Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Nanismul hipofizar

04-12-2014

Nanismul hipofizar este o hipotrofie staturala determinata dedeficitul de hormon de crestere de diverse cauze. Hormonul de crestere (GH) este reglatorul endocrin major al cresterii in inaltime, secretia sa de catre hipofiza fiind controlata de hipotalamus si influentata de o varietate de factori de mediu, genetici si fiziologici (nutritie, somn, exercitiu fizic si stres).

Nanismul hipofizar


Nanismul hipofizar este o hipotrofie staturala determinata dedeficitul de hormon de crestere de diverse cauze. Hormonul de crestere (GH) este reglatorul endocrin major al cresterii in inaltime, secretia sa de catre hipofiza fiind controlata de hipotalamus si influentata de o varietate de factori de mediu, genetici si fiziologici (nutritie, somn, exercitiu fizic si stres). Simptome Deficitul de crestere survine timpuriu, ajungand sa reprezinte variatii foarte mari fata de normalul pentru varsta cronologica. Astfel, inaltimea maxima la care poate ajunge un pacient cu nanism hipofizar este de 120-150 cm, deficitul de crestere fiind cu atat mai accentuat cu cat deficitul hormonal este mai rapid instalat si mai accentuat. Dezvoltarea pacientului cu nanism hipofizar este armonioasa, raportul intre inaltime si greutate este proportional, pacientul fiind un adult in miniatura, cu inteligenta varstei sale cronologice.

[i]De retinut, nu orice intarziere in crestere a unui copil este semn de nanism hipofizar![/i] Intarzieri in cresterea unui copil pot apare datorita: consumului de tutun si droguri legale/ilegale de catre mama pe parcursul sarcinii, bolilor cronice ale copilului, deficientelor nutritionale, deprivarea materna, stres-ul existent in mediul familial etc. Statura este o trasatura genetica, astfel incat nu exista o metoda simpla de anticipare a inaltimii pe care un copil o va avea la maturitate. Totusi, exista o corelatie intre inaltimea medie a parintilor si inaltimea medie atinsa de copiii lor. Uneori deficitului de hormon de crestere i se poate asocia deficitul de hormoni tiroidieni sau sexuali cu tot ceea ce implica acest aspect. Astfel, cand hormonii tiroidieni sunt deficitari, intarzierea in cresterea in inaltime apare prin dez voltarea mai redusa a membrelor inferioare, iar dezvoltarea psihointelectuala este redusa, in functie de durata deficitului hormonal. In plus, apar semnele de insuficienta tiroidiana: tegumentele reci, aspre, uscate; tesut subcutanat infiltrat de edem mucos ce modifica in special faciesul, care devine rotund, cu fante palpebrale micsorate; parul capilar lipsit de luciu, aspru, uscat; unghii groase, mate, friabile; bradicardie; tranzit intestinal incetinit.

Cand se asociaza deficitul hormonilor sexuali, dezvoltarea caracterelor sexuale, oricum redusa in nanismul hipofizar, este mai pronuntat intarziata, fiind insotita de ameoree. Modificarilor fizice li se adauga si modificari ale metabolismului glucidic (toleranta la insulina este scazuta), lipidic (colesterol seric usor crescut in nanismul hipofizar pur si mult crescut in cel cu hipotiroidie) si proteic (bilantul azotat este negativ). Tratamentul vizeaza substitutia hormonilor deficitari si se realizeaza de catre medicul specialist, pacientul fiind sub stricta supraveghere. Diagnosticul si tratamentul precoce sunt cruciale pentru cresterea si dezvoltarea ulterioare initierii terapiei, scopul fiind atingerea unei inaltimi finale cat mai apropiate de normal. Pentru diagnosticarea nanismului hipofizar, determinarea inaltimii, vitezei de crestere si contextul deficitului de crestere sunt extrem de importante si necesita evaluari repetate. De aceea, orice suspiciune privind deficitul de crestere trebuie evaluata de catre medic.

Trebuie retinut ca in evolutia unui copil exista perioade de crestere mai rapida: intre 1 an si jumatate si 3 ani si intre 6 ani si jumatate si 7 ani. In plus, aparitia pubertatii la copilul sanatos determina o accelerare a cresterii, etapa care poate lipsi sau poate fi foarte slab manifestata la pacientii cu nanism hipofizar. Diagnosticul de nanism hipofizar se realizeaza, dupa ce se elimina orice alta cauza care poate interfera cu cresterea normala, prin dozari hormonale: dozarea GH bazal de cele mai multe ori nu are valoare diagnostica, motiv pentru care se efectueaza teste de stimulare; dozarea IGF I este un marker aditional al statusului GH-ului; dozarea TSH-ului seric: in nanismul cu hipotiroidism TSH este scazut; dozarea FSH si LH serici: valori normale sau usor scazute in raport cu varsta cro nologica in nanismul hipofizar pur si valori scazute in testele bazale in nanismul hipofizar cu deficit de hormoni sexuali. [i]Interpretarea rezultatelor se efectueaza de catre medic in contextul simptomatologiei, semnelor si a datelor anamnestice. [/i] Dr. LAURA FLOREA
Comentarii

Gina N.
Am un baietel de 6si sapte luni si are inaltimea de 108 centimetri as vrea sa stiu daca e bine si greutatea de 17kg

Va recomand deja sa calculati talia tinta a baiatului dumneavoastra (media aritmetica a inaltimii mamei+ tatalui la care se aduaga 2 cm). Este bine sa va prezentati periodic cu baiatul la medicul pediatru-de familie si sa urmariti cu atentie curbele de crestere. Daca pe aceste curbe standard, copilul este plasat sub curba dedeviatii standard este recomandat sa mergeti la un medic specialist endocrinolog pediatru.

Lasa-ne comentariul tau