Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Nodulii Tiroidieni - Certitudini si controverse

04-12-2014

O persoana cu noduli tiroidieni este sfatuita sa manifeste prudenta si sa solicite consultul medicului de familie si al medicului endocrinolog atunci cand remarca cresterea brusca in dimensiuni a nodulului, atunci cand exista antecedente familiale de boala tiroidiana sau de cancer tiroidian si atunci cand au existat expuneri la substante radioactive sau iradiere in regiunea cervicala.

Nodulii Tiroidieni - Certitudini si controverse


Ce este un nodul tiroidian? Este o formatiune din structura glandei tiroide (situata la nivel cervical central, sub cartilajul hioidian, cunoscut ca si [i]"marul lui Adam"[/i]) care poate fi, in functie de dimensiuni si localizare, vizibila cu ochiul liber, sau doar decelata prin palpare, sau numai prin mijloace diagnostice complementare (ecografie etc.). Din punct de vedere al structurii, nodulii tiroidieni sunt o zona de proliferare a tesutului tiroidian. Cauza aparitiei nodulilor tiroidieni Notiune controversata si inca insuficient cunoscuta.

Durata de reinnoire a capitalului celular tiroidian este lenta, ceea ce face ca, sub actiunea unor factori de crestere, tiroida sa dezvolte de-a lungul anilor, noduli. Sunt bine cunoscuti insa factorii favorizanti: predispozitia familiala, sexul feminin, varsta, carenta iodata (factor care face celulele tiroidiene mai sensibile la actiunea stimulanta a hormonului de control hipofizar cunoscut ca TSH, determinand proliferarea structurilor de suport din tiroida).

Cum investigam un nodul tiroidian? Prin dozari hormonale care ne permit detectarea contextului in care a aparut modificarea morfologiei tiroidiene (eutiroidie, hipotiroidism sau hipertiroidism) si anume TSH, T3 si T4, respectiv fractiunile libere ale T3 si T4.

Ecografia cervicala ajutata de echipamentul Doppler permite evidentierea de modificari sugestive in structura tiroidei pentru un nodul care determina hiperfunctie tiroidiana sau pentru un nodul cu caracter benign sau malign, precum si pentru nodulii aparuti in context inflamator sau infectios. Datele obtinute la ecografie necesita uneori completare prin alte investigatii precum scintigrafia tiroidiana (in cazul nodulilor autonomi) sau computer tomografia in cazul, chiar daca rar, al unui cancer tiroidian. Cand si cat de des este indicata ecografia tiroidiana? Notiunea este extrem de controversata. In general, daca este vorba despre o gusa multinodulara la un pacient cu functie tiroidiana normala, repetarea anuala este suficienta.

Daca nodulii sunt de dimensiuni mari, peste 1 cm, se indica control ecografic la 3-6 luni pentru a vedea in ce masura au evoluat ca aspect si dimensiuni. Cand este indicata punctia cu ac fin? Atunci cand sunt detectati noduli tiroidieni de dimensiuni peste 1 cm sau de peste 1,5 cm cu aspect ecografic suspect, insotiti de bilant hormonal normal, se indica realizarea punctiei tiroidiene cu ac fin.

Cand se opereaza un nodul tiroidian?

In gusile multinodulare de dimensiuni mari care determina afectarea deglutitiei sau sufocare prin efect compresiv, este indicata interventia chirurgicala. Cand la punctia cu ac fin anatomo-patologul descopera celule maligne. Cand dimensiunile sunt mari, de peste 3 cm. Cand este vorba despre noduli care apar brusc, cresc repede in dimensiuni, iar analizele efectuate indica existenta unui cancer tiroidian. Sarcina implica un comportament diferit? Este cunoscut ca sarcina implica modificari hormonale care determina cresterea in dimensiuni a glandei tiroide si remanierea nodulilor, crescand riscul de aparitie de noi noduli, cat si riscul de malignizare a acestora, deoarece gonadotrofina corionica placentara are actiune stimulanta asupra tiroidei, determinand cresterea rapida in dimensiuni a nodulilor tiroidieni, iar in cazul nodulilor maligni, un prognostic mai prost. Din fericire, citologia tiroidiana examinata prin punctia cu ac fin a nodulului tiroidian este o tehnica rapida si utila in diagnosticarea rapida a caracterului nodulului.

Nodulii tiroidieni

necesita o evaluare mai atenta in timpul sarcinii, respectiv repetarea dozarilor hormonale lunar sau macar la doua luni, cu repetarea ecografiei lunar daca nodulul/nodulii sunt mari ca dimensiuni sau au un caracter suspect de malignitate. Nodulii tiroidieni maligni descoperiti la inceputul sarcinii trebuie operati in trimestrul doi de sarcina, in timp ce nodulii maligni detectati mai tarziu in cursul sarcinii, pot fi urmariti atent si, eventual operati dupa nastere.

Cert este ca indicatia chirurgicala este de exereza completa a glandei tiroide. Putem neglija existenta nodulilor tiroidieni atat timp cat nu sunt vizibili cu ochiul liber? In general, nodulii tiroidieni clinic inaparenti, descoperiti intamplator, in cazul efectuarii unei ecografii a zonei cervicale, a unui computer tomograf, examen de rezonanta magnetica nucleara sau a unui tomograf cu emisie de pozitroni, sunt de dimensiuni mici (sub 1 cm), 95% dintre acestia sunt benigni.

Atunci cand sunt maligni corespund microcancerelor papilare, a caror morbiditate in acest stadiu de descoperire este neglijabila. Pot fi complet neglijati acesti noduli?Pana cand si cat de des sa fie urmariti?

Pe langa aceste incertitudini, exista cateva elemente certe, care implica mai multa prudenta din partea medicului, dar si a persoanei in cauza si anume: antecedente familiale de cancer, antecedente de iradiere in zona cervicala, un caracter ecografic suspect (nodul cu contur neregulat, hipervascularizat, hipoecogen, cu microcalcificari). Din nefericire, pana in momentul de fata, desi s-au elaborat mai multe consensuri de ingrijire si supraveghere a nodulilor tiroidieni, toate aceste probleme ridica multe controverse si neclaritati. Concluzii? O persoana cu noduli tiroidieni este sfatuita sa manifeste prudenta si sa solicite consultul medicului de familie si al medicului endocrinolog atunci cand remarca cresterea brusca in dimensiuni a nodulului, atunci cand exista antecedente familiale de boala tiroidiana sau de cancer tiroidian si atunci cand au existat expuneri la substante radioactive sau iradiere in regiunea cervicala.

Realizarea unei colaborari cordiale si profesionale pacient-medic de familie endocrinolog - medic ORL - medic chirurg, permite o diagnosticare rapida si un tratament adecvat al nodulilor tiroidieni, asigurand pacientului un confort de viata remarcabil. Dr. LAVINIA VIJA
Comentarii

Larisa N.
buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns, deoarece sunt foarte ingrijorata. Am efectuat o ecografie la tiroida si mi s-a spus ca am un nodul. Macronodul, solid, cu ecostructura neomogena, izoecogena, cu cateva arii hipoecogene interne si halou hipoecogen pericular (2,6 cm/ 1,4 cm/ 1,3 cm) cu vascularizare crescuta atat peri, cat si intranodular. Va multumescpentru raspuns

Bună ziua. Pentru un răspuns clar, singurul care vă poate lămuri cu această problema este un medic specialist endocrinolog. Așadar, vă sfătuiesc să vă programați o consultație.

Anica A.
Buna seara. În urma unui control la medic mi-a recomandat sa fac un echograf. Iar rezultatul echograf.ului este: Lobul drept: diametrul transvers=22.7mm,diametrul antero-posterior =20mm,diametrul longitudinal=50mm,volum 12cc Lob stang: diametrul transvers=15.5mm,diametrul antero-posterior =16mm,diametrul longitudinal=47mm,volum 6.2cc ISTM TIROIDIAN: grosime = 6mm Întregul tesut tiroidianeste intens neomogen prin plaje hipo si hiperecogene,conturul extern este boselat. La examenul Doppler color,vascularizatie mult crescuta la nivelul țesutului tiroidian. Limfoganglioni inflamatori infracentimetrici latero-cervicali bilateral. Intrebarile mele sunt : am ganglioni?? Este grav? Este de operat??

este normal sa aveti ganglioni la nivel cervical. Cu totii avem ganglioni. din ceea ce descrieti, medicul nu este ingrijorat de aspectul ganglionilor. Nu este nimic grav si aspectul ecografic singur nu este in favoarea unei operatii. Va recomand sa mergeti la un medic endocrinolog care va recomanda mai multe analize pentru a completa si stabili diagnosticul

MARIANA N.
IN LUNA DECEMBRIE IN URMA UNUI CONTROL LA ENDOCRINOLOG AM FOST GASITA CU UN NODUL TIROIDE CU URMATOARELE CARACTERISTICI:NODUL 10/15MM CU STRUTURA ECHOGENA ,PUTIN HIPERECHOGEN ,FORNMA OVOIDALA CU MICI CALCIFIERI PERIFERICE. ANALIZELE TSH,T4,T3 IN LIMITE NORMALE. NU S-A INDICAT NICI TRATAMENT URMAND SA SE FACA O PUNCTIE.VA ROG SA MA AJUTATI CU UNRASPUNS DE SPECIALITATE .

Descrierea ecografica a nodulului nu indica o suspiciune mare de cancer, dimpotriva. va recomand sa repetati ecografia si sa cereti o a doua opinie in legatura cu indicatia de ounctie a nodulului tiroidian. daca indicatia ramane este bine de facut pentru a caracteriza natura benigna sau maligna a nodulului.

Aurelia M.
Buna ziua,am pe lobul drept o leziune nodulara usor mai hipoecogena net delimitata cu slab semnal Doppler la periferie masurand global cca 24,5/18/34,5;;alaturi de acesta spre regiunea istmica-nodul hipoecogen cu calcificari incluse ,nevascularizat,masurand aprox.9/7/9,5mm.iar pe lobul stg unul de 6/4/8mmm.analizele de sange in limite normale dar tiroglobulina 365.ce sfaturi imi dati?

Aveti o glanda tiroida voluminoasa cu multi noduli. Tiroglobulina crescuta reflecta volumul mare al tiroidei si atat. Este de recomandat sa faceti ecografie al un medic endocrinolog care sa va poata spune daca sunt noduli tiroidieni cu risc de cancer sau nu si daca ar fi indicat sa va operati ( tiroidectomie totala, ramanand cu suplimente de hormoni tiroidieni ulterior).

Steluta I.
Buna ziua.Am pe lobul stang ,3 noduli hipoecogeni,bine delimitati,vascularizati in interior ,cu microcalficari ,marimea lor fiind de 2,3 cm,2,5 si cel mai mare 2,9 cm.Pe partea dreapta am 5 noduli ,cel mai mare fiind de 1,3 cm.Si multi noduli mici ,practic toata tiroida e acoperita de noduli.Analizele de tiroida ,respecti TSH,T3 si T4 sunt in limite normale,doar ATGL -ul este marit. Oare trebuie extirpata tiroida ? Durerea de ureche are legatura cu nodulii? Am fost la orl si totul e in regula ,dar am uneori junghiuri in gat si urechea stanga.Multumesc anticipat pt raspuns

Durerile de ureche si junghiurile nu au nici o legatura cu tiroida multinodulara. Medicul endocrinolog poate spune in urma ecografiei daca nodulii au aspect suspect pentru cancer sau daca tiroida va afecteaza capacitatea de a respira sau inghiti. Daca ambele aspecte sunt eliminate, chirurgia tiroidei nu este o urgenta, chiar daca formal indicata, pentru ca nodulii pot continua sa creasca.

Diana F.
Am de 11 ani tiroidita iau eutirox la un control de rutina mi s-a descoperit un nodul de 5 mm hipoecogen am facut analizele de sange TSH 8 restul sunt ok astept rezultatul calcitoninei , trebuie sa ma ingrijorez e vb de cancer ?

Nu aveti de ce sa fiti ingrijorata. Un nodul de 5 mm in general ramane doar sub observatie. Continuati tratamentul cu Euthyrox, asa cum il recomanda medicul endocrinolog care va urmareste si asteptati rezultatele la analize.

Lasa-ne comentariul tau