Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Micoza piciorului - o problema fara solutie

04-12-2014

Micoza piciorului sau asa numita TINEA PEDIS reprezinta una dintre cele mai frecvente infectii fungice ale pielii (90% din total) implicand o diversitate de fungi-dermatofiti precum Microsporum Epidermophyton Trichophyton fiind favorizata in afara unui factor de predispozitie individuala, de factori locali (transpiratie umezeala incaltaminte de cauciuc sau material plastic) adesea cu amprenta profesionala (sportivi mineri).

Micoza piciorului - o problema fara solutie


Micoza piciorului este o boala contagioasa, care se poate raspandi prin contact direct sau indirect, prin prosoape, incaltaminte, podele etc.

Care sunt simptomele?

Eruptie rosie, usturatoare, care in timp capata un aspect decojit, ce apare intre degetele de la picioare (cel mai frecvent intre degetele 4 si 5, cu posibilitate de extindere, putand afecta si unghiile, care in timp devin moi, fragile, subtiri, capatand o culoare galben-murdar), insotita cel mai adesea si de un miros neplacut, care creeaza discomfort si care reprezinta frecvent motivul prezentarii la medic in vederea instituirii unui tratament.

Infectia nu se localizeaza, ci tendinta ei este de raspandire, cuprinzand adesea si alte parti ale corpului precum talpile picioarelor, palmele etc.

Care sunt categoriile cu riscul cel mai crescut de a dezvolta infectia?

- Tinerii care utilizeaza indelungat incaltaminte sport din material plastic care impiedica aerisirea piciorului.

- Sportivii

- Persoanele care au obligativitatea de a purta incaltaminte din cauciuc sau material plastic conform normelor de protectie a muncii (mineri etc).

Cum se pune diagnosticul de micoza? Diagnosticul poate fi stabilit de medicul specialist la vederea aspectului micotic al piciorului asociind cel mai adesea examenele de microscopie si cultura. 

Tratamentul?Tratamentul consta in aplicarea locala de antifungice, disponibile in farmacii sub diverse forme-creme, spray-uri, pudre etc pana la disparitia micozei si trebuie continuat inca 2 saptamani dupa ce simptomele au disparut pentru a ne asigura ca micoza a fost eficient tratata, iar in cazul in care ea treneaza este intelept a ne adresa medicului specialist dermatolog.

Ce putem face acasa? Spalarea picioarelor in fiecare zi si uscarea lor adecvata inainte de incaltarea sosetei (folosirea unui prosop separat pentru picioare, evitand imprumutul lui altor persoane). Utilizarea de sosete din bumbac si, eventual schimbarea lor de cel putin doua ori pe zi. Evitarea incaltamintei din material plastic/sintetic/cauciuc. De preferat utilizarea de sandale, pantofi din piele. Folosirea de pudre antifungice aplicate atat pe picior cat si in interiorul incaltamintei. Respectand aceste norme de baza de igiena, si tratamentul adecvat, micoza piciorului poate deveni istorie.

Dr. Lavinia Zamfir
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau