Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Obezitatea, factor major de risc de dezvoltare a cancerului

26-03-2018

Epidemia de obezitate cu care se confrunta tarile dezvoltate si, mai nou, si cele in curs de dezvoltare, ne face din ce in ce mai bolnavi. Aceasta este concluzia a numeroase studii care atrag atentia ca a fi obez nu este doar o stare, ci o afectiune cronica evolutiva, cu efecte grave, atat directe cat si indirecte.

Obezitatea, factor major de risc de dezvoltare a cancerului


O persoana poate fi considerata obeza are un IMC (Indice de Masa Corporala de peste 30. Acest indice se calculeaza impartind greutatea corporala (in kilograme), la inaltimea (in metri) la patrat.

In cazul unui IMC situat itre 25 si 30, se vorbeste despre supraponderalitate, care poate tinde catre obezitate.

IMC normal este intre 20 si 24,9.

Potrivit statisticilor internationale, obezitatea vizeaza 23% dintre barbati, fata de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre barbati comparativ cu 24,7% dintre femei.

De asemenea, s-a observat ca rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca, in timp ce la adultii de pana in 39 de ani obezitatea are o prevalenta de 9,9%, procentul creste la 30,1 la grupa de varsta 40 - 59 de ani si ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

Aceasta afectiune vizeaza tot mai multi copii si tineri din tarile dezvoltate. Organizatia britanica Cancer Research UK a avertizat ca milenialii ar urma sa devina generatia cea mai supraponderala de cand au inceput inregistrarile statistice. Astfel, peste sapte din zece persoane nascute intre inceputul anilor '80 si mijlocul anilor '90 ar urma sa devina obeze intre 35 si 44 de ani, spre deosebire de doar cinci din zece oameni din generatia "baby boomers" - nascuti intre 1945 si 1955 – care erau supraponderali sau obezi la aceeasi varsta.

Principalele cauze ale obezitatii sunt consumul in exces de alimente si stilul de viata sedentar. Ca urmare, grasimea se depune pe corp si in jurul organelor si duce la declansarea unor afectiuni ce ar putea fi altfel foarte usor evitate printr-un stil de viata sanatos, care sa includa multa miscare si o alimentatie frugala si sanatoasa.

Obezitatea poate fi considerata afectiunea cu cele mai multe riscuri – cardiovasculare, respiratorii, metabolice, digestive, reumatologice, dermatologice, obstetricale, renale, endocrine, psihologice, neurologice si imunitare.

De asemenea, conform Cancer Research UK, a fi supraponderal sau obez la varsta adulta este o problema legate de 13 tipuri diferite de cancer, printre care cancerul la san, intestinal si renal.

De altfel, numeroase cercetari au dovedit legatura directa dintre obezitate si anumite tipuri de cancer. Un alt studiu, care a durat 16 ani si a inclus aproape un milion de participanti, a stabilit ca obezii au un risc mai mare de a fi diagnosticati si de a deceda din cauza unui anumit tip de cancer, comparativ cu subiectii normoponderali. Acest studiu a concluzionat ca obezitatea este cauza mortalitatii a 20% dintre femeile care sufera de o afectiune oncologica si a 14% dintre barbatii bolnavi de cancer.

Oamenii de stiinta estimeaza ca in tarile dezvoltate intre 7% si 15% a cazurile de cancer de san sunt cauzate de obezitate. Aceasta boala este si una dintre cele mai importante cauze ale cancerului de colon. In ceea ce priveste cancerul de esofag, expertii au estimat ca in Marea Britanie, spre exemplu, la 1 din 5 cazuri obezitatea este factorul principal la cancerul esofagian.

Studiile au aratat ca oamenii care sunt supraponderali sau obezi au de asemenea sanse mai mari de a dezvolta cancer de pancreas si rinichi.

De asemenea, exista mai multe dovezi care evidentieaza faptul ca a fi supraponderal sau obez ar putea creste riscul de multe alte tipuri de cancer, inclusiv leucemie, tumori la ficat, limfom non-Hodgkin, cancer ovarian, de prostata, tiroidian si chiar cancer la creier.

In acest sens, oamenii de stiinta atrag atentia ca foarte multe cazuri de tumori ar putea fi prevenite doar prin reducerea cat mai curand a greutatii corporale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau