Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

O imunitate de fier poate ţine la distanţă tuberculoza activă

23-04-2018

În 1882, la momentul la care bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul tuberculozei (TBC), boala făcea ravagii în Europa şi America, provocând moartea a 1 din 7 oameni. Reuşita sa a contribuit ulterior la diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

O imunitate de fier poate ţine la distanţă tuberculoza activă


Însă, în ciuda acestui lucru, TBC reprezintă şi în ziua de astăzi o problemă de sănătate publică la nivel mondial - aproximativ 1,7 milioane de oameni încă îşi pierd viaţa, anual, din cauza acestei afecţiuni, tuberculoza situându-se pe locul al nouălea între cele mai răspândite cauze de deces.

De asemenea, lucru îngrijorător, ţara noastră este statul din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi diagnosticate cu această boală, incidenţa fiind de 6,5 ori mai mare în comparaţie cu media din Uniunea Europeană. În plus, România înregistrează cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza tuberculozei multirezistente la medicamente.

TBC este o boală infecţioasă şi contagioasă ce poate afecta orice persoană, din orice mediu social, fiind produsă de infectarea cu bacilul Koch şi localizarea acestuia în oragane şi ţesuturi, fapt ce poate provoca numeroase complicaţii.

TBC poate fi prezentă în organism în formă latentă sau în formă activă.

În cazul formei latente, boala nu se manifestă şi nu se răspândeşte altor persoane. Potrivit statisticilor, circa o treime din populaţia lumii este infectată cu TBC în formă latentă, conform Stop TB Partnership.

Însă, în forma activă infecţia este foarte contagioasă, răspândindu-se prin strănut, tuse, vorbire şi alte căi directe. Practic, în numai un an, un astfel de bolnav poate infecta, în medie, circa 10-15 persoane cu care intră în contact.

Este bine de ştiut că în cazul în care sistemul imunitar al persoane afectate este suficient de puternic, corpul are capacitatea de a lupta împotriva bacteriei. Aceasta este în continuare viabilă, însă nu se înmulţeşte, nu se răspândeşte în organism şi nici nu duce la contagiune.

Însă, dacă sistemul imunitar este slăbit, din diverse motive, înmulţirea şi răspândirea bacteriei nu pot fi stopate şi tuberculoza devine activă.

Simptomele prezente diferă în funcţie de tipul de TBC, cel pulmonar fiind cel mai comun. Pe lângă acesta mai există tuberculoza extrapulmonară.

De la contaminare, simptomele tuberculozei active se manifestă rapid, în câteva săptămâni sau luni şi, de multe ori, semnele pot fi confundate cu alte boli.

Simptomele comune sunt: tuse cu expectoraţii de mucus gros (uneori şi cu sânge), care se prelungeşte peste o săptămână şi jumătate, creşterea în dimensiuni a ganglionilor limfatici din zona gâtului, febră uşoară, lipsa poftei de mâncare, scăderea din greutate, transpiraţii nocturne, dureri în piept la respiraţie sau în timpul tusei, tahicardie.

În cazul tuberculozei extrapulmonare, când infecţia se menţine la nivelul plămânilor dar bacteria cauzatoare poate migra prin sânge în alte zone ale corpului, semnele sunt nespecifice şi se manifestă, în general, prin astenie, inapetenţă, febră, transpiraţii şi scăderea din greutate fără un motiv explicabil.

TBC este o boală ce poate fi tratată şi vindecată în condiţia asigurării şi administrării unei medicaţii corespunzătoare.

Tratamentul acestei maladii este esenţial deoarece aproximativ două treimi din bolnavii cu TBC în formă severă decedează.

Pentru vindecarea totală a TBC sensibilă la tratament trebuie respectat un set de principii de tratament, parte a strategiei globale comune în lupta împotriva tuberculozei, recomandată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi cunoscută sub numele de strategia DOTS (Directly Observed Treatment, Short-course). Acestea sunt:

- tratamentul să dureze pe parcursul întregii perioade recomandate de medic (nu mai puţin de 6-8 luni în cazul tuberculozei sensibile şi pînă la 2 ani în cazul tuberculozei multirezistente la medicamentele strategice), Tratamentul trebuie să fie continuu.Micobacteria tubeculozei nu trebuie să aibă ocazia să se refacă după ”bombardarea” ei cu preparate puternice anti-TB, pînă la distrugerea sa completă.

- tratamentul să decurgă prin utilizarea simultană a mai multe preparate antituberculoase.

- tratamentul să fie atent monitorizat, sub supravegherea personalului medical sau a unui asistent voluntar special instruit.

- tratamentul este contraindicat în lipsa unui set complet de medicamente

- tratamentul se întrerupe niciodată în mod precoce sau temporar.

Strategia DOTS a fost implementată în 1995, iar de atunci peste 51 de milioane de pacienţi fost trataţi cu succes.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau