Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Mic indrumar de antibioticoterapie

05-12-2014

Combaterea oricarei infectii implica antibiotice. Iata o "ecuatie" care NU este general valabila. Administrarea unor astfel de medicamente nu are sens decat daca se dovedeste, prin prealabile teste de laborator, ca agentii curativi se preteaza la germenii patogeni, ca nu sunt implicate virusuri. Din pacate, astfel de analize se fac destul de rar, multi medici de familie prescriind antibiotice cu spectru larg de actiune numai pe suspiciunea de infectie bacteriana. Asa s-a ajuns la folosirea arbitrara, excesiva a acestei clase de medicamente, deloc lipsita de riscuri: bacterii ce devin tot mai rezistente la tratamente, slabire a sistemului imunitar (mai ales la copii), pericol crescut de diaree cronica, astm, candidoze etc.

Mic indrumar de antibioticoterapie


Combaterea oricarei infectii implica antibiotice. Iata o [i]"ecuatie"[/i] care NU este general valabila. Administrarea unor astfel de medicamente nu are sens decat daca se dovedeste, prin prealabile teste de laborator, ca agentii curativi se preteaza la germenii patogeni, ca nu sunt implicate virusuri.

Din pacate, astfel de analize se fac destul de rar, multi medici de familie prescriind antibiotice cu spectru larg de actiune numai pe suspiciunea de infectie bacteriana. Asa s-a ajuns la folosirea arbitrara, excesiva a acestei clase de medicamente, deloc lipsita de riscuri: bacterii ce devin tot mai rezistente la tratamente, slabire a sistemului imunitar (mai ales la copii), pericol crescut de diaree cronica, astm, candidoze etc.

Pestele gras, bun pentru pielea uscata Spre deosebire de consumul de carne, in general, unde grasimea este de evitat, in ceea ce priveste pestele, lipidele pe care ni le furnizeaza anumite specii de peste sint ideale pentru intretinerea pielii, mai ales a celei uscate. Prin urmare, nu ezitati sa consumati peste si alimente bogate in grasimi bune, in special acizii grasi omega-3 si omega-6. Acestia asigura nu doar o buna functionare a vaselor sangvine, ci si transportul vitaminelor A, D, E si K, necesare sanatatii pielii si nu numai.

Pestele gras din marile nordice (sardina, somon, stavrid, hering, macrou, cod etc.), prin aportul de acizi grasi, ajuta la acoperirea necesarului de vitamine liposolubile (care se dizolva in grasimi). Campionul este sardina: 150g sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de vitamine D si E pe intreaga zi. Combinati pestele cu legume frunzoase (salata, varza, spanac etc.); fiind bogate in vitamina C, acestea favorizeaza absorbtia acizilor grasi.

O alta sursa de grasimi bune sunt plantele oleaginoase. Uleiul de seminte de in, de susan sau de floarea-soarelui contine de asemenea acizi grasi omega-3 si omega-6. Adaugati cateva lingurite de ulei la salatele de cruditati.

VIROZE: mizati pe condimente

Nu mai este nici o indoiala ca toamna se apropie cu pasi repezi, temperaturile scad incet-incet de la zi la zi, frunzele copacilor se ingalbenesc, ploile se manifesta timid (dar se manifesta!), zilele sint tot mai scurte... Pentru persoanele cu predispozitie la rinofaringite virale este totodata debutul unui cosmar care se repeta an de an. Acestea ar trebui sa afle ca plantele aromatice puternice (piper, ardei iute, usturoi, ghimbir, curry, mustar, ceapa) sunt binevenite, caci pot favoriza subtierea mucusului si eliberarea cailor aeriene superioare.

Telina are un efect asemanator, intrucat contine substante care pot reduce semnificativ vascozitatea mucusului. In plus, poate ameliora congestia sinusala si tusea - complicatii frecvente ale rinofaringitelor virale.

De unde izvoraste nevoia de dulciuri

Psihologic vorbind, nevoia de a consuma dulciuri este asociata cu senzatia de siguranta, de bine; le percepem involuntar ca pe un simbol tangibil al lipsei de griji sau al bunastarii. Iar aceste tendinte isi au radacini adanci in subconstientul nostru. Primul aliment pe care il consumam in viata este laptele, care contine lactoza, un zahar.

Copii fiind, parintii si bunicii ne rasfata, ne recompenseaza sau isi arata afectiunea si prin a ne oferi (de multe ori in cantitate exagerata) felurite dulciuri. Creierul nostru creeaza astfel o relatie intre un sentiment placut, de iubire si ocrotire familiala, si aceste alimente. Din nefericire, fara sa vrem, perpetuam aceasta "traditie", rasplatindu-ne copiii sau exprimandu-ne dragostea fata de ei tot cu dulciuri, desi in acest mod le intarim un comportament care ar putea sa-i coste mai tarziu sanatatea.

Totodata, gustul placut al produselor zaharoase - de regula dublat de aromele si aspectul lor atragator - ne face sa ne dorim, in mod firesc, cat mai multe, devenind intr-un fel dependenti si de efectele senzoriale pe care le ofera.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau