Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Micoza piciorului este contagioasa

24-04-2015

Micoza piciorului, sau ciuperca piciorului, e o boala contagioasa, care se poate raspandi prin contact direct, prin atingere, sau indirect, prin prosoape, incaltaminte sau podele. Aceasta apare, de obicei, dupa o perioada in care talpa a fost incaltata cu ciorapi grosi si nu a putut respira, fiind cauzata, in primul rand, de umiditate.

Micoza piciorului este contagioasa


Cele trei tipuri de localizari ale infectiei sunt: forma interdigitala, cea exudativa veziculo-buloasa si forma hiperkeratozica uscata.

In cazul celei dintai pielea dintre degete pare alba si macerata, apare senzatia de arsura, mancarimi si miros neplacut. Pe masura ce infectia avanseaza pielea capata un aspect descuamat si fisurat ce poate duce la aparitia unor vezicule.

A doua forma, cea exudativa veziculo-buloasa, debuteaza brusc, prin aparitia de vezicule pline cu lichid, conferind infectiei un aspect inflamator. Evolueaza in valuri, cu perioade de acalmie intrerupte de reaparitia veziculelor.

In cea de-a treia forma, hiperkeratozica uscata, pielea este uscata, iritata, apar senzatii de mancarime si arsura, iar calcaiul si talpa se acopera treptat de piele ingrosata si fisurata. In cazurile severe unghiile de la degete se pot infecta si se ingroasa. Fara asigurarea masurilor de prevenire, infectia recidiveaza frecvent si se poate extinde chiar si la maini.

Adresati-va medicului de la primele semne

Simptomele micozei se manifesta printr-o descuamare cutanata uscata care, la nivelul spatiilor interdigitale. Pielea se desprinde usor, lasand loc unei ulceratii sau fisuri prin care pot patrunde si alte bacterii. De obicei, zona capata un miros neplacut si poate interveni mancarimea locala sau inclusiv durere daca pielea se crapa.

In cazul in care observati semne de micoza trebuie sa limitati contactul cu alte persoane si sa va adresati medicului.

Diagnosticul se face clinic, dupa aspectul pielii, dar trebuie confirmat prin examen de laborator - fie la lampa Wood, fie prin microscopie directa, sau prin culturi.

Tratamentul cuprinde utilizarea unor creme sau solutii antimicotice recomandate de medicul dermatolog, in functie de tipul afectarii, o perioada de cel putin o luna. Uneori se administreaza si antimicotice pe cale orala sau chiar antibiotic, daca s-a produs o suprainfectie.

Printre metodele naturiste de tratament ale micozei se numara infuzia din coada soricelului cu care se fac spalaturi locale si baia cu salvie si galbenele.

Pentru a preveni pe viitor infectarea cu micoze in zona picioarelor trebuie sa folositi incaltaminte in care piciorul se poate aerisi si sa evitati contactul cu zone in care circula persoane desculte (sauna, piscina, strand). De asemenea, se poti folosi pudre antifungice, de la farmacie, ce se aplica pe talpa, intre degetele de la picioare si in incaltaminte ori ciorapi pe timpul verii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau