Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Modificari legislative in acordarea asistentei medicale

04-12-2014

In luna martie a acestui an au fost emise mai multe masuri legislative pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009. Conform Ordinul 416/31.03.2009, articolului 2, alineatele 1, 2 si 3, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt:de 3-5 zile in afectiuni acute, de 8-10 zile in afectiuni subacute, de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice, cu exceptia bolnavilor cuprinsi in unele programe de sanatate prevazute in norme pentru care perioada poate fi de pana la 90 de zile.

Modificari legislative in acordarea asistentei medicale


In luna martie a acestui an au fost emise mai multe masuri legislative pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009. Conform Ordinul 416/31.03.2009, articolului 2, alineatele 1, 2 si 3, perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt : de 3-5 zile in afectiuni acute, de 8-10 zile in afectiuni subacute, de pana la 30 de zile pentru bolnavii cu afectiuni cronice, cu exceptia bolnavilor cuprinsi in unele programe de sanatate prevazute in norme pentru care perioada poate fi de pana la 90 de zile.

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale si mentionata pe prescriptie sub rubrica aferenta CNP-ului. Asiguratii respectivi nu mai beneficiaza de o alta prescriptie medicala pentru boala cronica respectiva pentru perioada acoperita de prescriptia medicala. Pentru bolnavii cuprinsi in unele programe de sanatate (P3 - Programul national de oncologie, P5 - Programul national de diabet zaharat, Tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat, P9 - Programul national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana (P.9.7 Tratamentul starii posttransplant in ambulatoriu al pacientilor transplantati), P6 - Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare si sepsis sever: - mucoviscidoza (P6.4) si epidermoliza buloasa (P6.2), boli neurologice degenerative/inflamatorii - scleroza laterala amiotrofica (P6.5)), INCLUSIV pentru bolnavii care sunt inclusi in "Programul pentru compensarea in procent de 90 % a pretului de referinta al medicamentelor acordate pensionarilor cu venituri realizate numai din pensii de pana la 600 lei pe luna" se prescriu medicamente pana la 90 zile.

Prescriptia medicala eliberata de medicii din spitale la externarea bolnavului cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile. Asadar, doar medicii de familie pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90 de zile, si prin exceptie, ambulatoriu de specialitate in cazul programelor de sanatate (P5, P3, P9.7, P6.2, P6.4, P6.5). Valabilitatea prescriptiilor medicale este un alt aspect important, de care asiguratii este bine sa tina seama intrucat aceasta reprezinta perioada in care isi pot procura medicamentele. Prescriptia medicala pentru cazurile cronice este valabila maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar in afectiunile acute si subacute prescriptia medicala este valabila maximum 48 de ore. Alte modificari: Incepand cu 1 aprilie 2009, nu se mai elibereaza prescriptii PNS 1A- HIV/SIDA in farmaciile de circuit deschis.

Incepand cu data de 01.03.2009 au intat in vigoare utilizarea noilor formulare de prescriptie medicala. Formularele noi de reteta sunt valabile pentru toate categoriile de asigurati si se disting de cele vechi prin inserarea unei categorii noi de asigurati 0-600, aferenta categoriei PENS600 si prin stampila din centru (Guvernul Romaniei). Formularul vechi merge in paralel cu cel nou pana cel tarziu data de 1 iulie 2009.

Incepand cu data de 01.03.2009 s-a creat o categorie noua de asigurati: PENS600 = pensionari care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 600 lei/luna. La prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala pentru aceasta categorie trebuie respectate urmatoarele conditii:

prescriptia medicala contine doar medicamente de pe lista B;

pe prescriptie se noteaza procentul de compensare 90% pentru medicamentele din sublista B aferente pensionarilor care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 600 lei/luna; valoarea preturilor de referinta (cantitate eliberata inmultita cu pret de referinta - suma compensata) din prescriptie nu trebuie sa depaseasca 300 lei/luna; pot fi prescrise maxim 3 medicamente a caror contravaloare la nivelul pretului de referinta / prescriptie este de pana la 300 de lei/luna pentru pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 600 de lei pe luna;

se bifeaza pe prescriptia medicala pentru pensionarii care realizeaza venituri numai din pensii de pana la 600 lei/luna se bifeaza "0-600 lei/luna" de pe noile formulare de prescriptie medicala (pe formularele vechi de prescriptie medicala, posibil ca medicul sa faca mentiunea "0-600 lei/luna" in dreptul categoriei de asigurat pensionar).

Regulile de prescriere se aplica ambelor tipuri de formulare de prescriptie medicale, cu mentiunea ca pe formularul vechi, medicii sunt nevoiti sa adauge categoria de asigurat daca elibereaza medicamente pentru PENS 600.

Farm drd. GEORGETA IONICA
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau