Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Nodulii mamari...intrebari...si cateva raspunsuri

05-12-2014

Din fericire, marea majoritate a nodulilor mamari sunt de natura benigna si apar in contextul afectarii balantei normale dintre estrogeni si progesteron la nivel mamar. De altfel, acesti doi hormoni sunt importanti pentru dezvoltarea atat a componentei glandulare (un rol important avandu-l progesteronul), cat si a tesutului fibroconjunctiv si adipos care inconjoara sistemul de aciniducte si canale al glandei mamare (un rol predominant avandu-l estrogenii).

Nodulii mamari...intrebari...si cateva raspunsuri


Nodulii mamari sunt acele portiuni din tesutul mamar care se deosebesc printr-o consistenta si structura diferite. Din fericire, marea majoritate a nodulilor mamari sunt de natura benigna si apar in contextul afectarii balantei normale dintre estrogeni si progesteron la nivel mamar. Acesti doi hormoni sunt importanti pentru dezvoltarea atat a componentei glandulare (un rol important avandu-l progesteronul), cat si a tesutului fibroconjunctiv si adipos care inconjoara sistemul de aciniducte si canale al glandei mamare (un rol predominant avandu-l estrogenii). Dezechilibrele dintre sensibilitatea tesutului mamar la estrogeni si progesteron si nivelurile de expresie a acestor hormoni la nivel mamar antreneaza afectarea structurii si armoniei glandei mamare, determinand aparitia de noduli mamari.

Marea majoritate a acestor formatiuni se descopera prin autopalpare. Nodulii pot fi duri sau de consistenta moale, lichidiana, pot fi aderenti la tesurile adiacente, deci imobili, sau nu. Pot fi sensibili la palpare, sau spontan, pot apare sau deveni sensibili in functie de fluctuatiile hormonale (de nivelurile de estrogeni si progesteron la nivel sanguin si in special la nivel mamar) din cadrul ciclului menstrual.

La ce medic putem apela? Ce investigatii trebuie facute pentru depistarea naturii unui nodul mamar? Avand in vedere ca nu trebuie niciodata neglijat riscul ca un nodul mamar sa fie cancerigen, ceea ce are implicatii importante psihologice si sociale, necesitand un diagnostic cat mai precoce pentru a permite un tratament adecvat, cu sanse mai mari de vindecare, este recomandat ca in momentul in care ati descoperit un nodul mamar sa nu ezitati sa va adresati medicului specialist ginecolog si/sau endocrinolog. Acesti medici va vor consulta, vor afla detalii legate de potentialii factori predispozanti aparitiei acestei disfunctii mamare, va vor examina, iar ulterior vor recomanda investigatii specifice, precum ecografia mamara, care va fi completata, in functie de varsta (in special la persoanele de peste 45 de ani, aflate in perimenopauza sau la menopauza), de mamografie.

Daca se considera ca nodulul mamar prezinta un caracter suspect, se vor realiza punctii-biopsii (constau in aspirarea pe un ac de fragmente de tesut din nodul, care vor fi examinate microscopic pentru a afla mai precis natura lor). Uneori, se mai poate recomanda si realizarea de RMN cu injectare de gadolinium, pentru a afla detalii anatomice si structurale mai amanuntite. In functie de rezultatele acestor examene, medicul specialist va decide daca este necesara doar o urmarire periodica (in cazul patologiilor mamare benigne care nu antreneaza o afectare importanta a calitatii vietii; de exemplu: durere persistenta), sau daca este necesar un tratament adecvat diagnosticului.

In ce consta tratamentul? Bineinteles, tratamentul va fi adresat problemei in cauza si va fi personalizat in functie de varsta si de simptomatologie.

Daca este vorba de o mastopatie fibrochistica (alternanta de noduli si chisturi inconjurate de un tesut dens fibros ce afecteaza aproape in intregime regiunea mamara, determinand sensibilitate accentuata de fluctuatiile hormonale ale ciclului menstrual) sau de o mastita (infectie/inflamatie a glandei mamare) sunt indicate, in prima etapa, masurile profilactice (o buna igiena mamara, purtarea unui sutien adecvat, diminuarea consumului de alcool, cafea, tabac sau de sare). In patologia de tip fibrochistic se pot recomanda tratamente hormonale, antiestrogenice, de tip estropogestative, doar progestative, modulatori selectivi de receptori pentru estrogenic etc., dar si alte tratamente, utilizate mai rar, de tip suplimente vitaminice, venotonice, antiinflamatoare sau, la nevoie, interventii chirurgicale adecvate.

In cazul in care investigatiile si rezultatul punctiei-biopsie confirma un cancer mamar, tratamentul va fi recomandat si urmarit cu atentie de medicul specialist ginecolog in stransa colaborare cu medicul oncolog si cu medicul radioterapeut.

Sfaturi, recomandari Daca gasiti un nodul mamar, nu trebuie sa va speriati sau sa intrati in panica, dar nici sa neglijati aceasta problema, chiar daca marea majoritate a patologiilor mamare sunt benigne. Adresati-va unui medic care va va evalua minutios, dupa care veti decide impreuna ce este de facut. De asemenea, este foarte util sa discutati cu medicul dumneavoastra din timp despre stabilirea unui plan de investigatii periodice, personalizat in functie de factorii dumneavoastra de risc, pentru a preveni, a depista sau a trata dintr-o faza precoce atat durerea, disconfortul, cat mai ales un eventual cancer mamar.

Dr. Lavinia Vija Medic specialist endocrinologie, Institutul C.I. Parhon
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau