Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Miopatia diabetica

04-12-2014

Diabetul zaharat a fost descris ca fiind maladia mileniului III datorita numarului de cazuri aflate in continua crestere si datorita consecintelor acestei boli. O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice secundare hiperglicemiilor cu afectarea cronica vasculara (atat microvasculara cat si macrovasculara) nervoasa cutanata si oculara.

Miopatia diabetica


Diabetul zaharat a fost descris ca fiind maladia mileniului III datorita numarului de cazuri aflate in continua crestere si datorita consecintelor acestei boli. O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice, secundare hiperglicemiilor, cu afectarea cronica vasculara (atat microvasculara cat si macrovasculara), nervoasa, cutanata si oculara.

Dintre aceste complicatii, neuropatia diabetica este comuna atat diabetului zaharat de tip 1 cat si a celui de tip 2, cu mentiunea ca neuropatia vegetativa severa este mai frecvent intalnita la diabeticii de tip 1.

Atunci cand glicemiile sunt foarte mari pentru o perioada mai lunga de timp, primele semne care deranjeaza sunt pe langa setea intensa si urinatul des, crampele-"carceii" si durerile musculare marcate, care dispar "ca prin minune", cu un tratament antidiabetic adecvat tipului de boala (DZ I sau II- insulina sau antidiabetice orale).

Prin acumularea in exces de produsi de metabolizare a glucozei la nivel celular, se poate declansa o neuropatie motorie. Aceasta se caracterizeaza prin scaderea progresiva a fortei musculare pe teritoriul deservit de nervul afectat (de exemplu: diplopie, paralizie faciala, deviatie laterala a ochiului) si, de asemenea, se asociaza latenta in aparitia reflexelor tendinoase, prin dureri cu caracter de crampa la nivelul musculaturii coapselor in special si al bratelor.

Durerea asociata cu scaderea fortei musculare in muschii coapsei bilateral, cu pierdere a masei musculare, se mai numeste si amiotrofie diabetica si apare frecvent la diabeticii varstnici deoarece la acestia, acumularea de produsi toxici secundari metabolizarii glucozei. Prognosticul neuropatiei motorii este, din fericire bun, cu remiterea spontana a simptomatologiei in 6-8 saptamani. Insa un alt muschi extrem de important si de frecvent afectat in diabetul zaharat este miocardul - cardiomiopatia diabetica fiind una din complicatiile fatale ale acestei boli.

Neuropatia vegetativa, despre care am mai vorbit si intr-un numar anterior, determina disfunctii simpatico-parasimpatice, care vor face ca inima sa nu mai poata fi coordonata adecvat si sa nu isi mai poata indeplini functia de pompa eficient. Consecintele cardiomiopatiei diabetice sunt o toleranta scazuta la eforturi, dureri cardiace puternice sau dimpotriva aparitia unui infarct miocardic care sa nu fie insotit de durere.

De aceea este bine sa fiti luati in evidenta si sa efectuati controale periodice atat la sectia de diabetologie, cat si la cea de cardiologie. Miopatia diabetica poate fi prevenita prin controlul adecvat al diabetului, prin controlul frecvent al valorilor glicemice, respectarea dietei si a tratamentului medicamentos sau insulinoterapiei. Valorile mari ale glicemiei pentru o perioada mai lunga de timp pot determina, printre altele, dureri cu caracter de crampa la nivelul musculaturii coapselor.

Dr. Lavinia Vija
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau