Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Îndepărtarea corectă a aşchiilor pătrunse în piele

07-06-2018

Aşchiile sau alte fragmente minuscule de sticlă sau de metal pot pătrunde accidental în straturile pielii cauzând disconfort şi putând cauza infecţii. În majoritatea cazurilor, acestea pot fi eliminate acasă, fiind rare situaţiile în care este nevoie de intervenţia unui medic.

Îndepărtarea corectă a aşchiilor pătrunse în piele


Cea mai bună metodă de îndepărtare a unui corp străin de dimensiuni foarte mici înfipt în piele depinde de zona afectată, adâncimea la care se află, mărimea acestuia şi direcţia de pătrundere.

În cazul eliminării acestuia pe cont propriu, în primul rând este important să se ţină cont de igienizarea mâinilor şi a instrumentelor utilizate. De asemenea, este nevoie de asigurarea unei lumini bune şi de o lupă cu ajutorul căreia să se observe cât mai multe detalii. Pentru operaţiunea propriu-zisă se pot folosi o pensetă, o bandă adezivă sau un ac.

- Pensetă: majoritatea persoanelor cărora le-a pătruns în piele un fragment străin vor putea rezolva această problemă cu ajutorul unei pensete, prin prinderea aşchiei și tragerea sa la suprafaţă. Această metodă implică dezinfectarea pensetei cu alcool medicinal, prinderea vârfului aşchiei între brațele pensetei şi extragerea cu grijă, fără mişcări bruşte. Aceasta este o metodă nedureroasă.

- Banda adezivă: utilizarea unei benzi adezive cu aderare puternică poate ajuta la eliminarea unui fragment străin pătruns în piele, dar care nu se află la o adâncime considerabilă. Şi această metodă este nedureroasă. Se curăță bine zona, se aplică o bucăţică de bandă izolatoare, se aşteaptă cel puţin zece minute şi se îndepărtează banda. Dacă această metodă nu funcționează din prima, o puteţi repeta, cu atenţie însă deoarece riscaţi ca aşchia să pătrundă mai adânc.

- Acul şi penseta: În cazul în care o aşchie sau un alt fragment străin minuscul a pătruns adânc în piele iar vârful său nu este vizibil, se poate încerca expunerea unei părţi din acesta cu ajutorul unui ac (preferabil de seringă). După ce capătul său devine vizibil se poate folosi penseta pentru extragerea corpului invaziv. Acul se dezinfectează cu alcool medicinal sau, în lipsa acestuia, se lasă pe o flacără şi apoi se răceşte. Se înţeapă pielea cu vârful în zona în care aşchia se află cel mai aproape de suprafaţa pielii. Straturile de piele se îndepărtează cu penseta „săpându-se” astfel până se ajunge la aşchie, în limita suportabilităţii şi fără a provoca sângerare. Pentru ca această misiune să fie mai uşoară, se lasă zona afectată într-o soluţie de apă oxigenată, de bicarbonat de sodiu amestecat cu apă, de ulei de lavandă sau în apă caldă timp de 30 de minute.

Dacă un corp străin nu poate fi scos cu uşurinţă din piele deoarece a pătruns adânc, dacă acesta se află în apropierea unor zone sensibile ale corpului sau dacă regiunea afectată dă semne de infecţie trebuie să se apeleze la medic. În caz contrar, regiunea se poate infecta cu uşurinţă şi se poate ajunge la complicaţii.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau