Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

OBEZITATEA SI DIABETUL ZAHARAT

04-12-2014

Exista numeroase studii clinice care au demonstrat ca obezitatea este factor de risc pentru Diabetul zaharat tip II. Prototipul de pacient cu Diabet zaharat tip II il reprezinta un pacient obez, adult, cu hipertensiune arteriala si dislipidemic (grasimi crescute in sange). Comparativ, in diabetul zaharat tip I intalnim pacienti tineri (copii sau adolescenti) normoponderali sau subponderali. Ingrijorator este faptul ca au aparut cazuri de Diabet zaharat tip II la copil (insotit de obezitate).

OBEZITATEA SI DIABETUL ZAHARAT


Exista numeroase studii clinice care au demonstrat ca obezitatea este factor de risc pentru Diabetul zaharat tip II.

Prototipul de pacient cu Diabet zaharat tip II il reprezinta un pacient obez, adult, cu hipertensiune arteriala si dislipidemic (grasimi crescute in sange). Comparativ, in diabetul zaharat tip I intalnim pacienti tineri (copii sau adolescenti) normoponderali sau subponderali. Ingrijorator este faptul ca au aparut cazuri de Diabet zaharat tip II la copil (insotit de obezitate).

Obezitatea se asociaza si cu alti factori de risc pentru aparitia diabetului, cum sunt: hiperalimentatia, alimentatia bogata in dulciuri concentrate si grasimi, sedentarismul, unele boli endocrine (sindromul ovarelor polichistice, sindromul Cushing).

Prezenta obezitatii determina o rezistenta la actiunea insulinei, crescand riscul de aparitie a diabetului. Bineinteles ca nu este obligatoriu ca un pacient obez sa dezvolte diabet (fapt demonstrat de existenta pacientilor obezi cu glicemii absolut normale), dar creste riscul de aparitie a acestuia. Relatia dintre obezitate si diabet este bidirectionala, astfel incat un pacient diagnosticat cu diabet poate castiga in greutate daca nu este bine tratat.

La un pacient cu diabet prezenta obezitatii creste necesarul de insulina, respectiv antidiabetice orale.

De ce trebuie sa slabeasca un pacient cu Obezitate?

Pentru a va raspunde la aceasta intrebare va prezentam catevabeneficii ale scaderii ponderale. O scaderea a greutatii corporale de 10 kg scade:

cu 20% mortalitatea totala;

cu 44% mortalitatea prin diabet zaharat;

cu 50% riscul de aparitie a diabetului zaharat;

cu 30-50% glicemia bazala; cu 15% hemoglobina glicozilata;

cu 10 mmHg tensiunea arteriala sistolica;

cu 20 mmHg tensiunea arteriala diastolica;

cu 10% colesterolul total; cu 10-15% LDL-colesterolul (asa-zis colesterol "rau");

riscul complicatiilor legate de nastere;

complicatiile osteoarticulare si imbunatateste gradul de mobilitate a pacientului si statutul social.

Care sunt metodele de tratament al Obezitatii?

Regimul alimentar

Este important ca pacientul si medicul sa stabileasca de comun acord obiectivele si metoda de tratament. Se recomanda o scadere ponderala moderata si in etape. Nu sunt recomandate dietele drastice care au multiple efecte negative asupra organismului (privare de anumite substante nutritive, efect de reingrasare la intrerupere etc.).

O prima treapta consta intr-o reducere ponderala cu 5-10% in primele 3-6 luni. Schimbarea modului de viata este cel mai important factor (renuntare la fumat, alcool, mancat dupa ora 19 si nemancatul de dimineata). Dieta alimentara este aleasa in functie de bolile associate (cu restrictie la grasimi pentru cei cu dislipidemie, cu restrictie la proteine la cei cu boli de rinichi, cu restrictie de sare la cei cu hipertensiune etc.).

Se vor evita alimentele cu un continut caloric mare (ciocolata, fast-food, patiserie, sucuri etc.), alimente care sunt interzise la pacientii cu diabet zaharat. Mesele sunt fractionate in 3 mese principale si 2 gustari, insa la pacientii tratati cu insulina sunt necesare 6 mese (3 mese principale si 3 gustari). In general, se recomanda o restrictive calorica de 500 kcal/zi fata de necesarul caloric individual.

La pacientii cu obezitate grad III se poate folosi o restrictie calorica mai mare insa pentru o perioada scurta de timp, aceasta avand efecte negative daca este folosita pe termen lung.

Tratamentul medicamentos Acesta se impune in momentul in care nu s-a obtinut greutatea tinta in urma regimului alimentar si a efortului fizic. Exista doua tipuri de medicamente folosite: cele cu efect central, de scadere a apetitului alimentar si cele care scad absorbtia intestinala a principiilor alimentare.

[i]Sibutramina[/i] este medicament cu actiune centrala, ce inhiba apetitul si creste metabolismul bazal. Folosirea ei la pacientii cu diabet a determinat o scadere ponderala cu peste 10% din greutatea initiala si o scadere a hemoglobinei glicozilate. Insa efectele cardiovasculare secundare impun evitarea administrarii ei la pacientii cu boli cardiovasculare. [i]Orlistatul[/i] blocheaza actiunea lipazei intestinale cu reducerea secundara a absorbtiei grasimilor alimentare. Efectul este de scadere in greutate (intre 5 si 10%) si imbunatatirea profilului lipidic.

Un studiu clinic a aratat ca orlistatul previne, intarzie si incetine ste evolutia diabetului zaharat tip II. Nu are efecte secundare centrale, doar digestive (flatulenta si steatoree - scaun moale, bogat in grasimi). Este necesara o suplimentare cu vitamine liposolubile (A, D, E, K).

[i]Metforminul,[/i] medicament antidiabetic oral, folosit in tratamentul pacientilor cu diabet zaharat tip II cu exces ponderal, induce scaderea in greutate la acesti pacienti. Datorita efectelor secundare digestive (greata, varsaturi, diaree, flatulenta) se administreaza dupa masa. Este contraindicat la pacientii cu boli renale.

Tratamentul chirugical

Acest tip de tratament se impune in cazul pacientilor cu obezitate grad III, cei cu grad II, dar care au complicatii medicale ale obezitatii si in cazul pacientilor cu insucces al celorlalte metode de tratament. Tehnicile chirurgicale cele mai folosite sunt: montarea inelului de silicon, gastroplastia verticala, gastrectomia longitudinal (aceste tehnici micsoreaza capacitatea stomacului) si tehnicile de by-pass (suntarea unor zone de digestie si absorbtie a alimentelor): gastric, bilio-intestinal si jejuno-ileal. In aceste cazuri sunt necesare echipe specializate de chirurgi, nutritionisti si psihologici pentru a obtine rezultatele dorite.

[i]Efortul fizic[/i] Este un element foarte important in scaderea ponderala sanatoasa. Scaderea cantitatii de tesut adipos imbunatateste sensibilitatea la actiunea insulinei, potenteaza efectul dietei hipocalorice si impiedica reducerea masei musculare. Gradul de efort fizic este ales in functie de bolile asociate (fiind mai scazut in bolile cardiace, bolile articulare, neuropatia diabetica, arteriopatia membrelor inferioare). Se recomanda mersul pe jos, urcatul scarilor, inot, jogging, gimnastica.

Dr. IONELIA CHIRU




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau