Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Măsuri pentru prevenirea muşcăturilor de căpuşe

03-05-2018

Boala Lyme, numită şi borelioză, este o afecţiune care poate pune viaţa în pericol, transmisă animalelor şi oamenilor prin muşcătura căpuşelor contaminate cu Borrelia burgdorferi. Pe continentul nostru, în fiecare an mii de persoane se îmbolnăvesc din această cauză, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), unele dintre aceste cazuri fiind grave şi putându-se solda cu paralizie sau chiar cu deces.

Măsuri pentru prevenirea muşcăturilor de căpuşe


În ultimul deceniu, numărul îmbolnăvirilor a crescut, cele mai multe cazuri fiind înregistrate primăvara şi vara, în special în perioadele în care alternează zilele călduroase cu cele răcoroase şi ploioase.

Cele mai expuse la muşcăturile de căpuşe sunt persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber, în zonele cu vegetaţie abundentă, cele care ies des la iarbă verde şi care îşi plimbă animalele de companie în parcuri sau în zone în care există stâne şi ferme.

Orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de precauţie contra căpuşelor, astfel:

- animalele de companie trebuie deparazitate extern, în fiecare lună, cu soluţii speciale ce pot fi achiziţionate de la cabinetele veterinare;

- când se stă într-o zonă cu vegetaţie, părul e bine să fie purtat prins, iar hainele să fie cu textură mai densă, de culoare deschisă, pentru a se observa în timp util insectele dăunătoare;

- la întoarcerea acasă se recomandă scuturarea temeinică a hainelor pe fereastră şi spălarea acestora;

- ori de câte ori se revine din spaţiile cu vegetaţie bogată este bine să se facă un control general al pielii pentru a se observa eventuale capuşe înfipte în piele. Cel mai adesea, căpuşele se localizează sub braţe, în spatele genunchilor, în preajma buricului, pe cap şi în păr, între picioare şi în zona mijlocului.

- încălţămintea se scutură bine înainte de a pătrunde într-un spaţiu interior deoarece insectele nedorite pot fi transportate accidental în locuinţă;

- după fiecare ieşire în mediul exterior, înainte de a intra în casă, animalele de companie se perie, iar ulterior se inspectează pielea lor pentru a identifica posibile căpuşe;

- se evită şezutul pe iarbă în zonele care nu au fost deratizate contra căpuşelor şi fără a utiliza sprayuri antiinsecte sau brăţări speciale, produse ce pot fi cumpărate din farmacii.

Dacă o căpuşă este ataşată de corp de mai puţin de 24 de ore este puţin probabil să transmită boala Lyme.

În cazul în care se depistează pe piele o căpuşă este bine să se îndepărteaza imediat, însă nu prin smulgere deoarece există pericolul să se rupă capul acesteia care, dacă rămâne înfipt, poate cauza infecţii serioase. Se foloseşte o pensetă şi se trage în sus în mod constant evitându-se mişcările bruşte sau de răsucire.

Asiguraţi-vă că nu au rămas în piele fragmente din corpul insectei, curăţaţi zona cu apă şi săpun, folosiţi un dezinfectant, apoi adresaţi-vă medicului.

Păstraţi căpuşa extrasă pentru analize de laborator. Astfel se va putea afla dacă aceasta era purtătoare a bacteriei periculoase.

Este bine de ştiut că nu toate aceste insecte sunt purtătoare de Borrelia şi, prin urmare, nu toate persoanele muşcate de o căpuşă vor dezvolta boala Lyme.

În prima fază, boala Lyme se manifestă printr-o roşeaţă ce se poate instala oricând într-un interval cuprins între câteva zile şi câteva săptămâni de la momentul muşcăturii. Această erupţie cutanată se extinde mărindu-şi suprafaţa şi devine o pată mare, rotund-ovală. Uneori pot apărea simptome asemănătoare gripei - oboseală, febră, dureri de cap, articulare ori musculare sau ganglioni măriţi. Roşeaţa se estompează în câteva săptămâni, însă acest lucru nu presupune şi dispariţia bacteriei, ce rămâne în organism şi se înmulţeşte.

În jumătate dintre cazurile netratate, într-un inteval cuprins între câteva zile de la apariţia eritemului şi câteva săptămâni sau chiar luni de la momentul muşcăturii de căpuşă se pot observa erupţii secundare multiple şi manifestări extracutanate - dureri, tumefieri sau inflamaţii ale articulaţiilor, simptome neurologice ce pot include pareză facială sau de nervi periferici, meningită, fotofobie, confuzie, tulburări de memorie, de atenţie sau chiar de personalitate, dar şi tulburari cardiace.

La câteva luni sau chiar mai mult de la infectarea cu Borrelia b. se pot manifesta simptome reumatologice şi neurologice şi, dacă boala nu este tratată, se poate ajunge la deces.

Dacă boala este diagnosticată şi tratată rapid cu antibiotice, majoritatea pacienţilor se recuperează complet şi rapid, însa circa 10%-20% dintre persoanele infectate continuă să aibă simptome persistente chiar şi după administrarea remediului.

Tratamentul constă într-o cură de antibiotice recomandate de medicul specialist.

Atenţie! Pot aparea recidive, aşa că sunt recomandate controalele periodice.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau