Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Masuri de reducere a febrei la sugari

01-08-2016

Febra nu este o afectiune in sine, ci reprezinta o metoda de aparare a organismului impotriva unor infectii. Iata cateva solutii concrete pentru reducerea febrei la sugari.

Masuri de reducere a febrei la sugari


Febra ramane insa cea mai frecventa cauza de prezentare la medic, mai ales in cazul serviciilor medicale de urgenta. Se poate vorbi de febra atunci cand temperatura corporala depaseste 38°C. Centrul de „control“ al temperaturii se afla la nivelul creierului – in hipotalamus – care, in conditii de sanatate, mentine temperatura normala a organismului in jurul valorii de 37°C.

Principalele cauze ale aparitiei febrei la sugar sunt:

• Infectiile – ale cailor respiratorii superioare sau inferioare, digestive, dar si cele ale tractului urinar ori acelea cu alte localizari;

• Vaccinarile – sugarii si copiii pot prezenta febra in primele 48 - 72 ore de la vaccinare;

• Eruptia dentara poate, de asemenea, sa determine o crestere usoara a temperaturii corpului, dar nu mai mult de 38,5°C;

• Supraincalzirea din cauza imbracamintei, a asternuturilor prea groase sau a unei temperaturi ridicate a mediului ambiant, in special la sugari si nou-nascuti, deoarece organismul lor nu poate sa-si regleze temperatura la fel de bine ca si in cazul copiilor;

• Insolatia debuteaza cu febra si exista risc de deshidratare. O situatie speciala este cea a febrei prelungite, in care febra persista peste 3 saptamani.

Recomandarile specialistului in cazul febrei la sugari

In primul rand, este indicata o masurare corecta a temperaturii: la sugari si la copiii sub 5 ani, intrarectal, iar la copiii peste 5 ani, axilar. Valorile temperaturii reprezinta informatii importante pentru medic, deoarece ofera date indirecte despre agresivitatea agentului patogen declansator prin modul de raspuns al sistemului imunitar.

Febra este, deci, determinata de o afectiune subiacenta. De aceea, primul lucru care trebuie facut cand apare, este vizita la medic (medic de familie sau pediatru), pentru a determina cauza declansatoare.

Scopul tratamentului este acela de a trata cauza, nu efectul (in cazul de fata, febra). Este foarte important tratamentul prompt al afectiunii atunci cand a fost detectata febra, pentru a se evita riscul declansarii unor manifestari neurologice de tipul convulsiilor febrile, care constituie principala complicatie a febrei la sugarii si copiii sub 5 ani.

Solutii concrete pentru reducerea febrei la sugari

Prima masura terapeutica este asigurarea confortului copilului prin reducerea temperaturii sub 38°C, utilizand medicatie antipiretica adecvata varstei, imbracand copilul corespunzator starii termice si supraveghind permanent temperatura acestuia. Se pot folosi metode fizice de scadere a temperaturii, de tipul impachetarilor hipotermizante sau al bailor cu apa la o temperatura cu 1-2 grade mai mica decat cea corporala.

O a doua masura consta in prevenirea deshidratarii, simptom secundar starii febrile, deoarece apa se pierde prin evaporare (de pe suprafata tegumentelor), dar si prin respiratie. Astfel, se recomanda un consum cat mai mare de lichide – in special apa, ceai, sucuri naturale si supe. Este indicata si monitorizarea diurezei si aspectului urinei: un copil corect hidratat ar trebui sa urineze la 4 ore, urina fiind clara, de culoare deschisa.

A treia masura privind tratamentul febrei la domiciliu consta in monitorizarea permanenta a starii de sanatate a copilului, pentru a detecta din timp o eventuala decompensare. Comunicarea medic-parinte este importanta in aceasta situatie, pentru a modifica sau adapta tratamentul in functie de evolutia bolii. In general, se considera ca tratamentul este eficient daca temperatura scade sub 38°C si daca nivelul de hidratare al copilului este in limite normale.

Dr. MIRELA STOICA

Medic specialist pediatru,

Clinica Life-Med, Bucuresti
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau