Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Macesul ( Rosa canina L.)

22-12-2014

Macesul contine vitamina C si acid dehidroascorbic, beta-caroteni, vitaminele B1, B2, K, P vitamina PP si flavonoide.Datorita continutului ridicat in vitamina C si acid dehidroascorbic, fructele de maces au actiune importanta in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare, iar flavonoidele scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sanguina.In plus ,fructele de maces mai au si actiune diuretica.

Macesul ( Rosa canina L.)


Descriere

Macesul, numit popular si rasura, este un arbust inalt pana la 3 m, foarte raspandit in flora tarii nostre pe marginea padurilor de foioase.Florile de maces sunt mari, de culoare rozee sau, mai rar albe, sunt dispuse cate 2 -3 in varful ramurilor.Fructele( in realitate sunt pseudofructe rezultand din receptacul care devine carnos) sunt globuloase si au in interior numeroase achene, de culoare rosie-caramizie la maturitate.

Produsul vegetal folosit

Se utilizeaza pseudofructele de maces,frunzele si florile, recoltate inainte de caderea brumei, incepand cu sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie. Principii active Macesul contine vitamina C si acid dehidroascorbic, beta-caroteni, vitaminele B1, B2, K, P vitamina PP si flavonoide.

Actiune

Datorita continutului ridicat in vitamina C si acid dehidroascorbic, fructele de maces au actiune importanta in procesele de oxido-reducere si respiratorii celulare.Datorita flavonoidelor scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor normalizand circulatia sanguina.In plus ,fructele de maces mai au si actiune diuretica.

Intrebuintari

Sub forma de decoct 3-5% se utilizeaza atat in tratamentul starilor de avitaminoza C cat si in afectiunile hepatice si renale.Ca diuretic se administreaza 2-3 cani de ceai pe zi.

Uz intern: - Preudofructele :se folosesc in capilarite, hemoptizii, telangiectazii, sindrom dispeptic biliar, ascaridioza, litiaza urinara, astenie, diaree, astm bronsic. - Florile:in astenie, surmenaj, laxativ

Uz extern: - Pseudofructele :in seboree - Frunzele : in ulceratii cutanate, plagi, arsuri - Florile: in arsuri

Observatii Din pulpa pseudofructelor se pot prepara siropuri si vinuri folosite in acelasi scop ca si decoctul.Intra in compozitia ceaiului hepatic nr 2 si tonic aperitiv.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau