Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Nu uita de screening-ul anual pentru HPV!

28-12-2018

HPV-ul (human papilloma virus) este un virus cu transmitere sexuală care poate cauza cancerul cervical. Depistarea din timp a leziunilor pre-canceroase se poate face prin analize anuale, simple, rapide și nedureroase. După diagnosticare, infecția cu HPV poate fi cu succes tratată înainte de declanșarea cancerului cervical.

Nu uita de screening-ul anual pentru HPV!


Cancerul cervical, o boală care se poate trata

În țările europene, cancerul cervical este a doua cea mai comună cauză de deces în rândul femeilor de 15-44 de ani, după cancerul mamar. Anual se înregistrează 33 de cazuri noi și 15000 de decese. Infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV, prezentă în cele mai multe cazuri de leziuni pre-canceroase ale colului uterin, este responsabilă pentru aceste statistici. Din cele peste 100 de tipuri de HPV care pot fi diagnosticate printr-o analiză de laborator (genotipare), 40 afectează zona genitală și minim 14 sunt considerate cu risc crescut de cancer cervical la femei și alte tipuri de cancere ano-genitale și gât la femei și bărbați. HPV 16 și 18 sunt cele două tipuri care cauzează cca 70% din cazurile de cancer cervical. Alte tipuri cu risc ridicat sunt 31, 33, 45, 52 și 58. Infecția cu HPV cauzează 50% dintre cazurile de cancere peniene, 88% din cancerele anale și 48% din cazurile de cancer vulvar.  Tipurile 6 și 11 sunt responsabile de apariția condiloamelor (negii genitali).

În prezent, există vaccinuri folosite în profilaxia infecțiilor cu HPV. La nivelul mai multor state europene, aceste vaccinuri se administrează prin programe naționale de profilaxie.

Statistici despre HPV și cancerul cervical în România

Cancerul cervical este una dintre principalele afecțiuni grave la femei în lume și în România, afectând preponderent segmentul 15-45 de ani.  Conform datelor din 2017 privind cauzele deceselor, cancerul cervical raportat era responsabil pentru peste 2000 de decese, respectiv 1 deces din 116 din țara noastră. Aproximativ 6 persoane mor zilnic de cancer cervical, 1 la cca 5 ore. 5000 de femei, majoritatea tinere, sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin

Și în România sunt disponibile vaccinurile antiHPV, specialiștii recomandând vaccinarea începând cu vârsta de 11 ani atât la fete, cât ți la băieți.

Discutați cu medicul de familie despre screeningul pentru cancerul de col uterin dacă aveți vârsta între 25 și 64 de ani.

Analizele care sunt recomandate pentru prevenția HPV

Anual trebuie efectuat testul Pap (Babeș-Papanicolau), ideal în mediu lichid. Diagnosticarea precoce a eventualelor modificări ale celulelor cervicale reduce cu 80% riscul de apariție a cancerului de col uterin la femeile care fac testul Pap periodic. Dacă medicul diagnostică leziuni la nivelul colului, atunci va urma genotiparea (stabilirea tipului de HPV prezent) și stabilirea tratamentului. Respectarea cu strictețe a recomandărilor medicului, administrarea medicației și monitorizarea evoluției sunt obligatorii pentru succesul tratamentului.

Însă, înainte recoltarea pentru Pap, trebuie respectate anumite condiții fără de care proba poate să nu fie considerată corespunzătoare:

- Recoltarea trebuie efectuată în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, ideal între zilele 10 și 20 ale ciclului menstrual. Mai mult, trebuie evitate cu 48-72 de ore înainte de recoltare: raporturile sexuale, lavajul vaginal și orice tratament și manevre intravaginale (inclusiv tampoane interne).

- Trebuie să știți că proba poate fi considerată necorespunzătoare dacă aveți o infecție bacteriană sau o inflamație.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau