Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Medicamentele contraindicate in sarcina

04-12-2014

Sarcina reprezinta o stare fiziologica paticulara care implica modificari la nivelul organismului matern ce permit dezvoltarea fatului. Fatul este in permanenta in contact cu organismul matern prin intermediul placentei - membrana ce separa mama de copil. Organismul mamei asigura in general oxigenul si substantele nutritive necesare dezvoltarii fatului si preia toxinele produse de acesta in urma procesului de metabolizare.

Medicamentele contraindicate in sarcina


Sarcina reprezinta o stare fiziologica paticulara care implica modificari la nivelul organismului matern ce permit dezvoltarea fatului. Fatul este in permanenta in contact cu organismul matern, prin intermediul placentei - membrana ce separa mama de copil. Organismul mamei asigura, in general, oxigenul si substantele nutritive necesare dezvoltarii fatului si preia toxinele produse de acesta in urma procesului de metabolizare.

Schimburile de substante dintre mama si fat se realizeaza prin traversarea placentei - membrana de natura lipidica care contine numeroase echipamente enzimatice si a carei permeabilitate creste pe masura ce sarcina evolueaza. Grosimea barierei placentare scade de peste 10 ori la sfarsitul sarcinii fata de perioada de inceput iar substantele trec mult mai usor.


Adesea, in perioada de sarcina sau alaptare, se intalnesc situatii care necesita utilizarea diferitelor tipuri de medicamente. Ideal ar fi sa nu se apeleze la medicamente in perioada de sarcina si alaptare, dar realitatea este diferita. Exista situatii cand nu se poate evita utilizarea medicamentelor:

o afectiune care exista inainte de perioada sarcinii, ca de exemplu astm bronsic, hipertensiune arteriala, diabet zaharat. In acest caz, trebuie continuat tratamentul pe parcursul sarcinii, iar medicul hotaraste, dupa evaluarea pacientei, daca se utilizeaza acelasi tratament sau este necesara modificarea cu un alt tratament mai sigur, atat pentru mama cat si pentru fat;

sarcina poate prezenta complicatii care pun in pericol atat mama, cat si fatul - spre exemplu iminenta de avort;

exista persoane la care unele simptome specifice starii de gravidie au o intensitate mai mare, fapt ce conduce la o stare de disconfort (greturi matinale, varsaturi, constipatie);

in perioada de sarcina se pot manifesta mai usor anumite afectiuni, cum ar fi infectiile urinare.

Medicamentele administrate in timpul sarcinii ajung la fat pe acceasi cale ca si oxigenul si substantele nutritive, prin intermediul placentei. Majoritatea medicamentelor sunt solubile in lipide si trec cu usurinta prin placenta, interferand cu dezvoltarea intrauterina. In timpul sarcinii, medicamentele administrate sunt metabolizate in proportie mica la nivel hepatic (la mama).

Ele pot traversa placenta ca atare sau pot suferi modificari in placenta deoarece aceasta contine numeroase enzime ce intervin in metabolismul lor (in unele cazuri pot rezulta compusi de metabolizare mult mai toxici decat medicamentul initial). Medicamentele pot determina reactii adverse ce afecteaza direct fatul (ex. defecte de dezvoltare vizibile la nastere) sau efecte care apar mai tarziu, in timpul vietii. De aceea, administrarea medicamentelor in timpul sarcinii trebuie sa se faca doar atunci cand e absolut necesar. Modul in care un medicament afecteaza viitorul copil depinde de mai multi factori: tipul medicamentului, doza administrata, momentul administrarii in raport cu varsta sarcinii, expunerea concomitenta la alti factori de risc. Astfel, in primele 3 luni de sarcina exista riscul cel mai mare, reactiile adverse produse de medicamente au intensitatea cea mai mare predominand efectele teratogene (producerea de malformatii).

Efectele teratogene (dismorfogene) sunt anomalii ale unor tesuturi sau organe care pot merge pana la monstruozitati incompatibile cu viata. Se pot datora, fie unor boli sau toxice ingerate, fie administrarii unor medicamente. Este contraindicata administrarea, in primul trimestru de sarcina (sapt. 1-9) a urmatoarelor medicamente, datorita malformaaiilor pe care le pot produce:

hormonii estrogeni - produc feminizarea fatului masculin, malformatii uterine, malformatii ale tractului genitourinar la barbati;

steroizi androgeni si anabolizanti produc masculinizarea fatului feminin;

contraceptive orale produc sexualitate nedefinita;

fenitoina (antiepileptic) produce malformatii cranio-vasculare, ale degetelor si ale unghiilor;

acidul valproic (antiepileptic) produce spina bifida, malformatii cranio-faciale;

antidepresivele produc malformatii cardiace si ale membrelor;

derivati de vitamina A produc malformatii cardiace, cranio-faciale.

Unele medicamente, daca sunt administrate in ultimele doua trimestre de sarcina, pot genera reactii adverse sau toxice la fat si chiar nou-nascut:

antitiroidienele determina gusa;

antidiabeticele orale produc hipoglicemie; anticoagulantele cumarinice produc hemoragii (acenocumarol, warfarina);

aspirina in doze mari produce hemoragii;

morfina produce deprimarea respiratiei si sindrom de abstinenta la nou nascut;

cloramfenicolul produce colaps si "sindrom cenusiu"

tetraciclinele produc dentitie anormala si colorata in galben;

aminoglicozidele de tipgentamicina produc ototoxicitate (surditate si tulburari vestibulare).

Administrate in perioada prenatala si obstetricala, medicamentele stimulatoare ale motilitatii uterine (ergometrina, ocitocina, propranolol, pilocarpina, neostimin, purgative iritante - ex. aloe) pot provoca nastere prematura, avort sau asfixia fatului, iar cele inhibitoare ale motilitatii uterine (salbutamol, terbutalina, indometacin, fenilbutazona, aspirina, morfina, anestezice generale) pot cauza intarzierea nasterii si prelungirea sau oprirea travaliului.

Farm. drd. DIANA GRIGORE
Comentarii

Cristina C.
Buna seara. Neștiind ca sunt însărcinată, având o faringita acuta am luat Klacid 7 zile, la 24 de ore, plus paracetamol, nurofen răceală si gripa, decasept. Toate in saptamana a 3 a de sarcina. Imediat ce am facut testul, am mers la medic. Primul mi.a recomandat sa fac chiuretaj direct, spunandu-mi ca am deja un copil... al doilea mi- a dat speranțe, scriindu-mi ca este sarcina in evoluție 4-5 saptamani. Bineînțeles că am mers si la al treilea in Bucuresti care mi.a spus că este sarcina oprită din evoluție. Aceste controale le-am făcut într-o singură săptămâna , din disperare. Am făcut analizele, printre care si HCG la 48 de ore , acesta crescand considerabil. In saptamana 6 am inceput sa sangerez, am pierdut si cheaguri. Ajunsă la urgente la spitalul Sf.Pantelimon , crezând că am pierdut sarcina, mi se spune ca am un hematom, de care nu auzisem până acum, dar și sarcina in evoluție....i-am auzit inimioara. Am stat internată 3 zile, cu iminența de avort, acum am 10 saptamani, nu mai sangerez dar iau in continuare utrogestan. Medicul care imi urmărește sarcina mi- a spus că ne vedem peste o lună, ca hematomul nu mai este si bebele este bine. Toată meditația pe care am luat-o in cea de-a 3 a săpt. il afecteaza ? Sau de-asta a avut punct de decolare? Dar hematomul de la ce s- a format? Oare de ce din 3 medici nu l-a văzut niciunul. Va multumesc si astept cu nerăbdare să primesc un raspuns .

Bună seara. Nu există dovezi clinice că vreun medicament din cele luate de dvs ar afecta sarcina sau că hematomul a rezultat ca urmare a ingestiei vreunui medicament folosit. Vă recomand un control clinic amănunțit la o clinică de specialitate.

Mihaela O.
URGENT!!!! Buna ziua,cred ca sunt insarcinata(inca nu am facut niciun test pt ca e prea devreme)iar marea mea problema e ca am facut candida si mi am introdus 2 ovule(un ovul pe zi,timp de 2 zile),mi a trecut candida Acum stau cu mare frica daca ar afecta sarcina,tinand cont ca imi doresc nespus de mult un bebe(am inceput de 10 zile sa iau si profecund) Tin sa mentionez ca ovulele se numesc polygynax

Bună ziua. Nu este cazul să vă neliniștiți, deoarce nu se cunosc date clinice referitoare la vreun efect malformativ sau fetotoxic al acestui medicament asupra sarcinii. Oricum, vă sfătuiesc să luați legătura medicul dvs ginecolog în privința unei consultații amănunțite pentru a elimina orice suspiciune.

Andreea T.
Buna ziua, Sunt insarcinata in aproape 7 saptamnai, iar in saptamanile 4 si 5 am luat un tratament pt o pareza faciala, cu Movalis 5 mg, Omez si milgamma N. (15 zile) fara sa stiu ca am ramas insarcinata.. La eco de 6 saptamani activitatea cardiaca era 103, iar dr a spus ca este prea mica si e posibil sa se opreasca din evolutie.Pe prospectul Movalis scrie clar ca luat la inceput de sarcina fie produce avort spontan, fie malformatii cardiace. Cat de mari sunt riscurile sa fie copilul afectat? Va multumesc anticipat.

Bună ziua. Este important a se cunoaște cât timp ați urmat tratamentul cu aceste medicamente. În cazul utilizării Movalisului, acesta este contraindicat pe parcursul sarcinii. Cel mai bine, vă sfătuiesc sa consultati medicul dumneavoastră ginecolog pentru a vă face, eventual, o examinare amănunțită.

Gabriela E.
Buna seara fac tratament cu neurotop retard 600mg si lamictal 200 mg vreau sa stiu afectează sarcina? Si sunt dependenta si de bixtonim. Ce îmi recomandati? Mulțumesc anticipat pentru răspuns

Bună ziua. Administrarea neurotop retard 600mg este permisă doar cu acordul medicului dvs, la fel și în cazul Lamictalului. În legătură cu utilizarea Bixtonimului, este bine de cunoscut în ce perioadă a sarcinii vă aflați, întrucât utilizarea acestuia în primul trimestru al sarcinii este contraindicată, deoarce există riscul apariției de malformații la făt.

Ioana A.
Bine ziua , va scriu in speranta ca cineva sa imi dea speranțe ... Sunt însărcinată în saptamana 15 .. in saptamana 5 am luat 7 pastile de antiinflamator nasteroidian Naldorex ( naproxen ) 1/zi si apoi in saptamana 8 am facut tratament cu antiagregant plachetar Dipiridamol 25 mg 10 zile 3/zi din cauza unei fracturi la picior .de sarcina am aflat la 11 saptamani . Medicul ginecolog consideră ca nu ar fi afectat bebele dar eu sunt neliniștită , ma gandesc zi si noapte la asta .sunt atat de toxice medicamentele administrate încât sa existe riscul de malformatii ?

Bună ziua. Naldorex-ul în primele 4 luni de sarcină nu are semnalate reacții adverse. Cu toate acestea, este foarte indicat să cereți sfatul medicului dvs de familie pentru orice medicament înainte să intenționați să îl luați, la fel este și în cazul Dipiridamolului. Foarte multe medicamente pot avea efecte toxice pentru făt, deoarce substanțele active din compoziția lor pot trece prin placentă în organismul acestuia. Astfel, vă recomand să cereți sfatul medicului dvs sau macar să citiți cu atenție prospectul medicamentului înainte de administrare.

Valenntina P.
Sar putea sa fiu insărcinată an facut criză de rinichii si am luat4 zile agocalmin cu nospa exista o problema pentr copil?

Bună ziua. Administrarea algocalminului în primul și ultimul trimestru de sarcină este contraindicată. No-Spa nu are efecte adverse în sarcină, dar totuși trebuie să îl luați cu prudență. Vă sfatuiesc sa efectuați un test de sarcină și în eventualitatea în care rezultatul testului este pozitiv, să consultați un medic.

Florentina M.
Buna ziua, Pe 30 iulie am avut ultima menstruatie iar conceptia sarcinii a avut loc pe 13 august. Am aflat ca sunt insarcinata pe 29 august, imediat dupa ce am luat o singura doza de 20mg de extraveral. Poate extraveralul sa fi afectat sarcina in vreun mod?? Va multumesc

Bună ziua. Din fericire nu sunt semnalate efecte adverse în cazul administrării extraveralului. Pe viitor vă recomand să cereți sfatul medicului ginecolog.

Liliana M.
Buna seara, de cativa ani fac tratament cu Imovane. Nu mai iau Imovane de o saptamana si am avut contact sexual neprotejat,fiind in perioada fertila. In caz ca am ramas insarcinata, exista vreun pericol pt o eventuala sarcina, dat fiind faptul ca am luat Imovane posibil in timpul ovulatiei? Am citit ca trebuia pauza macar o luna. Mulțumesc!

Bună ziua. În cazul în care rămâneți însărcinată, trebuie să întrerupeți imediat tratamentul cu Imovane, întrucât nu este recomandată administrarea lui pe parcursul sarcinii. Vă sfătuiesc să luați legătura cu un medic ginecolog pentru a clarifica situația.

Adriana P.
Buna ziua. Iau un tratament cu escitalopram si spitomin si, ocazional, anxiar sau bromazepam. Am inteles ca e nevoie de o pauza de 3 luni la aceste medicamente inainte de o sarcina si as vrea sa stiu daca asa este sau daca as putea incerca sa raman insarcinata mai repede de 3 luni de la incetarea tratamentului. De asemenea, anxiar si bromazepam pot fi luate chiar inainte de sarcina sau trebuie facuta tot o pauza mai mare?

Bună ziua. În primul rând este importantă durata tratamentului dvs cu aceste antidepresive, întrucât se iau pe o anumita perioadă, în funcție de recomandarea primită de la medicul specialist. Aceste medicamente trebuie întrerupte cu cel puțin 3 luni înainte de sarcină pentru a fi sigură că sarcina nu va fi cu probleme. Luați legătura cu medicul dvs ginecolog de la care veți primi cele mai exacte detalii.

Paula P.
buna ziua ..... ce efect negativ ar putea avea 6 pastile parasinus PENTA(pseudoefedrina) coroborat cu o saptamana de stat la soare, la o sarcina de 4 saptamani?

Bună ziua, paracetamolul luat în exces poate avea efecte toxice asupra ficatului copilului, în vreme ce statul la soare în mod excesiv poate fi dăunător asupra sintezei acidului folic. Acesta va fi produs într-o cantitate deficitară. Acidul folic este deosebit de important în creșterea și dezvoltarea copilului.

Eniko K.
Buna ziua, am atacuri de panica. In saptamana 8 de sarcina am luat o pastila de relaxirem (valeriana, floarea pasiunii, sunatoare) Poate sa afecteze sarcina? Multumesx

Bună ziua. Nu trebuie să vă îngrijorați dacă v-ați administrat doar o pastilă de Relaxirem deși sunteți în săptămâna a 8-a de sarcina. Pe viitor, vă sfătuiesc să consultați medicul dvs ginecolog și să-l întrebați ce v-ar putea recomanda pentru insomnie în cadrul sarcinii.

Ana B.
Buna ziua, Am avut ultima menstruatie pe 11 iulie 2018. De pe 30 iulie, pana pe 3 august am luat un tratament ce include 2 ibuprofen, Omeprazol / 1 pe zi si claritromicina 500 mg / 2 zi. Tocmai am aflat ca sunt insarcinata (8 august) si ma ingrijoreaza ce consecinte poate avea acest tratament asupra fatului. Multumesc!

Bună ziua. Utilizarea ibuprofenului pe perioada sarcinii poate avea efecte periculoase asupra sarcinii și respectiv pot aparea malformații fetale. În ce privește utilizarea ciprofloxacinului și a omeprezolului în prima lună de sarcină, nu s-au dovedit efecte adverse. Cel mai bine vă recomand să luați legătura cu medicul dvs ginecolog care va evalua această situație și vă va oferi cel mai bun sfat.

Magdalena A.
Sunt însărcinată în 35 de săptămâni și am luat o pastila de Nurofen forte pentru durere de măsea. E posibil sa afecteze bebelusul în vreun mod?

În ultimele săptămâni de viață, utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este contraindicată. Vă recomand să luați legătura cât mai repede cu medicul dvs specialist!

Mihaela V.
Buna ziua, sunt insarcinata in 30 saptamani si mi s-a prescris aspirin 75 mg pentru afectiunea varicelor. Este indicat tratamentul cu aspirina, pot aparea riscuri? Va multumesc

Utilizarea aspirinei în timpul sarcinii este recomandată doar cu acordul medicului. Daca medicul dvs a evaluat balanța beneficiu-risc și a considerat că puteți lua un comprimat de asprirină de 75mg pe zi, atunci puteți continua administrarea. Există și alte variante naturiste, locale - geluri și unguente pe bază de hesperidină sau extract de castan care au rezultate foarte bune în tratamentul varcielor și pentru care puteți cere sfatul medicului, respectiv dacă poate să vă înlocuiască tratamentul cu una din aceste forme locale.

Berger E.
Buna ziua, Sunt in luna a sasea de sarcina si din pacate din luna a cincea am crize biliare in fiecare seara. Nu am mai mancat de mai mult de trei saptamani o masa normala, ca fac dieta, am pierdut 4 kg. Am fost la doctorul de familie, la doctor de specialitate( mi- a comfirmat ca nu am piatra nici sediment la bila), am vb la telefon si cu ginecologul, dar toata lumea numai no- spa imi ofera ca solutie, ceea ce nu are nici un efect asupra crizelor. De mai mult de trei saptamani nu dorm normal, numai daca iau un sfert de medicament Tador. Am citit ca nu este indicat sa se ia dupa implinirea a 6 luni de sarcina. Va rog sa ma ajutati cam ce alte variatii mai am care sa fie sigure pe aceasta perioada de trei luni ramase din sarcina si sa ma ajute sa scap de durerile astea care usor ma innebunesc. Multumesc,

In afara de spasfon si no-spa, alte medicamente nu sunt recomandate in trimestrul 3 de sarcina. Pana si paracetamolul indicat pana in trimestrul 3 este de evitat ulterior datorita riscului de astm la copil

Munteanu A.
Buna.ziua! Sunt insarcinata in 12 sapt . Am fost pe tratam cu roacutanne acum 3 ani,.am luat 2 ani, ultima doza a fost in mai 2015. Mentionez ca am mai luat si in perioada 2011-2013( un an si ceva ). Ar mai exista vreun risc pentru făt, daca am rămas însărcinată dupa 3 ANI de la.administrarea ultimei doze de roaccutane (isotretinoin )? Va mulțumesc

Teoretic, nu ar mai trebui sa existe vreun risc daca ati terminat tratamentul acum 3 ani. Pericolul procreerii unui copil malformat este extraordinar de mare cand se utilizeaza Roaccutan in orice doza, in cursul sarcinii, fie chiar si pentru o perioada scurta. La 3 ani dupa terminarea tratamentului nu ar mai trebui sa existe compusi chimici in organismul dvs care sa determine aparitia unor malformatii, dar totusi va recomand sa consultati si parerea unui medic specialist, respectiv a unui medic ginecolog care este posbil sa va supuna unor analize pentru a elimina orice suspiciune a acestui lucru.

Georgiana C.
Buna ziua in jurul datei de 10 mai am luat 5 zile tratament cu Albendazol 400 mg pe 2 mai am avut ultimul ciclu iar pe data de 20,21 mai avut contact sexual și am rămas gravidă ciclul trebuia să-mi vină la începutul lui iunie. Nu mi-a venit am făcut test și este pozitiv. Credeți că ar trebui sa fac întrerupere de sarcină exista vreun risc pt copil? Va mulțumesc și aștept raspuns !

Nu, atat timp cat sarcina a survenit la cateva saptamani dupa finalizarea tratamentului, risurile sunt mici. Va recomand o urmarire adecvata si frecventa a sarcinii.

Andreea S.
Buna ziua. Ce părere aveți despre faptul ca am luat Terbinafina comprimat de pe 10 Martie pana pe 12 Aprilie, când am aflat ca sunt însărcinată...momentul concepție a fost pe 21 Martie....poate fi afectat fătul? Mulțumesc

Terbinafina face parte din tratamentele care se pot administra in timpul sarcinii. Evaluati si controlati ecografic sarcina.

Vasilica V.
Buna ziua , sunt insarcinata in 7 luni si am dureri groaznice de masea si ureche , ca sa pot dormi am luat ketonal 2 nopti la rand il poate afecta pe bebe , eu sunt in Italia si e cam greu sa ajung momentan la un doctor , va multumesc

Va recomand sa evitati antiinflamatoarele nesteroidiene in trimestrul 3 de sarcina- pot afecta respiratia bebelusului, pot ingreuna declansarea travalului si predispune la hemoragii abundente post partum

Ioana T.
Buna ziua! Am sarcina de 38 de saptamani si din cauza durerilor provocate de spondilita anchilozanta iau Medrol 8 mg 5 zile apoi 4 mg alte 5 zile. Ar fi contraindicat in ultimul trimestru? Mulțumesc frumos

Sunteti deja la sfarsitul ultimului trimestru. In acest moment nu mai sunt contraindicatii. Exosta inainte riscul de prematuritate, dar acum sunteti aproape la termen.

Andreea R.
Buna ziua pana pe data de 9aprile am luat pantoprazole si meberine pt gastrita.leam oprit pe data de 10aprilie nestiind sigur daca am ramas insarcinata.in aceiasi zi doctorul mia dat rantidina si am luat de pe 10aprilie pana pe 25aprile pe 26am aflat ca sunt insarcinata si imi fac grji ca am luat pastile afecteaza copilu cu ceva ca am luat in primele 2-3 saptamani rantidina va rog daca se poate sa imi dati un rsp multumesc

Se considera si studiile au aratat ca atat ranitidina cat si inhibitorii de pompa de protoni pot fi administrati in timpul sarcinii

Deea A.
buna ziua daca se poate va rog sa imi dati un sfat sunt insarcinata in 4 saptamanii si in cateva zile in primele 3 saptamani am luat rantidina poate afecta acest tratament copilul dar si inainte de sarcina am luat pantorazole si meberine le am luat pana pe data de 9 aprilie pe 10 leam oprit pt ca nu stiam sigur daca am ramas insarcinata poate afecta copilu aceste medicamente de dinainte si dupa sarcina astept un raspuns va multumesc

Dupa cum am raspuns anterior, atat ranitidina cat si inhibitorii de pompa de protoni pot fi administrate in sarcina.

Madalina M.
Buna ziua! Am o întrebare cu privire la luarea medicamentelor.. De curând am aflat ca sunt însărcinată, am 4 săptămâni însă in saptamana 3 am luat pt tratarea sinuzitei 3 pastile nurofen forte și 3 pastile fluend. Credeți ca pot afecta sarcina? Mulțumesc!

In mod normal nurofenul poate fi luat in priml trimestru- este de evitat in trimestrul 3 de sarcina. Extractele de plante nu ar trebui sa aiba efecte adverse.

Alina A.
Buna ziua. Este luna aprilie si din septembrie anul trecut am urmat un tratament homeopat pentru detoxifiere in prima etapa si in a 2-a etapta pentru a putea ramane insarcinata, de mai bine de 8 ani neavand niciun rezultat. Si eu si sotul am depus un efort in acest sens pana acum o luna cand o colega de birou a venit foarte racita la munca, iar organismul meu a preluat acea viroza extrem de urata , cu stranuturi la inceput, apoi gat inflamat cu puroi, tuse, sinusuri inflamate, temperatura, respiratie grea si alte complicatii. Nestiind ca sunt deja graviduta, am fost nevoita sa recurg la Ibuprofen 600 cu arginina, Fervex si paracetamol SINUS pentru 7 zile pe langa care am avut prescris de dr si Augumentin ... Nu stiam de sarcina, ultimul ciclu fiind in 9 martie, iar medicamentele le-am luat in din 2-8 aprilie... Cand am revenit la dr de familie , in 10 aprilie fiind sarcina confirmata, nu am primit niciun raspuns privind riscurile acestor medicamente in special ibuprofen, paracetamolul sinus si fervex. Sunt extrem de ingrijorata deoarece raspunsul primit nu a lasat nimic de inteles aspura riscurilor iar noi ne dorim cu toata puterea sufletului acest bebelus !!! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc.

Paracetamolul si iburpofenul nu sunt contraindicate in primul trimestru de sarcina. Va recomand sa mergeti la medicul ginecolog pentru a va urmari sarcina.

Lozan Z.
Buna ziua ,sunt in 9 săptămîni de sarcina si am candida M-am adresat la 4 medici și fiecare nu prea s-au preocupat, eu sunt foarte îngrijorată astăzi am primit un tratament de 10 zile care consta in: Tergynan,Nistatina,(Wilpragen însă am citit ca nu se poate la gravide și Viferon) pot sa le urmez liniștita s-au este risc pentru micuț ?

Discutati cu medicul care va urmareste sarcina. Daca se considera ca riscul este mai mic decat beneficiul puteti urma tratamentul. Discutati cu ginecologul pentru a va administra un tratament local si nu sistemic si care sa aiba efect cat mai putin nociv pentru fat

Zina L.
Buna ziua ma poate ajuta cineva va rog tare frumos,sun însărcinată in 9 săptămîni ,urmez chiar din a doua saptamina diufaston și seara vaginal administram o capsula de ultrogestan.Dupa o saptamina de administrare am început sa observ ca parca aveam eliminări mai mari însă ma gindeam ca o fi de ca ultrogestan pe tot parcursul zile.Exact 5 zile in urma am simțit parca o durere in burta la fel cum simteam cind aveam menstruație și după citeva ore am văzut ca a început sa singerez ,am mers la urgentă și cum era ziua Cind toți sărbătoreau Paștele m-au trimis acasa și mi-au dat pe moment 4 pastile de diufaston și mi-au spus sa stau in pat o zi și sa eau de 3 ori pe zi diufaston după care am mers sa fac uzi și Bebelușul era tot bine.Mi-a spus sa plec acasa și sa continui sa beau pastilele pina la 12saptamini.Am început sa am candidă s-au nu pot sa înțeleg ce am însă ma ustura,ma maninca și plus deja sunt 5 zile de Cind oricum mai curge eliminare dar de culoare maronie parca ar avea singe .M-am adresat la 4 medici și fiecare nu prea s-au preocupat, eu sunt foarte îngrijorată astăzi am primit un tratament de 10 zile care consta in: Tergynan,Nistatina,(Wilpragen însă am citit ca nu se poate la gravide și Viferon) pot sa le urmez liniștita s-au este risc pentru micuț ?

Viferonul sau interferonul se poate administra in sarcina si are rol protector de infectii. Nistatina si metronidazolul sunt produse de evitat in timpul sarcinii. Sunt recomandate in infectii severe atunci cand riscul este mai mic decat beneficiul.

Victor Z.
Buna ziua sotia mea a luat 20 de pastile vitamina C o data.... ce malformati se pot intampla ?

Pot apare balonari, greata, varsaturi, dureri abdominale, insomnii si risc de pietre la rinichi

Elena I.
Buna ziua, sunt insarcinata in 12 saptamani. in saptamana 4 am luat fara sa stiu ca sunt 2 pastile de ketonal. ma confrunt dealtfel si cu infundarea completa a nasului in special nopatea din cauza unei sinuzite cronice. sigura solutie de a respira fiind un puf de olynth pt copii. Care sunt riscurile pentru copil? va multumesc

Ketonal-ketoprofen nu sunt complet contraindcate in primul si al doilea trimesru de sarcina. Cat despre Olynth nu se stiu si nu s-au studiat efectele potentiale in timpul sarcinii.

Ioana P.
Buna ziua, sunt insarcinata in 32 de saptamani si sufar de tahicardie (media de 103bpm insa am ajuns si la 160bpm).Cardiologul mi-a recomandat Propranolol 1/2 de comprimat de 3 ori pe zi. Din cauza efectelor adverse la fat, nu am inceput inca tratamentul. Ce omi puteti recomanda!? Mentionez ca am aceasta tahicardie dinainte de sarcina insa niciodata nu am urmat un tratament. Multumesc pt raspuns

Daca sunteti asimptomatica nu este nevoie sa tratati tahicardia. Este bine sa faceti o evaluare cardiologica la un medic cardiolog specializat in aritmologie. Pe de alta parte in timpul sarcinii debitul cardiac este crescut si tahicardia poate fi o consecinta a adaptarii acitivitatii inimii la necesarul din timpul sarcinii.

Andreea Z.
Acum am 15 spatamani de sarcina ..La aproximativ 2 -3 spatamani de la ultima menstruație am avut o piatra la rinichi și am fost la spital am făcut radiografie și tratament cred ca și antibiotice îmi afectează bebelușul cu ceva?va mulțumesc mult

Nu.Foarte posibil ca sarcina sa fi aparut dupa radiografie si antibiotice.

Edes T.
Buna seara! Acum sunt insarcinata in sapt. 9. In saptamana a 6 am luat arefam, aulin, amoxiclav (2x1/5 zile)+ econazol 1x1/2 zile, si fuconazol 1x1/3 zile., prescrise de ginecolog, cine n-a observat ca sunt insarcinata. in ce fel afecteaza sarcina aceste medicamente?

Intr-adevar au fost raportate malfomratii fetale datorita administrari de fluconazol la inceputul sarcinii, dar aceasta nu este un motiv de intrerupere a sarcinii. Este recomandata o urmarire ecografica atenta facuta d eun medic expert in domeniu examinarii ecografice fetale si efectuarea de triplu test sau eventual de amniocenteza in saptamainel 14-18 de sarcina.

Alexandra C.
Buna ziua , sunt gravidă in 5 săptămânii. Damian bien dormit valerian in a doua sapt. cam 6 zile. Adi firii sa stiu care pot fi efectele...pot aparea malformatii, sau altceva?

mesajul dumneavoastra nu este clar. nu pot intelege ceea ce ati scris.

Iulia L.
Va multumesc pt raspuns. Cand spuneti ca trebuie supravegheata sarcina ma gandesc oare ce stiti ca ar putea merge rau? Este vb de malformatii? Citeam ca la inceput functioneaza regula totul sau nimic. Este de ajuns o pastila sa interactioneze in mod negativ cu embrionul, sau celulele ce se dezvolta la 15 zile de la conceptie? Eu nu locuiesc in tara si aici nu se vine aceasta substanta asa ca nu am la cine sa cer sfaturi sau ajutor. Va multumesc inca o data.

La inceput functioneaza regula totul sau nimic. Asta daca medicamentul a fost luat in prima saptamana de conceptie. Daca medicamentele cu efect teratogen au fos luate in a doua, a treia saptamana pot apare malformatii care pot sau nu fi compatibile cu supravietuirea fatului. Este foarte variabil in fucntie de toxicitatea si de potentialul teratogen al medicamentului. De aceea este recomandat un control ecografic frecvent, la recomandarea mediculul ginecolog cu o urmarire atenta a sarcinii. Anumite malformatii se pot decela tardiv, la ecografia de trimestrul 2 sau chiar mai tarziu.

Delia T.
Buna tocmai am aflat ca sunt insarcinata am abia o luna in a doua saptamana de la contactul cu partenerul am avut 5 zile antibiotic cu klacid hexoralleten pastile si spray plus flamexin afecteaza cu ceva sarcina nu am stiut ca sunt! Plus doua nurofen forte menstruație trebuia sa vina pe 20 ianuarie si am luat de pe 15 ianuarie 20 ianuarie

Un studiu publicat in anul 2013 a aratat ca administrarea de claritromicina in primul trimestru de sarcina nu creste riscul de malformatii fetale. Riscul de avot spontan este de 10% dar nu este mai ridicat decat riscul de avor spontan la o prima sarcina.Flamexinul poate fi administrat in primul trimestru de sarcina. Este de evitat in trimestrul 3 de sarcina.

Lako I.
Sunt insarcinata in sapt a 5a si acum 1 sapt jumatate am luat un algozone. Sunt foarte speriata. Sunt sanse sa se intample ceva? Multumesc!!

Nu fiti speriata. Intr-adevar metamizolul este contraindicat in primul trimestru de sarcina. va recomand sa faceti control ecografic frecvent si sa mergeti la un obtetrician pentru urmarire atenta. Medicamentul a fost luat in preimele 15 zile de viata intra-uterina a fatului ceea ce insemana ca este bine sa urmariti atent sarcina.

Aida P.
Bună ziua, Ieri am trecut printr-o intervenție chirurgicală stomatologică - rezecție apicală cu anestezie locală - şi tot de ieri am început să iau Augmentin de 1g la 12 ore, o tb de Arcoxia şi una de Tador până în prezent. E posibil să fiu însărcinată - mi-a întârziat menstruația 2 zile - şi nu ştiu dacă să întrerup tratamentul antiinflamator sau nu. În ce măsură tratamentul actual poate afecta o eventuală sarcină în primul trimestru şi cum ar afecta lipsa antiinflamatoarelor vindecarea mea? Ce părere aveți?

Daca aveti dureri puteti lua paracetamol in loc de Arcoxia si Tador. Intarzierea menstruatiei nu inseamna neaparat ca sunteti insarcinata. Dar puteti inlocui antiinflamatoarele cu paracetamolul care este recomandat in primul trimestru de sarcina

Orastean E.
Buna ziua ! Sunt insarcinata in saptamana a 7a , iar in saptamana a patra in urma unei raceli si urme de candidoza pe limba medicul de famile mia recomandat fluconazol 150 mg 2 tablete cu distanta de administrare cu o zi intre ele iar 2 tablete de azibiot de 500 mg la distanta de administrare de o zi intre ele ... Citiind prospectul medicamentului am observat ca nu se adm in sarcina si din pacate deja o doza am luato .. As vrea sa imi spuneti daca aceste medicamente i.au facut rau fatului.Multumesc

deja in priimele 6-7 saptamani de viata s-au diferentiat toate organele vitale si riscurile de malformatii sunt net diminuate. Este recomandat sa faceti ourmarire ecografica atenta pe toata durata sarcinii

Ana M.
Buna ziua! Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Sotul meu ia pastile antidepresive (Rivotril si Cipralex) si tocmai am aflat ca am ramas insarcinata ( 5 saptamani ). Oare fatul are de suferit in urma tratamentului tatalui cu antidepresive ?

Nu. riscul este doar daca dumneavostra luati tratament cu antidepresive pentru ca se transmite prin sangele dumneavostra catre aparatul circulator al fatului

Mihaela P.
buna ziua!tocmai ce am aflat ca sunt insarcinata in 5 saptamani ,acum 3 saptamani ,nestiid de sarcina am luat pt durere de spate mydocalm 7 zile ,3 capsule zi,algifen,panadol ,am facut si radiografie la spate.As vrea sa stiu daca aceste lucruri afecteaza sarcina?va multumesc!

Este greu de spus intrucat nu puteti sti daca momentul fecundant a fost inainte sau dupa ce ati luat medicamentele. daca aveti 5 saptamani de sarcina inseaman 5 saptamani de la data ultimei menstruatii, adica 2-3 saptamani de cand s-a fecundat ovocitul cu formarea celulei ou si evolutia catre mai tarziu a unui embrion. Daca la ecografie se vede embrionul, foarte probabil ca nu a fost afectat. Va recomand o urmarire atenta ecografica a sarcinii cu efectuarea unei ecografii in centru expert la 12 saptamani de sarcina pentru a vedea daca fatul este viabil sau daca totul este normal.

Roxana A.
Buna suni an sarcinata an 7 luni si mea esit la anslize ca am infectie urinaria medicul mea recomandat sa eu amoxacilina 500 mg ....oare poate sa ami afecteze bebele ...?????

In general medicamentele recomandate de ginecolog in timpul sarcinii a un raport beneficiu-risc fata de bebe bine evaluat.Puteti lua amoxicilina in luna a 7 a de sarcina.

Alina G.
Bună ziua, neștiind ca sunt gravida am luat o pastila cu tramadol în a 3 săptămână de sarcina pt hernievde disc.acum sunt în săptămâna 11. Posibil să mai fi luat 1-2 nurofen forte tot în acea perioadă. Cam cat de grav poate fi? Mulțumesc.

Tramadol si ibuprofen nu sunt complet contraindicate in primul trimestru de sarcina. Rar, nurofen luat in primul trimestru de sarcina poate declansa un avort. Este recmandat sa faceti o urmarire ecografica atenta a evolutiei sarcinii . Nurofenul este contraindicat in trimestrul trei de sarcina, avand risc de hipertensiune pulmonara.

Daniela B.
Buna ziua.am 18 sapt plus 4 zile si am o raceala crunta care se manifesta foarte urat,din cauza unei sinuzite neoperate.durere de cap,de dantura,mucozitati foarte galbene si groase,bucati as zice pe care le elimin sufland nasul,voce ragusita si tuse dinaceea magareasca .ginecologul meui aspus cu paracetamol.am.luat si degeaba.este in regula augumentinul in saptamanile acestea de sarcina.as merge la medicul de familie si as cere.

in general antibioticele in al doilea trimestru de sarcina pot fi recomandate in caz de infectii bacteriene documentate sensibile la amoxiclina. Riscul de malformatii ramane mic intrucat au trecut cele 12 saptamani de organogeneza dar ramane un risc controversat de nastere inainte d etermen sau de greutate mica la nastere. Cereti recomandarea pentru augmentin ginecologului care urmareste sarcina.

Ela P.
Buna ziua. Azi am aflat ca sunt insarcinata in 5 sapt jumate si pana in prezent am luat regenon 5/ zi si diazepam 3/zi, iar inainte de sarcina timp de o luna doxiciclina. Doctorul meu mi a zis ca sunt unele malformatii care nu s ar vedea la eco si e alegerea mea. Nu stiu ce sa fac!! dorim foarte mult copilul dar mi e si frica sa nu se nasca cu ceva. Parerea voastra care ar fi? Sa tin sarcina sau nu?

Alegerea va apartine. Este important sa cereti medicului ginecolog care urmareste sarcina informatii detaliate legate de riscul de malformatii cat si de testele de depistare ecografica si serologica sau amniocenteza pe care le puteti face pana la 12-14 saptamani de sarcina, interval de timp in care puteti efectua intreruoerea de sarcina la cerere.

Feier P.
Buna ziua, Tocmai ce am aflat ca sunt însărcinată,am in jur de 5 săptămâni.Cu i săptămâna in urma am avut o alergie și am fost la spital,mi-au dat o injecție cu hidrocortizon,plus borenar și alerid,am luat câte 3 pastile de borenar pentru 3 zile,și câte 1 pastila de alerid pentru 2 zile.Plus cu 2 sapt in urma am avut o colscopie și o biopsie cervicala.As dorii sa știu daca fătul poate fii afectat?

Buna ziua. Borenar este un medicament despre care nu am gasit studii care sa arate daca are un risc vital pentru fat. Claritina, repsectiv alerid-ul poate fi recomandat in sarcina in special dupa trimestrul 2 de sarcina. In primele 8 saptamani de sarcina, efectele medicamentelor pot fi de tipul totul sau nimic. si anume fie avort spontan fie un fat viabil. Nu se cunosc inca efectele pe care le pot avea aceste medicamente asupra dezvoltarii fatului sau riscul de malformatii.,

Bianca P.
Buna ziua! Am colica renala și sunt internata la spital ,am 19 săpt de sarcină și mi se administrează piafen injectabil, îmi este frica sa iau,poate afecta cu ceva? Mai iau și duphaston și buscopan,este ok?

Daca aceste medicamente sunt recomandate sau administrate cu avizul medicului ginecolog care urmareste sarcina nu aveti de ce sa va faceti probeleme.

Radulescu L.
Buna seara...eram insarcinata in 7 sapt si ce va,am racit ft tare...am luat augmentin vreo 5 pastile si paracetamol cam tot asa...si 2 ovule de cervucid..apoi pe la vreo 10 sapt cam 3 pastile de fluimucil 600..iar pt durere in gat cateva pastile de decasept(toate astea decalate in cateva zile)...a trecut perioada de raceala...medicul m a asigurat ca bebelusul este bine iar la 28 de sapt am aflat ca sufera de hipoplazie de cord stang..s a stins dupa 3 zile de viata..nu mi s a comunicat cauza...dvs ce parere aveti? Medicatia,raceala sau stresul sau toate la un loc au fost motivul?Dati mi nu raspuns concret nu mai vreau vorbe de genul asa a fost sa fie...azi ar fi implinit 3 luni

hipolazia de cord este o malformatie cu risc vital care poate fi deteminata fie de medicamente cu risc teratogen ( nu este cazul medicamentelor pe care le-ati luat) fie unor anomalii genetice existente din momentul conceptiei pentru care nimeni nu poate fi invinovatit. cred ca nici raceala, nici stresul si nici medicamentele nu au cauzat hipolazia de cord ci o anomalie genetice preexistenta.

Pop M.
Buna ziua. De cativa ani nu pot dormi fara 3 pastile de diazepam din cauza ca beau regenon . As dori sa raman insarcinata dar nu stiu cata pauza de la medicanente ar trebui sa fac inainte pt a evita malformatiile sau alte boli.Multumesc

este recomandat sa opriti atat diazepamil cat mai ales regenonul minim o luna de zile.

Anca N.
Buna ziua, sunt in 25 saptamani de sarcina (a doua sarcina din viata mea) si am dezvoltat un prurit de sarcina . Afectiunea aceasta am avut.o si la.prima sarcina...dar in ultimul trimestru... nu asa devreme. Am facut analizele necesare care au demonstrat ca priritul nu este din cauza ficatului .... asta insemnand ca este din cauza nivelului crescut de hormoni... dermatologul mi.a prescris o mixtura mentolata care nu ma ajuta deloc. Ce altceva am voie sa iau? Sunt disperata .. noaptea nu reusesc sa adorm si pruritul devine sever. Ziua sunt ok.... dar noapte plang de mancarime.... va rog sa imi spune.ti ce pot lua fara sa afecteze sarcina...multumesc

Puteti folosi crema Pruriced de la Uriage sau creme sau unguente calmante din gama produselor parafarmaceutice- xemose, lipikar, etc.este recomandat sa aplicati aceste creme dupe fiecare dus pentru a nu lasa pielea uscata, ceea ce intretine si agraveaza pruritul.

Ela P.
Buna ziua. De 6 ani iau Regenon , in ultimii 2 ani ajungand si la 6 pastile pe zi.Am urmat in urma cu un an un tratanent cu Roacuttane.Va rog sa mi spuneti de cata pauza de la aceste medicamente am nevoie pt a putea concepe un copil fara malformatii sau alte boli cauze de acestea.Multumesc

se recomanda a se evita sarcina timp de minim o luna dupa incetarea tratamentului cu roaccutane. de preferat, la fel si pentru regenon.

Tudor A.
Buna ziua, sunt insarcinata in luna a 7 a si doctorul mi-a recomandat antibioticul Unasyn 375 mg si ovule Clotrimazol din cauza bacteriei Candida. Aceste medicamente pot afecta bebelusul? Este a treia oara cand tratez aceasta bacterie in timpul sarcinii si este inca prezenta.

inteleg ca ati mai urmat acest tratament in timpul sarcinii. daca medicul ginecolog a recomandat inseamna ca beneficiile depasesc riscul pentru fat.

Inda M.
Buna seara. Sunt insarcinata in 6 saptamani si cam in saptamana 2-4 am luat aprox 7 supoZitoare de Indometacin. Mentionez ca ma durea burtica ca la ciclu si am luat supozitoarele cu gandul ca imi vine. Nu ma gandeam ca sunt graviduta. Afecteaza bebele? Medicul are dubii .. inimioara se vede bine pe eco cum bate. Multumesc

in primele 4 saptamani de sarcina , tratamentele medicale pot avea un efect de tip totul sau nimic- adica perderea sarcinii in primul trimestru sau nici un efect advers.consecintele tratamentului cu indometacin- existente sau nu vor putea fi mai bine evaluate la ecografiile de trimestru 2 si 3. sunt recomandate controale ginecologice si in special ecografice periodice.

Ramona M.
Buna....posibil sarcină 4-6 saptamani....urmeaza sa fac un film la plamani....se poate?....afecteaza fătul? Si am luatin.ultimele 3 zile 5-6 pastile de ketonal duo,oxacilina,doua pastile tador..si 3 nurofen..( dureri groaznice de dintii)...ce se poate intampla?multumesc anticipat

Este bine sa verificati daca intr-adevar sunteti insarcinata- ecografie, consult ginecologic, dozare de beta hCG. Ketonal, Tador si Nurofen sunt contraindicate in timpul sarcinii- pot afecta fatul- maturare pulmonara, risc de astm.

Ramona M.
Buna....posibil sarcină 4-6 saptamani....urmeaza sa fac un film la plamani....se poate?....afecteaza fătul?

In ceea ce priveste realizarea ecografiilor in sarcina- sunt de evitat. de preferat examene neiradiante precum RMN sau f slab iradiante precum scintigrafia pulmonara.

Duman D.
Buna seara , Sunt gravida in 11 sapt. am aflat de putin timp . Eu am luat Cam in prima saptamana de sarcina olanzapina, serlif, depakine. Am fost La doi Medici unu mi a zis ca Daca ar fi probleme fatul ar muri de la sine ca asa e natura . Altul nu prea e sigur Daca e bine sa pastrez sarcina. Parere?

Intr-adevar, la inceputul sarcinii , expunerea la sunbstante cu risc au efectul de ceea ce se numeste " totul sau nimic", adica este posibil ca medicamentele sa nu fi avut nici un efect advers asupra fatului, iar daca au avut, ar declansa moartea fatului.

Ifrim O.
Buna seara, mi sa recomandat mydocalm pentru durerile de spate. Am luat o pastila la o zi dupa actul sexual si este posibil sa fiu insarcinata. Poate afecta fatul ?

in primul trimestru de sarcina efectul poate fi de tip totul sau nimic. puteti face un control ecografic in urmatoarele saptamani. daca totul evouleaza normal aveti dovada ca medicamentul nu a avut nici un efect daunator asupra fatului. riscul este de a fqce avort spontan daca medicamentul are efecte adverse

Marin E.
Buna, am luat o doza de tinidazol a doua zi dupa actul sexual, cand se presupune ca as fi ramas insarcinata. Afecteaza bebele?

Nu se cunosc efectele tinidazolului in primul trimestru de sarcina. Daca ati luat medicamentul imediat dupa actul sexual este posibil sa fie un efect de tip totul sau nimic. Adica, daca sunteti in continuare insarcinata, medicamentul nu a avut nici un efect asupra fatului.

Veronica I.
Buna ziua. Am 37 saptamani de sarcina si am luat un antinevralgic pentru o masea care ms doare. Credeti ca e grav?

Un singur comprimat nu va avea efecte serioase asupra fatului. sunteti deja la termen.

Mariana T.
Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani. Pana in saptamana 5 de sarcina am luat cipralex de 10 mg o pastila pe zi fara sa stiu ca sunt insarcinata. Imi doresc sa stiu daca si cum poate fi afectat fatul? va multumesc frumos

Pana in prezent singurele interferente negative cu starea copilului sunt daca luati medicamentul in ultimul trimestru de sarcina. Nu sunt descrise efecte secundare pentru fat la inceputul sarcinii. Veti fi urmarita ca de obicei de medicul ginecolog care va va putea spune in ce mod se dezvolta fatul.

Sorana V.
Buna ziua, in momentul conceperii sau in primele 2 saptamani de sarcina ovulele betadine cu iod afecteaza sarcina? Ma intereseaza in mod special in monentul conceperii, dat fiind ca spermatozoizii traisesc mai mult in vagin, desi am o infectie vaginala bacteriana? Multumesc mult! Am introdus 2 ovule de betadine in ultimele 2 zile, nu stiu indca daca s a produs o sarcina, sunt la jumatea perioadei intre menstruatii si si fumez. Multumesc din suflet!

Buna ziua, Nu atat ovuelel cu betadina cat infectia bacteriana pot influenta viabilitatea spermatozoizilor si eficacintatea fecundari. In general este recomandat de a nu concepe un copil in perioada in care aveti o infectie activa intrucat exista riscuri de anomalii genetice date de modificarile infmamatorii se i adaptarea uterului si mediului vaginal in caz de infectie. De asemenea anumite infectii genitale pot cauza malformatii la fat. Va recomand ca pe durata tratarii infectiei sa aveti rapoarte protejate iar cand ginecologul si analizele vor confirma ca sunteti vindecata sa incepeti demersurile pentru a ramane insarcinata. De asemenea se recomanda sa nu fumati si sa nu consumati alcool in perioada in care vreti sa concepeti si in special in timpul sarcinii pentru a optimiza circulatia vasculara si oxigenarea sangelui la nivelul uterului.

Ana-Maria G.
Buna aveam cam 4 saptamani de sarcina cand am avut dureri groaznice de masele si am luat algocalmin sirop si pastile fasconal si doar un augumentin am luat ca nu mai puteam de dureri oare afecteaza la sarcina??

Va recomand sa continuati urmarirea ecografica a sarcinii dupa cum va recomanda medicul specialist in obstetrica-ginecologie. La 4 saptamani puteti lua paracetamol si augmentin. Cat despre Fasconal: contine acid acetilsalicilic , paracetamol, codeina si cafeina. cafeina este recomandata a fi consumata cu multa moderatie, de preferinta evitata, deoarece creste frecventa cardiaca la fat. Paracetamolul si codeina pot fi administrate in primul trimestru de sarcina. Va recomand sa evitati sa mai luati de acum inainte aspirina si paracetamol cat si codeina. Administrarea frecventa in timpul sarcinii de aspirina si paracetamol pot determina astm la fat sau criptorhidie (testicul necoborat in scrot) la baiatul nou-nascut.

Denisa M.
La 2 săptămâni am luat o sa capsula de lomexin de 600 sunt disperata afectează bebelușul?acum sunt în 5 săptămâni abia acum am aflat ca sunt insarcinata la momentul tratamentului nu stiam

Lomexin est un antifungic care poate fi recomandat de medicul ginecolog chiar si in timpul sarcinii daca acesta considera necesar. Mergeti la ginecolog pentru a va examina si a programa o ecografie de datare a sarcinii. Urmarirea sarcinii va va permite sa stiti daca totul decurge bine.

Alla A.
Buna ziua. As vrea sa stiu parerea DVS, sunt insarcinata in saptamina 5, si medicul mi-a prescris diuphaston 1 pastila 2 ori pe zi si aspirina 75 mg /zi. Ma ingrijoreaza aspirina, citesc ca este contraindicata in sarcina si -mi este frica s-o iau. Medicul mi-a prescris-o din considerentul ca am pierdut o sarcina anul trecut, dar analizele de coagulare a singelui au iesit in norma. Ma puteti ajuta?

Va recomand sa solcitati aceasta informatie medicului dumneavostra ginecolog care v-a prescris aspirina. Pe langa analizele de coagulare a sangelui care pot fi normale mai sunt o serie de teste de markeri genetici sau de predispozitie spre pre-eclampsie. De asemenea analiza ecografica a fluxului in arterele uterine poate avertiza medicul ginecolog de un risc de pierdere de sarcina de cauza vasculara. In aceste situatii se poate indica aspirina in doza mica cu efect antiagregant plachetar, preventiv. cereti mai multe detalii medicului care va urmareste si medicului care va face ecografia de prim trimestru.

Cristina P.
Sunt in a 12 a saptamana de sarcina si mi s a prescris un tratament pe baza de ovule Tergynan. In prospect se mentioneaza faptul ca ovulele sunt interzise in sarcina. Ar trebui sa opresc tratamentul?

Daca medicul ginecolog obstetrician care va urmareste sarcina v-a recomandat aceste ovule va recomand sa le utilizati. La 12 saptamani de sarcina fatul este bine separat de vagin. Este de preferat sa tratati infectiile.

Raluca A.
Am ajuns la UPU cu o colica renala unde am primit urmatorul tratament printre care in seara aceea am primit si intravenos...tador, no.spa iar restul sapt am primit omnic, piafen, borenar si ketonal..le.am luat timp de o sapt...tocmai am aflat ca sunt insarcinata, pastilele au fost luate in sapt 2 de sarcina...este periculos?exista risc de malformatii?

In saptamana a doua de sarcina exista riscul de totul sau nimic- evolutie normala a sarcinii sau avort spontan. Urmariti evolutia sarcinii impreuna cu medicul ginecolog.

Roxana A.
buna seara, am 23 de saptamani de sarcina si sunt racita. Nu pot respira normal sub nici o forma. atat infuziile cat si sarea de mare nu ma ajuta decst pret de10 min. pot folosi Olynth sau Bixtonim ceva de genul macar seara inainte de culcare? multumesc

Atat timp cat nu ati intrat inca in saptamana 28 de sarcina, puteti lua paracetamol (acetaminofen) la nevoie. Puteti pentru dureri de gat sa sugeti pastile pe baza de plante. In doza mica ( un comprimat de 500 mg de aspirina pe zi) puteti lua si aspirina. Puteti folosi la nevoie Olynth doza pentru copii o data pe zi, eventual combinat cu ser fiziologic sau Marimer inainte de culcare. Cereti sfatul medicului de familie si medicului ginecolog care va urmareste sarcina.

Sanda G.
Buna ziua ,sunt insarcinata in18 sapt si am dureri de gat,am voie sa iau trachisept ?o sa ii faca rau bebelusului?vreau sa scap cat mai repede de aceasta durere

Va recomand sa luati doar pastile pe baze de plante, homeopate, Intrucat tracisept contine doar miere si propolis il puteti lua. Preferati ceaiurile (infuziile de plante: verbina, tei )calde si sucul de lamaie indulcit cu miere sau neindulcit la temperatura camerei.

Sorina_iepure@gmail. S.
Ideea e ca in sarcina trebuie luate medicamente fara subtante puternice, mai bine ceva de ierburi. In caz de racealqa se pot face aerosol cu picaturi prospan, iar pentru gat sunt bune pastilele Isla.

In general pentru raceala sunt preferate tratamentele simptomatice si de evitat produsele pe baza de cafeina, pseudoefedrina, sau morfinice. Se pot administra produse pe baza de plante.

Andreea Bianca A.
Buna! Sunt insarcinata in saptamana 25 iar astazi am descoperit ca am o infectie urinara iar doctorul mi-a recomandat Selexid pentru 5 zile (20 de pastile) ! Intrebarea mea este daca acest tratament poate afecta bebelusul?:-(

Este un antibiotic care este indicat in infectiile urinare din ultimul trimestru de sarcina. Nu sunt dovezi ca ar putea afecta dezvoltarea bebelusului.

Valentina R.
Sunt gravida in 5 luni jumate si medicul mi a prescris antibiotic pt răceala severa , adica amoxiplus... este in regula ?

Puteti lua Amoxicilina. Studiile pana in prezent nu au arata efecte nocive asupra fatului. De stiut ca antibioticul strabate bariera feto-placentara ci ca ajunge in proportie de pana la 25% la fat. Medicul ginecolog care va urmareste a considerat ca este in beneficiul dumneavoastra sa luati antibioticul.

Stela C.
Bună seara. Am luat Regenon 25,in săptămâna 6 de sarcină,5 pastile (2/zi, două zile,și una in alta zi). Exista riscul de a avea malformații fătul? Mulțumesc

In mod normal la doza de estrogeni si progesteron pe care ati luat-o nu s-a intamplat nimic. Efectuati controlul ecografic la termenul recomandat la 12 saptamani si faceti si triplul test. De asemenea daca sunteti inca in primul trimestru de sarcina puteti efectua oricand o ecografie de datare a sarcinii care va va preciza daca dezvoltarea fatului este normala.

Marcela M.
Buna seara. Imi doresc sa raman insarcinata de cateva luni dar din pacate mi a fost foarte rau de raceala si am luat o pastila de aerius si am folosit o data spray nazal vibrocil si am avut contact sexual si e posibil sa raman insarcinata ca am fost in perioada fertila. Poate afecta bebelusul???

In momentul conceptiei medicamentele au un efect radical de tip totul sau nimic: adica fie sarcina nu este viabila fie totul decurge normal.

Dana A.
Buna.Sunt insarcinata in 9 saptamani iar acum 2 saptamani dupa un examen al secretiilor am descoperit ca am candida.Medicul mi-a recomandat spalaturi vaginale cu apa fiarta si racita in amestec de 20%betadina si ovule de lomexin 1000.Adiministrarea lomexinului poate sa afecteze bebelusul?Multumesc.

administrarea este locala si nu sunt dovezi ca afecteaza fatului.

Elena E.
Bună ziua sunt însărcinată în 33 sapt cu dureri îngrozitoare de picioare aproape mobilizata cauza ar fi hernia de disc .am.favut 5 zile dexa fără nici un efect nu știu ce sa mai fac sa ma lase durerea simt ca inebunesc mulțumesc pastile s durere iau paracetamol și o fiola.de de algolcalmin

in al treilea trimestru de sarcina nu sunt recomandate ca antialgice decat paracetamolul si algocalminul. mergeti in conultatie la neurochirurgie sau la obstetricianul care va urmareste sau in urgente, pentru a evalua daca in situatia dumneavoastra si in functie de starea fatului vi se pot administra si antialgice mai puternice, precum morfinicele.

Maria A.
Buna seara. .As avea si eu o nelamurire.Sunt insarcinata in 6 saptamani si de curand am avut o problema cu spatele. Am facut lumbago.Doctora care m-a primit in urgenta nu ginecoloaga mea , mi-a dat sa iau midocalm 1 pe zi sau chiar 2 . Ce sa fac ? Am inteles ca Midocalmul este contraindicat in sarcina . va multumesc anticipat.

Intr-adevar Midocalm este contraindicat in primul trimestru de sarcina cat si in timpul alaptarii. Este recomandat si considerat sigur paracetamolul. Pentru durerile musculare sunt indicate tratamentele locale, masajul, kinetoterapia si balneoterapia.

Monica S.
Buna seara.Pana in ce luna de sarcina este recomandat sa se administreze vitamine si minerale?medicul meu ginecolg mi a spus ca este alegerea mea daca iau sau nu...eu am decis insa sa iau(ma simt f bine cu ele...am energie si tonus bun...am inceput sa le iau inca dinainte de a ramane insarcinata cu oprox o luna,acum sunt in 24 de saptamani...vitaminele sunt din gama Aelevia:multivitamine si minerale, deci nu prenatale)este adevarat ca vitamina A ar putea sa dea icter la bebelus? sau derivate de vit.a?care este diferenta dintre cele doua? Si inca o intrebare:800ng de vitamina A in fiecare zi de sarcina si alaptare poate insemna exces?multumesc.

Suplimentele cu vitamine si minerale special concepute pentru sarcina au redactat necesarul zilinic al fiecarei vitamine pe care il asigura. Este benefic sa le luati. Excesul de vitamina A apare aunci cand depasiti 10 000 UI pe zi. Veti gasi un articol fie pe site, fie in revista Dona info legat de recomandarile in vitamine, si alimente pentru perioada sarcinii. Vitaminele sunt recomandate in special inainte dde sarcina si in primele doua trimestre.

Monica S.
Buna seara,am si si eu o intrebare...sunt insarcinata in 23 de saptamani,iar de pe la 12 saptamani am cam avu t migrene(acum au incetat)si am luat solpadeina si no spa,este vreo problema?ma ingrijoreaza codeina...si mai iau si ranitidina din cand in cand ptr pirozis.

La 12 saptamani organele fetale sunt formate deci nu mai este risc de malformatii. Luata pe o perioada scurta de timp la indicatia medicului codeina poate si administrata dupa primul trimestru de sarcina. In ultimele trei luni de sarcina va recomand sa evitati medicamentele care contin codeina datorita riscului de sindrom de sevraj si afectiuni respiratorii la fat.

Florina S.
Sunt însărcinată în 28 de săptămâni și mă supără o rinită alergica severă ,medicul specialist mi-a recamdat aerius, încă nu am luat acest medicament din teama de a nu păți ceva fătul???

Pana in prezent nu s-a dovedit ca desloratadina poate avea efecte nefaste asupra fatului insepand in al doilea si mai ales in al treila trimestru de sarcina. Daca simptomele pe care le aveti va jeneaza foarte mult si nu aveti o solutie nemedicamentoasa, puteti lua Aerius. Starea de somnolenta care poate apare este minima si sporadica si nu ar trebui sa efecteze in nici un fel fatul.

Mariana M.
Buna ziua sunt o bolnavă de miastenie gravis generalizată si iau neogstemina si prendisol as dori sa stiu daca aceste medicamente afectează sarcina va mulțumesc

Nu este recomandat sa luati varianta cu eliberare prelungita. Pentru a afla daca este bine sa continuati tratamentul in timpul sarcinii trabuie sa va adresati medicului care le-a recomandat si care cunoaste severitatea simptomelor de miastenia gravis si necesitatea de a continua acest tratament.

Gabriela E.
Buna ziua! C-am de o luna am aflat ca sunt insărcinată Dar in urma cu doua luni am avut un tratament cu morfina Credeti ca poate afecta bebeluşul cu ceva??

Buna seara, In mod normal o doza mica de morfin aluata punctual nu provoaca efecte adverse. Luata mai mult timp poate produce dependenta si poate modifica frecventa batailor inimii si frecventa respiratorie.

Mihaela F.
Buna ziua am o mare problema am aflat de curand ca sunt insarcinata in 7 sapt.....am 33 ani si am un baietel de 11 ani nu ma asteptam sa mai raman gravida mai ales ca sunt si pe anticoneptionale in aceste sapt am luat in fiecare seara o pastila de rivotril plus motilium si emanera pt ca am probleme cu stomacul si multe analgezice gen nurosen forte aulin .....pe langa toate astea am facut si cateva sedinte de solar....va rog sa ma sfatuiti ce sa fac....multumesc

Va recomand sa apelati la un consult ginecologic pentru a evalua riscul. De asemenea ramane de evaluat im preuna cu medicul ginecolog daca doriti pastrarea sarcinii sau nu. Daca da, ecografia de morfologie fetala de la 12-16 saptamani si testele sangvine vor putea confirma daca fatul este sanatos sau daca sunt probleme si cum pot fi rezolvate.

Alexandra T.
Buna ziua!! Va rog frumos, imi puteți spune în ce fel afecateaza sarcina de 4-5 saptamani faptul ca am luat doua pastile de fasconal si patru de ketonal? ( nestiind ca sunt insarcinata) va multumesc!!

Buna ziua, nici ketoprofenul nici componentele active din fasconal (cofeina, codeina, aspirina si paracetamol) nu au efecte teratogene asupra fatului in primul trimestru de sarcina.Nu ar trebui sa fie probleme legate de aceste medicamente.

Adnana D.
Buna seara, Am luat in luna martie 3 saptamani regenon si astazi am aflat ca sunt insarcinata.Oare sa il afecteze?Va multumec frumos

Substanta activa din Regenon poate determina aparitia de malformatii fetale daca este luat in timpul sarcinii. Este recomandat sa ii pecizati ginecologului de faptul ca ati luat regenon, pentru s prevedea un conrol adecvat al evolutiei sarcinii.

Maria M.
Bună ziua ma poate ajuta si pe mine cineva?pe 22feb mi-a venit ultima menstra deci as fi însărcinată cam în 5saptamani...neștiind ca sunt însărcinată am luat cam 2pastile xanax,vreo 3peritol,2no-spa le-am luat de pe 22feb pana pe 29 martie aceste 7 pastile.pot afecta bebele?va multumesc

Buna ziua. Xanax-ul este complet contraindicat in sarcina intrucat poate determina aparitia unor malformatii fetale cardiace sau ale membrelor.

Lasa-ne comentariul tau