Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Oboseala ochilor poate fi evitata

28-07-2016

Expunerea prelungita la lumina artificiala, orele petrecute in fata computerului si privitul indelungat la televizor dauneaza ochilor, ducand la aparitia oboselii vizuale. Iata cateva sfaturi pentru prevenirea sindromului de "ochi uscat".

Oboseala ochilor poate fi evitata


 
Aceasta apare ca urmare a suprasolicitarii vederii si nu trebuie confundata cu tulburarile de vedere care pot deriva din patologii retiniene sau oftalmologice. De cele mai multe ori, oboseala vizuala se manifesta sub forma asa-numitului “sindrom al ochiului uscat”, care afecteaza persoanele ce petrec mult timp in fata monitoarelor.

Studiile arata ca aceia care obisnuiesc sa lucreze zilnic la computer prezinta un risc cu 50% mai mare de a se confrunta cu oboseala vizuala decat aceia care nu se expun la acest mediu nociv pentru vedere. Cu cat creste timpul petrecut in fata ecranului, cu atat problemele ochilor sunt mai frecvente. Indicat pentru sanatatea ochilor este mentinerea unui echilibru care sa aiba la baza alternanta dintre vederea de aproape si cea de departe. Utilizand des calculatorul, vederea de aproape este intens solicitata, astfel ca ochii obosesc foarte repede.

Repausul este un remediu eficient. Dupa fiecare 20 de minute petrecute in fata computerului, este indicata o pauza de doua minute petrecute la fereastra. Astfel, muschii care sustin cristalinul se relaxeaza. De asemenea, ochii pot fi acoperiti cu palmele (fara a-i atinge), astfel incat sa nu mai perceapa niciun pic de lumina, si mentinuti astfel timp de 2-3 minute.

Daca oboseala vizuala nu se remediaza si observati ca manifestarile ei sunt constante si tot mai intense, se recomanda consultul oftalmologic, fiindca pot exista probleme cu mult mai severe.

Semne de alarma

• Acuitatea vizuala se diminueaza.

• Persoana afectata resimte tensiune sau senzatia de apasare la nivelul globilor oculari.

• Ochii sunt rosii, apar usturimi, intepaturi si mancarimi.

• Adaptarea la contrastele luminoase se face cu dificultate si provoaca disconfort. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau