Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Medicamentele si Diabetul

04-12-2014

Este cunoscut faptul ca anumite medicamente pot precipita aparitia diabetului sau pot dezechilibra valorile glicemiei la un pacient deja diagnosticat cu Diabet zaharat. De aceea, introducerea acestor medicamente in schema terapeutica a pacientului se face in functie de raportul risc-beneficiu, sub stricta supraveghere medicala.

Medicamentele si Diabetul


Este cunoscut faptul ca anumite medicamente pot precipita aparitia diabetului sau pot dezechilibra valorile glicemiei la un pacient deja diagnosticat cu Diabet zaharat. De aceea, introducerea acestor medicamente in schema terapeutica a pacientului se face in functie de raportul risc-beneficiu, sub stricta supraveghere medicala.

1. GLUCOCORTICOIZII (cortizon, hidrocortizon, prednisone, metilprednisolon, dexametazona, betametazona), medicamente cu actiune intensa antiinflamatoare, antialergica si imunodepresiva au un puternic effect hiperglicemiant. Administrarea lor poate determina manifestarea unui diabet zaharat latent. La pacientii deja diagnosticati cu diabet si tratati cu insulina se impune cresterea dozelor de insulina, iar la pacientii tratati doar cu dieta sau cu antidiabetice orale se introduce insulino-terapia.

2. BETA-BLOCANTELE (propranolol, sotalol, pindolol, atenolol, metoprolol, bisoprolol), medicamentele antihipertensive, antianginoase si antiaritmice pot inhiba secretia de insulina si pot produce hiperglicemie, dar cel mai important efect este cel de mascare a simptomelor hipoglicemiei, de aceea se impune precautie in administrarea lor la pacientii cu diabet.

3. DIURETICELE (hidroclorotiazida, furosemid, clortalidon), medicamentele folosite in starile edematoase pentru a elimina surplusul de apa si sare pot determina hiperglicemie. Diureticele tiazidice pot induce manifestarea unui diabet latent si pot creste glicemia la pacientii tratati cu antidiabetice orale, dar nu si la cei tratati cu insulina. De aceea, se impune prudenta in administrarea lor la pacientii cu diabet. In ceea ce priveste diureticele de ansa (furosemidul), acestea au un effect hiperglicemic mai slab in comparativ cu tiazidele, fiind folosite pe scara larga la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

4. CONTRACEPTIVELE ORALE continand doze mici de estrogeni si progesteron au un efect hiperglicemiant scazut (inhiband actiunea insulinei la nivel postreceptor), dar pot fi utilizate la pacientele cu diabet zaharat, insa se impune o monitorizare mai atenta a glicemiilor

5. ALTE PREPARATE HORMONALE: hormonul de crestere, hormonii tiroidieni, glucagonul, adrenalina, medicamente folosite in diverse afectiuni pot determina hiperglicemie prin cresterea sintezei de glucoza la nivel hepatic si scaderea utilizarii celulare. In particular, glucagonul se poate folosi in diabetul zaharat insulino-tratat pentru tratarea hipoglicemiilor. Somatostatina, un alt preparat hormonal folosit in hemoragii digestive superioare, poate creste glicemia prin inhibarea secretiei de insulina. Administrarea acestor preparate hormonale impune un control mai atent al glicemiilor si corectarea cresterilor glicemice sub indrumarea medicului diabetolog.

6.ALTE ANTIHIPERTENSIVE.Diazoxidul, medicament folosit intravenos in urgente hipertensive si oral pentru combaterea hipoglicemiilor cu hiperinsulinemie, este inrudit cu diureticele tiazidice si provoaca hiperglicemie prin inhibarea eliberarii insulinei.

7.ANTICONVULSIVANTELE.Difenilhidantoina (fenitoina), substanta folosita in crizele majore epileptice si in intoxicatiile digitalice, poate provoca hiperglicemie, de aceea administrarea ei la pacientii cu diabet trebuie sa se faca cu prudenta.

8.ANTINEOPLAZICE. Streptozocinul, l-asparaginaza si mitramicina, medicamente folosite in diverse neoplazii, pot produce scaderea usoara pana la moderata a tolerantei la glucoza, de obicei reversibila dupa intreruperea tratamentului.

9.MEDICAMENTELE CE CONTIN ZAHAR SAU GLUCOZA in compozitie nu sunt strict interzise la pacientii cu diabet. Chiar si aceste medicamente pot fi administrate, dar necesita o recalculare a cantitatii de carbohidrati din dieta.

De aceea, in principiu, se recomanda evitarea lor de catre pacientii cu diabet pentru a nu dezechilibra cantitatea de glucide ingerate zilnic. In speranta ca aceste informatii v-au lamurit unele neclaritati legate de administrarea unor medicamente la pacientii cu diabet, va dorim multa sanatate!

Dr. IONELIA CHIRU
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau