Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Manevra Heimlich - intervenția promptă și eficace salvează vieți

23-12-2014

Uneori, nu este greu să salvăm o viață. Totul este să știm cum trebuie să intervenim. Una dintre situațiile ce se pot petrece oricând în jurul nostru este înecarea cu mâncare. Acesta este momentul cand putem interveni cu ajutorul manevrei Heimlich.

Manevra Heimlich - intervenția promptă și eficace salvează vieți


Inecarea cu mancare poate duce rapid la sufocare sau chiar la moarte, prin blocarea căilor respiratorii de către obiectul străin. De altfel, se estimează că în fiecare an mor circa 3.000 de adulți din această cauză. Metoda Heimlich a fost descrisă pentru prima oară în 1974 de dr. Henry Heimlich, care a folosit-o pentru expulzarea materialului blocat în trahee. Este o tehnică ce poate fi aplicată de oricine și eficacitatea ei depinde de doi factori, rapiditatea intervenției și cunoașterea tehnicii corecte de aplicare a compresiei.

Poti aplica manevra Heimlich atunci cand un corpul străin blochează căile respiratorii

O persoană care s-a înecat cu mâncare sau un alt obiect străin manifestă simptome precum imposibilitatea de a respira, tuși sau vorbi, panică, colorarea în albastru a pielii și poziție aplecat spre în față într-o poziție încordată. În situația în care vă aflați într-o asemenea situație interveniți rapid, iar primul pas este să:

- Loviți cu putere în zona de sus a spatelui, în dreptul omoplaților, de două-trei ori

- In timp ce interveniți rugați pe cineva să sune la serviciul de urgență.


Dacă metoda aplicată nu dă rapid rezultatul scontat, începeți efectuarea manevrei Heimlich:

- Poziționați-vă în spatele victimei

- Puneți pumnul strâns în dreptul diafragmei - sub stern - cu degetul mare spre interior

- Suprapuneți cealaltă mână

- Faceți o compresie de jos în sus și din față în spate și strângeți cu putere și brusc

- Apăsarea trebuie să fie puternică pentru ca aerul din plămâni să expulzeze corpul străin

- Dacă persoana care se sufocă stă în picioare, poziționați unul dintre picioare între picioarele victimei pentu a o susține dacă își pierde cunoștința

- Manevra se repetă până când obiectul este expulzat din traheea victimei și aceasta poate respira ori până când respectiva persoană își pierde cunoștința.


Manevra Heimlich poate fi urmată de manevre de resuscitare cardio-respiratorie

În momentul în care victima își pierde cunoștința se așază pe podea și, în timp ce se așteaptă ambulanța, persoana care acordă primul ajutor se așază deasupra victimei, la nivelul coapselor acesteia, plasează palma mâinii drepte la nivel epigastric, cu brațul întins, își pune palma celeilalte mâini pe dosul primei și apasă brusc spre sol și spre capul victimei, de patru-cinci ori. Se ridică bărbia victimei, se mișcă limba și se verifică cu atenție căile respiratorii, cavitatea bucală până la gât, iar dacă se identifică un obiect străin acesta trebuie îndepărtat. În cazul în care s-a îndepărtat corpul străin și victima nu respiră, se încep manevrele de resuscitare cardio-respiratori.


Pentru copiii de peste 1 an manevra este similară, numai că trebuie ținut cont că o forță prea mare poate duce la leziuni ale sternului, coastelor sau organelor interne. La copiii sub 1 an și nou-născuți se așaza victima pe antebrațului persoanei care intervine, cu fața în jos, capul copilului fiind sprijinit cu mâna. Se administrează cu podul palmei patru-cinci lovituri scurte între omoplații copilului. Se întoarce apoi victima și se fac patru compresii scurte, dinspre burtă spre torace, cu degetul arătător și mijlociu, la jumătatea sternului.

Manevra Heimlich poate fi aplicată și de o persoană care este singură și s-a înecat, prin folosirea propriei greutăți. Aceasta se poate apleca peste marginea unui scaun, cu sternul deasupra marginii și se poate lăsa brusc cu toată greutatea pentru a expulza obiectul străin care obstrucționează căile respiratorii.

În cazul în care persoana care se îneacă este însărcinată manevra Heimlich se aplică prin compresii în zona pieptului, nu a abdomenului.


 Comentarii

Lasa-ne comentariul tau