Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Menoragia: sfaturi pentru a scapa de calvar

05-12-2014

Ca regula generala, cand pierderea de sange in timpul ciclului menstrual depaseste 80 ml, se considera ca este vorba despre hipermenoree sau menoragie. Consultul medical este necesar urgent daca apare o stare de extenuare atat la nivel fizic, cat si mental, de asemenea daca hemoragia este abundenta.

Menoragia: sfaturi pentru a scapa de calvar


Ca regula generala, cand pierderea de sange in timpul ciclului menstrual depaseste 80 ml, se considera ca este vorba despre hipermenoree sau menoragie. Consultul medical este necesar urgent daca apare o stare de extenuare atat la nivel fizic, cat si mental, de asemenea daca hemoragia este abundenta. Nimic mai sacaietor decat sa te vezi obligata, pe fondul fluxului menstrual sporit, sa utilizezi unul sau mai multe mijloace absorbante pe ora, timp de mai multe ore la rand, uneori chiar in toiul noptii, eventual sa fii nevoita sa apelezi la protectie dubla.

Daca se mai adauga oboseala marcanta, dispneea, bufeurile, ametelile, migrenele, nervozitatea, paloarea (posibile ilustrari ale unei anemii feriprive), crampele in abdomenul inferior, daca menstruatia se prelungeste peste o saptamana, daca sangele eliminat contine cheaguri, in mod aproape cert viata ta este oricum, numai placuta nu... Cauzele unei astfel de probleme din sfera ginecologica pot fi diferite: fibroame uterine, endometrioza, infectii genitale, deficiente de coagulare, un sterilet inadecvat, tumori etc. Cum se poate interveni...

Terapia cu preparate hormonale este recomandata daca problema este asociata cu o afectare a mecanismelor glandelor ce influenteaza hemoragiile fiziologice. Un ciclu menstrual firesc, echilibrul dintre progesteroni si estrogeni regleaza acumularea de endometru care este eliminat in timpul menstruatiei. Daca exista un dezechillibru hormonal, endometrul se dezvolta in exces si intr-un final este expulzat prin sangerare abundenta. O astfel de tulburare se constata cel mai frecvent la adolescente si la femeile care se apropie de menopauza.

Daca menoragia este cauzata de deficiente tiroidiene, de pilda, fluxul menstrual poate fi controlat adesea cu medicamente ce contin hormoni. Totusi, administrarea necorespunzatoare a pilulelor hormonale poate fi la randu-i cauza directa a hipermenoreei. Daca de vina sunt afectiuni inflamatorii si/sau infectioase, pacienta poate beneficia de terapie etiologica. Chiuretajul cavitatii uterine poate fi necesar atat ca tratament hemostatic, pentru limitarea hemoragiilor abundente, cat si in scopul diagnosticarii, permitand recoltarea de tesut pentru analiza (biopsie).

Chirurgical se actioneaza si pentru extirparea tumorilor. De retinut!Se recomanda examinari pelvine anuale si efectuarea testului Babes-Papanicolau tuturor femeilor active sexual. Ginecologul trebuie contactat in cazul aparitiei menoragiei pentru adoptarea celei mai bune masuri terapeutice pornind de la cauzele ce au determinat aparitia hemoragiei. Se poate solicita un scurt concediu medical in situatia in care hipermenoreea a destabilizat programul de odihna obisnuit si stilul de viata normal. Doctorul poate evalua amploarea sangerarii daca pacienta a retinut (notat) numarul tampoanelor utilizate in timpul unui asemenea episod. Acidul acetilsalicilic (aspirina) este de evitat, intrucat favorizeaza formarea de cheaguri. Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul ibuprofenului sunt adesea mai eficiente decit aspirina pentru ameliorarea disconforturilor menstruale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau