Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Neurodermita

04-12-2014

Inflamatie cutanata cronica de origine nervoasa, neurodermita se caracterizeaza prin eczeme umede, ce produc prurit la limita suportabilului. Daca bolnavul se scarpina, in microleziuni patrund bacterii, starea pielii inrautatindu-se si mai mult. La finele episodului, zonele afectate se usuca, pielea ramanand ingrosata, cu tendinta de descuamare.

Neurodermita


Inflamatie cutanata cronica de origine nervoasa, neurodermita se caracterizeaza prin eczeme umede, ce produc prurit la limita suportabilului. Daca bolnavul se scarpina, in microleziuni patrund bacterii, starea pielii inrautatindu-se si mai mult. La finele episodului, zonele afectate se usuca, pielea ramanand ingrosata, cu tendinta de descuamare. Fara a fi un aspect certificat prin studii stiintifice riguroase, se considera ca un rol predispozant in dezvoltarea neurodermitei l-ar juca factorii genetici, imunologici si de mediu (de exemplu, alergeni, precum polenul, parul animalelor de companie, nicotina din fumul de tigara, noxele din aer etc.). Evolutia bolii este, de obicei, lunga, de luni sau chiar ani.

Manifestarile Eruptiile cutanate cauzate de neurodermita provoaca mancarimi intense, persistente, cu faze paroxistice (extreme). Necesitatea scarpinatului este resimtita puternic de catre pacient, fiind uneori de nestapanit. Maladia debuteaza cu una sau mai multe placarde eritematoase (zone de piele inrosite), de forma rotund-ovala, cu margini imprecis conturate. In timp, inflamatia se estompeaza, fiind inlocuita de o coloratie bruna, iar placardele se ingroasa si se descuameaza. Localizarile mai frecvente sunt la nivelul cefei, in regiunea genitala si pe fetele interne ale coapselor, pe antebrate. Neurodermita aparuta pe partea posterioara a gatului, mai des semnalata la femei, se extinde uneori la nivelul scalpului, pe pielea capului, aducand cu eruptiile psoriazice, cu scuame suprapuse, cu tegument ingrosat, cu modificarea firelor de par, care se rasucesc si se fragilizeaza. Tratamentul Terapia neurodermitei consta in principal in evitarea stresului emotional, a tensiunilor nervoase, ce joaca un rol important in declansarea si intretinerea bolii.

Ca tratament sistemic se administreaza antihistaminice si sedative. Local se aplica pomezi cortizonice (de preferat sub pansament), la care se adauga, in cazul leziunilor vechi, reductoare (acid salicilic 1-3%, ihtiol 1-2%, gudroane 2-3%, cignolin 0,1-0,5%, Diprosalic, Locacorten Tar). Se mai pot efectua crioterapie, infiltratii locale cu corticoizi (hidrocortizon acetat si xilina 1%), radioterapie superficiala. Evitati presiunile mentale! Epiderma si nervii au origine comuna. Creierul si pielea se dezvolta concomitent inca inainte de cea de-a treia luna de sarcina si au aceiasi neurotransmitatori. La aproximativ 30% dintre pacientii cu neurodermita, tensiunile sufletesti, temerile, surmenajul, tristetea sau deznadejdea declanseaza noi episoade. Daca presiunile mentale depasesc limita acceptabila, organismul secreta o cantitate sporita de hormoni compensatori ai stresului. Sistemul imunitar, oricum dezechilibrat, reactioneaza destul de brutal: celulele specifice sunt activate excesiv, mecanismele naturale de aparare se manifesta vehement si dezordonat. Consecinta este ca pielea se inflameaza si mancarimile devin chinuitoare.

Pacientii ar trebui sa identifice factorii de stres si sa-i evite. In special seara, li se recomanda sa se relaxeze, pentru a-si calma deopotriva psihicul si inflamatiile cutanate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau