Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Oboseala cronica, tributul platit in "epoca vitezei"

29-07-2016

Oboseala cronica este o stare care nu poate fi remediata prin ore de somn, ci prin tratament specializat. Afla mai multe despre diagnosticarea si tratamentul oboselii cronice.

Oboseala cronica, tributul platit in "epoca vitezei"


Graba este cuvantul care defineste viata in ziua de azi, iar ritmul trepidant lasa urme adanci asupra organismelor fiecaruia dintre noi. Nu putini sunt cei care se plang de faptul ca stresul extrem la care sunt supusi zilnic ii fac sa resimta stari inexplicabile de oboseala, chiar si cand dorm suficient. Din pacate, in cele mai multe cazuri este vorba despre sindromul de oboseala cronica, o stare care nu poate fi remediata prin ore de somn, ci prin tratament specializat.

Oboseala cronica - O problema de sanatate publica

Sindromul de oboseala cronica  (SOC) este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa, ce impiedica efectuarea activitatilor zilnice obisnuite.

Diverse studii au raportat faptul ca in SUA, de exemplu, cel putin cinci persoane din o mie sufera de oboseala cronica, suficient pentru a fi considerata o problema majora de sanatate publica. De altfel, la mijlocul anilor ʼ80, in SUA si in Marea Britanie au fost inregistrate adevarate epidemii de oboseala. Specialistii au vorbit atunci despre sindromul YUP (Young Urban Professionals).

In Romania, conform statisticilor, peste 40.000 de persoane sufera de SOC.

Starea de slabiciune de peste sase luni, un simptom clar


Oboseala care dureaza de cel putin sase luni este principalul simptom al acestei boli, in afara de acesta mai existand si insomnii sau stari de somnolenta in timpul zilei, incapacitate de a depune efort, dificultati de concentrare, dureri articulare, ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei si chiar febra.

Deocamdata nu exista dovezi clare care sa arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestei afectiuni, insa specialistii sustin ca acestia pot fi chiar si de natura genetica. In plus, printre cauze se numara stresul, sistemul imunitar slabit, infectiile si anemiile cauzate de o deficienta de nutrienti din organism.

Oboseala cronica poate aparea la toate categoriile de varsta: copii, adolescenti, adulti si batrani, dar studiile au demonstrat ca, in general, cea mai afectata categorie este cea a femeilor cu varste intre 25 si 40 de ani, de regula mame, cu ocupatii profesionale stresante.

Diagnosticarea si tratamentul sunt oboselii cronice sunt esentiale

In general, cei afectati nu realizeaza ca sufera de o afectiune grava. Medicii atentioneaza ca, netratata la timp, aceasta afectiune poate degenera in depresie majora sau in alte probleme psihologice. Asadar, indiferent de simptomele pe care le acuzati, prezentarea la medicul de familie este foarte importanta.

Diagnosticarea precisa si tratamentul conventional s-au dovedit a fi eficace in momentul in care pacientul se prezinta la un medic specialist in timp relativ scurt de la aparitia primelor simptome.

Tratamentul vizeaza imbunatatirea starii generale astfel incat pacientul sa revina la viata normala. Acesta include masuri simple, care pot fi luate la domiciliu (ajustarea programului zilnic, imbunatatirea ritmului de somn, exercitiu fizic moderat, evitarea alcoolului, a tutunului, a cofeinei si a alimentelor foarte procesate), dar si medicamente precum cele antialgice antidepresive si diete speciale sau suplimente minerale.

De asemenea, s-a observat ca terapia comportamentala cognitiva ajuta pacientii cu sindrom de oboseala cronica pentru ca le schimba modul de gandire si comportamentul, dar le si arata cum pot sa faca fata cu succes simptomelor. Foarte utile sunt si remediile alternative cum sunt acupunctura, yoga si masajul, care imbunatatesc calitatea vietii.

Atentie! Persoana care a suferit de sindrom de oboseala cronica trebuie sa efectueze controale periodice pentru monitorizarea schimbarilor in evolutia bolii deoarece sunt frecvente recaderile (dupa o perioada in care se simte bine, pacientul poate claca).  Comentarii

Lasa-ne comentariul tau