Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Menţinerea un greutăţi normale, esenţială în prevenirea şi tratamentul gonartrozei

17-04-2018

Osteoartrita la nivelul genunchiului, numită şi gonartroză, este o afecţiune care se manifestă cel mai adesea la persoanele trecute de 50 de ani de ani, în special la cele supraponderale şi sedentare.

Menţinerea un greutăţi normale, esenţială în prevenirea şi tratamentul gonartrozei


Osteoartrita, care poate apărea şi la nivelul articulaţiei şoldului sau al coloanei vertebrale lomboscarale, se caracterizează prin degradarea articulaţiilor cuprinzând totodată cartilajul articular şi osul din zona respectivă.

Cele mai afectate sunt articulaţiile care sunt suprasolicitate prin susţinerea greutăţii corpului, de aceea persoanele supraponderale sunt predispuse la astfel de probleme de sănătate.

Boala se manifestă prin distrugerea treptată a cartilajului din zona genunchilor şi expunerea oaselor de dedesubt la frecarea unele de altele, ceea ce provoacă dureri – atât în repaus cât şi în mişcare - pierderea mobilităţii articulare şi, în timp, degradarea oaselor care nu mai beneficiază de protecţia naturală la şocuri.

Senzaţia de durere poate fi însoţită de tumefacţie în zona genunchilor, încălzirea regiunii şi apariţia unor sunete anormale la mişcarea genunchiului determinate de degradarea stratului protector de cartilaj şi de frecarea oaselor.

Este bine de ştiut că durerea resimţită în cazul gonartrozei trece după maximum o jumătate de oră, această caracteristică ajutând la deosebirea acestei afecţiuni de artrita inflamatorie în cazul căreia neplăcerea resimţită durează o perioadă mai mare de timp.

Printre factorii de risc ai gonartrozei se numără cei genetici, antecedentele de osteoartrită în familie favorizând boala, dar şi vârsta, greutatea excesivă şi sexul. În acest din urmă caz, s-a observat că afecţiunea vizează mai des femeile.

De asemenea, o activitate fizică ce constă în efort fizic intens, desfăşurată pe parcursul multor ani, sau adoptarea unei poziţii incomode care suprasolicită articulaţiile genunchiului pot predispune la gonartroză.

Această afecţiune se depistează de către medicul specialist în special în urma radiografiilor şi a analizei prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

Tratamentul recomandat este de durată şi este menit a ameliora simptomele prin reducerea durerii şi îmbunătăţirea mobilităţii articulare. Acesta include schimbarea stilului de viaţă prin eliminarea factorilor cauzatori, adoptarea unei alimentaţii sănătoase, consumul rar a grăsimilor animale, revenirea la greutatea normală şi începerea unor activităţi fizice asistate prin fizioterapie.

Pentru prevenirea instalării gonartrozei este esenţială evitarea factorilor de risc, dintre aceştia cel mai important fiind supraponderalitatea sau obezitatea. Se recomandă de asemenea evitarea supratensionării articulaţiilor genunchilor prin activităţi repetate cu greutăţi mari sau menţinerea acestora în poziţii incomode mult timp, însă stilul de viaţă trebuie să fie unul moderat activ, cu exerciţii fizice de întreţinere efectuate zilnic pentru un tonus muscular crescut şi o bună mobilitate. Cele mai recomandate activităţi sunt înotul, alergarea uşoară efectuată în poziţie corectă, ciclismul şi mersul pe jos în ritm vioi, dansul, yoga, pillates, tai chi şi drumeţiile. De asemenea, eficiente sunt şi acupunctura şi magnetoterapia asistate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau