Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Obezitatea, un fenomen in expansiune ingrijoratoare in Romania

31-07-2015

Studiului epidemiologic ORO de prevalenta a obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii în populatia adulta din Romania a scos la iveala recent o concluzie ingrijoratoare: 21,3% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate. Conform analizei care reprezinta o premiera in tara noastra, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca în timp ce la adultii de pana în 39 de ani obezitatea este prezenta la 9,9% dintre acestia, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40-59 ani si ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

Obezitatea, un fenomen in expansiune ingrijoratoare in Romania


„Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate”, a explicat conferentiar universitare doctor Gabriela Roman, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Dupa cum este prezentat in acest studiu publicat pentru prima oara cu privire la nivelul obezitatii în Romania, exista sapte factori care determina aceasta problema de sanatate ingrijoratoare, la romani: consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente dupa ora 21:00, consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta, mesele luate noaptea, consumul de untura si de alimente prajite, sedentarismul si numarul scazut de ore de somn.

„Acestea reprezinta componente ale stilului de viata nesanatos identificate în randul persoanelor cu obezitate si suprapondere. Educatia în domeniul nutritiei, la nivel populational poate influenta trecerea spre stilul de viata sanatos, în care moderatia, echilibrul, împreuna cu activitatea fizica sunt elemente prioritare", a mai spus Gabriela Roman.

Moldovenii, pe primul loc

Studiul ORO a relevat totodata o prevalenta mai ridicata  a obezitatii  în randul persoanelor de sex masculin, în comparatie cu cele de sex feminin. Potrivit cercetarii, obezitatea afecteaza 23% dintre barbaţi, faţa de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre barbaţi comparativ cu 24,7% dintre femei.

In ceea ce priveste varsta, cei mai “grei” sunt pensionarii. Cercetarea a relevat faptul ca rata obezitaţii creste odata varsta, astfel ca, în timp ce la adulţii de pana în 39 de ani obezitatea are o prevalenţa de 9,9%, procentul creste la 30,1 la grupa de varsta 40 - 59 de ani si ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani.

De asemenea, au fost cercetate si diferentele regionale in ceea ce priveste aceasta problema. Astfel, în Banat, Crisana si Transilvania procentul obezitatii este de 18,8%, iar in Moldova procentul este de 23,8%. În Oltenia si Muntenia, prevalenta obezitatii este aceeasi cu cea înregistrata la nivel national, 21.3%. În ceea ce priveste rata supraponderii, tot în Moldova este si procentul cel mai mare de persoane supraponderale, 33,4%, media pe tara fiind de 31,1%. În Banat, Crisana si Transilvania, prevalenta supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia si Muntenia, de 32.2%.

Hrana nesanatoasa, principala cauza de mortalitate

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori romani, medici cu specialiatea de diabet, nutritie si boli metabolice, coordonata de catre Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un esantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis. Esantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populatia adulta din Romania.

La nivel mondial, obezitatea si supraponderea reprezinta probleme de sanatate publica, iar prima dintre cele doua este considearata “epidemie”, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de prevenţie si control al acestora. Conform Organizaţiei Mondiale a Sanataţii (OMS), supraponderea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea speranţei de viaţa si a calitaţii vieţii.

Conform datelor publicate de OMS, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de hrana nesanatoasa. 14 milioane de decese sunt determinate anual, la nivel global, de o alimentatie dezechilibrata. Foarte ingrijorator este faptul ca obezitatea infantila a crescut in ultima vreme, la nivel mondial, iar astazi cam 40% dintre copii sufera de obezitate. În Europa, sunt 14 milioane de copii obezi, iar Romania ocupa locul trei la obezitatea infantila, conform OMS. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau