Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Încărunțirea prematură, influențată de o varietate de factori

05-09-2018

Firele de păr se dezvoltă din foliculi, care îşi au fundația în epidermă - stratul pielii ce acoperă corpul - și sunt hrăniți de scalp. Așadar, condiția esențială pentru a avea o podoabă capilară de invidiat este ca nutrienții din sângele care o hrănește să provină dintr-un corp sănătos. În plus, este esențială moștenirea genetică.

Încărunțirea prematură, influențată de o varietate de factori


Culoarea părului este dată de celulele producătoare de pigment numite melanocite, care se găsesc în piele și în bulbul foliculului de păr. Pigmenții, cunoscuți sub numele de melanină, sunt compuși din doi aminoacizi (tirosină și fenilanină) și au rol determinant în procesul ce poartă numele de melanogeneza. Astfel, așa cum pielea și ochii au o anumită culoare, și podoabă capilară poate fi blondă, șatenă, brunetă sau roșcată, nuanțe date de două tipuri principale de melanină – eumelanina, ce produce culorile maroniu închis și negru, și feomelanina, ce produce părul roșcat și blond - iar modul în care aceste celule se combină determină culoarea părului.

Însă, când producția de melanină încetinește, odată cu înaintarea în vârstă, sau din alte motive, părul va deveni cărunt, iar apoi alb. Dacă în cazul celui cărunt firele conțin o cantitate scăzută de melanină, părul alb este în totalitate lipsit de această.

Potrivit statisticilor, vârstă medie de începere a albirii este de aproximativ 35 de ani pentru caucazieni, puțin sub 40 de ani pentru asiatici și peste 45 de ani pentru africani.

În cazul celor de rasă albă, se estimează că 50% dintre persoane vor fi încărunțit în proporție de 50% până la vârstă de 50 de ani.

Alimentaţia insuficient de hrănitoare se poate număra printre factorii albirii premature a părului. O dietă sănătoasă, cu conținut ridicat în aminoacizi și calciu poate contribui la producția de melanină. De asemenea, potrivit cercetătorilor din Suedia, consumul de vitamine din complexul B, în special acid folic (B9), B5 și B12, prin dietă (ficat, legume bio, ciuperci, drojdie) și suplimente, poate reuși, cel puțin parțial, întârzierea încărunțirii.

Poluarea joacă și ea un rol important în încărunțire deoarece poate provoca daune la nivel celular. În plus, fumătorii trebuie să știe că acest obicei îi face de până la patru ori mai susceptibili la a avea părul cărunt în comparație cu nefumătorii.

De asemenea, încărunţirea prematură poate avea şi o componentă ereditară - astfel, dacă cineva din familie a albit de tânăr, este foarte probabil ca acest lucru să se transmită urmașilor.

Alte cauze ce pot contribui la acest rezultat nedorit pot fi igiena insuficientă, spălarea frecventă pe cap cu apă excesiv de fierbinte, uscarea cu foenul şi utilizarea intensă a substanțelor chimice, invazive.

Conform unor teorii emise de oamenii de știință care au studiat melanina și procesul prin care aceasta este produsă, lipsa proteinelor de semnalizare (Wnt) din celulele stem melanocite ar duce, de fapt, la apariția firelor de păr albe, proces influențat genetic, dar și indus prin stres, care dereglează întregul organism și afecteaza și melanocitele.

Un studiu efectuat la University College din Londra a descoperit că încărunțirea părului este cauzată de gena IRF4, implicată în producerea și stocarea melaninei.

Un alt factor ce ar contribui la încărunțire a fost identificat în 2009, de oameni de știință din Europa. Aceștia au publicat un studiu din care reiese că foliculii de păr produc peroxid de hidrogen în cantități mici, iar expunerea firelor la acesta duce la albire. De altfel, este cunoscut faptul că această substanță este prezentă și în unele tratamente pentru modificarea nuanței părului. În mod normal, această cantitate mică de peroxid de hidrogen produsă de foliculi este descompusă de o enzimă cunoscută sub numele de catalază însă, odată cu înaintarea în vârstă, producția de catalază se reduce, iar peroxidul de hidrogen se acumulează blocând producția de melanină, iar părul devine din ce în ce mai lipsit de culoare.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau