Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

NU consumului abuziv de antibiotice!

29-07-2016

Deocamdata, antibioticele raman medicamentele de electie in terapia multor afectiuni cu etiologie bacteriana, dar se indica folosirea lor responsabila, in interesul sanatatii pacientului. Altminteri, problemele adiacente pot fi serioase.

NU consumului abuziv de antibiotice!


Deocamdata, antibioticele raman medicamentele de electie in terapia multor afectiuni cu etiologie bacteriana, dar se indica folosirea lor responsabila, in interesul sanatatii pacientului. Altminteri, problemele adiacente pot fi serioase. Sunt cateva aspecte pe care trebuie insistat vizavi de antibioterapie. In primul rand este de mentionat ca nu toate produsele antibacteriene sunt antibiotice.

In al doilea, faptul ca multe persoane, uneori din proprie initiativa, alteori cu prescriptie, apeleaza la aceasta clasa de medicamente la cel mai mic semn de raceala (si nu numai). In al treilea, reactiile adverse provocate de administrarea lor (cel mai frecvent abuziva, insa in anumite situatii chiar rationala) sunt notabile, de la fenomene alergice la puternice efecte toxice, ce pot pune in pericol viata. In fine, este de luat in seama ca microorganismele vizate se adapteaza neincetat, dezvolta rezistenta la agentii curativi intr-un ritm dezarmant, astfel incat eforturile specialistilor din industria farmaceutica se dovedesc reale teste de anduranta, iar costurile implicate in crearea de noi formule viabile sunt uriase.

Mic indrumar de administrare

Combaterea oricarei infectii implica antibiotice. Iata o "ecuatie" care NU este general valabila. Administrarea unor astfel de medicamente nu are sens decat daca se dovedeste, prin prealabile teste de laborator (antibiograma), ca agentii curativi se preteaza la germenii patogeni, ca nu sunt implicate virusuri. Din pacate, astfel de analize se fac tot mai rar, multi medici de familie prescriind antibiotice cu spectru larg de actiune numai pe suspiciunea de infectie bacteriana. Asa s-a ajuns la folosirea arbitrara, excesiva a acestei clase de medicamente, deloc lipsita de riscuri: bacterii tot mai rezistente la tratamente, slabirea sistemului imunitar (mai ales la copii), pericol crescut de diaree cronica si alergii, candidoze etc. Asadar, nu incepeti antibioterapia de la primele semne de boala.

Aceasta se face numai la recomandarea medicului, in urma consultului de specialitate si/sau a analizelor adecvate, cu atat mai mult cu cat poate fi vorba de o infectie virala si nu de una bacteriana. De asemenea, pentru a reduce riscul de reinfectare, de recidiva, de cronicizare, respectati intocmai modul de administrare recomandat de medic, precum si durata tratamentului. Chiar daca ati tinut seama de posologie, iar rezultatele au fost benefice, la o proxima imbolnavire asemanatoare nu instituiti din proprie initiative un tratament identic.

S-ar putea sa fie necesara modificarea dozajului sau un antibiotic cu alt spectru de actiune. De ce apar si care sunt problemele In urma antibioterapiei abuzive, odata cu inhibarea dezvoltarii agentilor patogeni vizati, au de suferit si unele familii microbiene simbiotice sau saprofite (care sunt tolerate fiziologic, intrucat aduc avantaje organismului). Concomitent cu reducerea cantitativa drastica a florei locale saprofite (sunt afectati in special lactobacilii Acidophilus si Bifidus), prolifereaza bacteriile belicoase, ba chiar pot aparea tulpini atipice, straine, profund nocive. Mai mult, sistemul microbian intestinal defensiv, sanogen, fiind lesne penetrabil, unele din bacteriile patogene avanseaza catre caile respiratorii, altele patrund, prin microleziunile din mucoasa digestiva, in circuitul sanguin, ajungand apoi in alte parti ale corpului.

Asa se explica, concomitent sau ulterior tratamentelor indelungate cu antibiotice, micozele interdigitale, bucale, pulmonare, vaginale. Iata nu mai cateva alte exemple de efecte nocive secundare ale antibioticelor: streptomicina poate determina reactii toxice la nivelul rinichiului si urechii, cu tulburari de echilibru, hipoacuzie, surditate ireversibila; clortetraciclina poate cauza complicatii digestive; cloramfenicolul poate scadea numarul de leucocite si/sau tombocite (leucopenie, trombopenie), poate pricinui anemie aplastica, nevrita optica. Aproape 70% dintre romani iau antibiotice gresit atunci cand au guturai sau gripa.

BACTERII MAI REZISTENTE, MAI AGRESIVE

Se preconizeaza ca dintre cele peste o suta de tipuri de antibiotice cunoscute in prezent, majoritatea nu vor mai avea efectele scontate pana in 2012, din cauza faptului ca bacteriile vor dezvolta rezistenta si se vor diversifica. Exista, de altfel, si in momentul de fata cativa germeni care sunt multirezistenti, foarte agresivi, punand probleme deosebite lumii medicale. Din nefericire, s-a observat existenta acestora chiar in sectiile de terapie intensiva, unde vin pacienti aflati in situatii critice. Pe un fond deja destabilizat, profund traumatizat, asemenea bacterii periculoase se instaleaza lesne, generand infectii severe, nu rareori cauzatoare de moarte. "In asemenea situatii, utilizarea antibioticelor este ultrarecomandata.

Este vorba insa de produse care sa dovedeasca un efect sinergic. Se pune foarte multa baza pe sinergism. Sunt diferite lucrari noi care demonstreaza cum putem asocia antibioticele pentru a depasi nivelul de rezistenta a germenilor...", a precizat Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, in cadrul primei editii a simpozionului national "Managementul pacientului critic si patologia infectioasa" Comentarii

Lasa-ne comentariul tau