu prelungită). În anumite cazuri (febră, managementul durerii), specialiștii cresc doza maximă până la 4g/zi. Atenționări speciale sunt pentru adulții cu afecțiuni digestive, hepatice sau renale (doar cu acordul medicului!). Are multiple interacțiuni cu antiinflamatoarele (AINS) precum ibuprofen, steroizii, anticoagulantele, antidepresive, antihipertensive, antiepileptice, chiar și cu suplimente alimentare care conțin anumite extracte din plante.

Persoanele sănătoase peste 50 de ani trebuie să o ia cu recomandarea medicului care va prescrie și doza potrivită (deoarece crește riscul de hemoragii). Dacă ați luat în ultimele 5 zile și urmează să aveți o intervenție chirurgicală sau stomatologică, spuneți-i medicului; aspirina rămasă în organism crește riscul de sângerare.

Mai mult, această substanță, orice produs care o conține ca atare sau o versiune (inclusiv acidul salicilic) sunt complet interzise copiilor sub 16 ani! Există riscul de sindromul lui Reye, așa că verificați cu atenție orice supliment sau sirop care promite imunitate sau vindecarea răcelilor să nu aibă acest ingredient sau extract de scoarță de salcie.

3. Algocalminul (metamizol) este eliberat doar cu rețetă!

Deși este candidat la loc de cinste în topul celor mai populare medicamente, este utilizat la scală largă și abuz în România.

Riscul utilizării acestei substanțe o reprezintă agranulocitoza (distrugerea unor celule cu rol important în sistemul imunitar al organismului). De aceea folosirea lui este limitată în multe state europene, iar la noi este eliberat doar cu rețetă.

Deși este tentant să folosiți supozitoare cu algocalmin la copiii cu febră mare, dacă nu v-a recomandat medicul după ce a văzut copilul, nu o faceți la recomandarea vecinei sau vreunei prietene. Organismul copilului poate fi destul de încercat de lupta cu infecția, nu are nevoie de un stres suplimentar.

4. Antibioticele nu sunt vitamine!

Cca 1 din 6 români au consumat antibiotice fără rețetă în ultimul an, conform rezultatelor studiului realizat de Cult Market Research, rezultate date publicității la începutul acestui an. Femeile sunt cele care își autoadministrează antibiotice fără rețetă (1 din 5), iar adulții care au copii apelează la automedicație mai mult decât adulții fără copii.

Trebuie menționat că antibioticele în virozele de sezon au ZERO eficiență, de aceea nu sunt prescrise de medici. Mai mult, prin abuzul de antibiotice nu facem decât să creștem rezistența multor germeni la acestea și să ne limităm opțiunile în cazul unei îmbolnăviri serioase. S-a tot discutat de rezistența unor stafilococi sau streptococi la anumite substanțe – este unul din efectele pe termen mediu și lung al utilizării iraționale a unor medicamente.

Să nu uităm și că antibioticele compromit flora intestinală (componentă a apărării organismului) provocând dezechilibre. De aceea, de cele mai multe ori, medicul sau farmacistul recomandă și un probiotic administrat încă ceva vreme după ce am terminat dozele de antibiotic pentru recolonizarea florei intestinale și refacerea echilibrului intern.

Dacă sunt administrate, atunci antibioticul se ia în cantități calculate pentru persoana respectivă și pe o durată precisă, în funcție de o antibiogramă care spune la ce substanțe active reacționează bacteria respectivă. Mai mult, dacă ați luat un antibiotic, în cazul unei noi îmbolnăviri, trebuie alternat cu altul (ca să evitați reacții alergice sau creșterea rezistenței microbului la substanța respectivă).

Copiii trebuie să ia antibiotice doar la recomandarea medicului, în doze precise, care sunt calculate atunci, de medic în funcție de greutatea din acel moment a copilului.

Așadar, nu vă supărați pe farmaciștii noștri când refuză să vă dea antibiotic fără rețetă!

5. Spray-urile nazale sau orofaringiene.

Nasul înfundat, plin de secreții sau scuame nu este deloc plăcut. Așa că este de înțeles dorința de a lua ceva ca să dispară aceste simptome neplăcute în infecțiile respiratorii. Însă, încercați să alegeți produse cu extracte din plante, apă de mare și apelați la decongestionante nazale doar la nevoie și la recomandare medicului sau farmacistului. De ce? Substanțele active dau dependență în timp și desensibilizează centrul olfactiv, responsabil de miros și gust. În unele cazuri, se produce chiar uscarea excesivă a mucoasei nazale și poate apărea fenomenul de tahifilaxie (organismul se obișnuiește cu substanța activă și nu mai reacționează).

6. Antialergicele

Sunt substanțe foarte importante, de ținut la îndemână și mereu de avut în trusa medicală de urgență acasă și în concediu. Însă discutați cu un medic înainte sau întrebați farmacistul. Vă sunt utile în reacții alergice la produse alimentare sau băuturi, la contactul cu anumite substanțe iritante din mediu sau produse de îngrijire sau curățenie, însă citiți prospectul și să știți exact care e doza și în ce circumstanțe trebuie să luați pastila.

Antihistaminicele au efecte adverse, delco de neglijat, de aceea citiți prospectul și discutați cu farmacistul sau medicul interacțiunea cu anumite medicamente pe care le luați în mod uzual.

Așadar, după cum vedem, medicamentele sunt utile, însă trebuie luate cu atenție și responsabilitate. Automedicația ne poate pune viața în pericol, indiferent de vârstă și de starea de sănătate. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau