Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Medicina alternativa si diabetul zaharat

25-08-2016

Diabetul zaharat este o boala metabolica ce se trateaza prin modificarea stilului de viata si medicamente antidiabetice.

Medicina alternativa si diabetul zaharat


PARTEA I

Pe langa tratamentele antidiabetice, un tratament complementar celui recomandat de diabetolog este oferit de medicina alternativa.

Sistemele traditionale bazate pe plante si armonia de plante, alimente, culori si sunete oferite de natura au fost investigate pentru efectele benefice de prevenire si de tratare a diabetului. Alte terapii alternative, precum acupunctura, hidroterapia, yoga, au mult mai putine efecte secundare fata de tratamentele medicinei clasice si pot reprezenta complemente terapeutice foarte utile, cu conditia de a nu intrerupe complet medicatia antidiabetica recomandata de diabetolog, pentru care exista o serie de studii care au demonstrat eficienta si beneficiile medicatiei antidiabetice clasice.

Diabetul zaharat are o componenta genetica complexa, la care se asociaza o serie de factori din mediu care declanseaza boala. Stadiile initiale ale diabetului zaharat sunt caracterizate prin rezistenta la insulina, tesuturile tinta fiind ficatul, muschii si adipocitele. Rezistenta la insulina se asociaza cu producerea excesiva de glucoza de ficat si scaderea utilizarii glucozei de muschi ca sursa de energie.

Complicatiile diabetului zaharat sunt metabolice - cele acute fiind cetoacidoza diabetica si coma hiperosmolara - infectioase, macrovasculare (hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral) si microvasculare (neuropatia diabetica, oftalmopatia diabetica, piciorul diabetic).

Limitarile medicatiei antidiabetice constau in riscul de hipoglicemie (pentru insulina si sulfonilureice) si efecte de crestere a greutatii. De asemenea, demn de mentionat este si faptul ca nu echilibreaza grasimile din sange, necesitand medicamente complementare.

Printre solutiile complementare si alternative se numara cateva metode pe care le voi rezuma in cele ce urmeaza.

Yoga

Yoga consta intr-un program de exercitii psihologice, fizice si spirituale dezvoltate in India si care au fost studiate in ultimii ani. Studiile din ultimii zece ani au aratat rolul complementar in controlul hipertensiunii arteriale, astmului, obezitatii si unor tulburari psihiatrice, cat si in controlul complicatiilor date de diabetul zaharat de tip 2.

Yoga permite un bun control al stresului si adoptarea unor tehnici de relaxare, permite autosuport, incredere si acorda pacientilor forta de a continua controalele glicemice si medicatia antidiabetica.

Masajul

Masajul se incadreaza in terapiile de relaxare si poate imbunatati circulatia si controla tensiunea arteriala. Studii recente au aratat imbunatatirea calitatii vietii si ameliorarea simptomelor la 56% dintre pacientii cu neuropatie diabetica.

Masajul reduce tensiunea musculara, frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, scade anxietatea si permite autocontrolul stresului, prin controlul si reglarea echilibrului hormonal intre hormonii ce cresc in conditii de stres (cortizol) si hormonii de relaxare (oxitocina, serotonina, dopamine).

Ameliorarea circulatiei vasculare periferice are efecte benefice pentru neuropatia diabetica.

Este recomandat ca masajul sa fie realizat de un personal specializat si cu experienta in complicatiile diabetice.

Acupunctura

Acupunctura este o tehnica de medicina alternativa larg utilizata in terapia diabetului in China. In SUA este utilizata ca o tehnica eficienta in controlul durerii.

Studii moleculare au aratat ca acupunctura activeaza cai metabolice in hipotalamus, actioneaza asupra receptorilor pentru insulina la nivel celular, accelereaza utilizarea  glucozei, are eficienta in controlul greutatii si efecte benefice multisistemice.

Cu toate acestea, pana in prezent mecanismele de actiune la nivel celular si tisular ale acupuncturii nu sunt cunoscute inca.

Tehnici de relaxare

Printre factorii care contribuie la managementul stresului la pacientul diabetic se numera terapia comportamentala, biofeedback- ul, tehnici de relaxare.

Un studiu realizat cu un grup control a aratat ca diabeticii care au ulitizat biofeedbackul si terapii asistate de management al stresului timp de un an aveau un control glicemic mai bun, cat si valori ameliorate ale hemoglobinei glicozilate.

Hidroterapia

Hidroterapia este o tehnica de utilizare alternativa de bai fierbinti si bai reci, permitand organismului sa elimine toxinele si determinand o ameliorare a statusului muscular. Important de retinut este ca hidroterapia relaxeaza organismul atat fizic, cat si mental.

Un studiu pilot realizat pe opt pacienti cu diabet zaharat fara neuropatie, care au stat zilnic, timp de 30 minute, in baie cu apa calda pentru un interval de 3 saptamani, a aratat ca la sfarsitul acestei perioade de hidroterapie pacientii au scazut in greutate, valorile glicemice plasmatice, cat si hemoglobina glicozilata diminuandu-se.

DR. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie Comentarii

Lasa-ne comentariul tau