Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Obligeana (Acorus calamus L.)

22-12-2014

Obligeana este o planta erbacee, originara din India.Obligeana este o planta mai putin raspandita la noi in tara, gasindu-se mai ales prin mlastinile si apele statatoare din Timis. Partea utilizata din obligeana este rizomul (rhizoma calami), care prezinta pe suprafata lui cicatrici triunghiulare, este bun-roscat,cu miros placut aromatic si gust amar aromat.

Obligeana (Acorus calamus L.)


Descriere

Obligeana este o planta erbacee, originara din India.Obligeana este o planta mai putin raspandita la noi in tara, gasindu-se mai ales prin mlastinile si apele statatoare din Timis.

Produsul vegetal utilizat

Partea utilizata din obligeana este rizomul (rhizoma calami), care prezinta pe suprafata lui cicatrici triunghiulare, este bun-roscat,cu miros placut aromatic si gust amar aromat.

Principii active

Obligeana contine ulei volatil bogat in azarona, tanin,si substana care ii imprima acesteia gustul amar, numita acorina.

Actiune

Obligeana are rol de stimulare a secretiilor gastrointestinale, iar azarona este raspunzatoare de proprietatile antibacteriene si insecticide ale obligeanei.

Uz intern:se foloseste pentru atonie digestiva, digestii dificile, gastrite, ulcere, enterite, balonari, menstre insficiente.

Uz extern:scrofuloza, alopecie.

Observatii Vinul de radacina de obligeana poate fi un remediu excelent pentru a stimula pofta de mancare.Se prepara astfel: in 1 l vin de adauga 100 g radacina obligeana maruntita si se lasa la macerat 8 zile.Se strecoara, se adauga vin pana la volumul initial(pana la 1 l) si 100-150 g zahar. Se bea cate un paharel inaintea meselor principale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau