Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Oboseala si stresul pot sta la originea multor afectiuni

05-02-2018

Din ce in ce mai multe persoane se plang de oboseala determinata de stresul extrem, chiar si cele care reusesc sa doarma suficiente ore in fiecare noapte. Atunci cand o persoana este afectata o perioada mai lunga de oboseala sau de extenuare severa ce impiedica efectuarea activitatilor zilnice obisnuite se poate vorbi despre sindromul de oboseala cronica, o stare care nu poate fi remediata prin ore de somn, ci prin tratament specializat.

Oboseala si stresul pot sta la originea multor afectiuni


Oboseala care dureaza de cel putin sase luni este principalul simptom al acestei boli, in afara de acesta mai existand si insomnii sau stari de somnolenta in timpul zilei, incapacitate de a depune efort, dificultati de concentrare, dureri articulare, ganglioni limfatici usor mariti la nivelul gatului sau axilei si chiar febra.

Oboseala cronica se manifesta cu preponderenta la persoanele foarte active profesional, cu varste intre 25 si 40 de ani.

Una dintre cauze cele mai importante este stresul. Denumit si „boala secolului al XXI-lea”, acesta reprezinta incapacitatea organismului de a raspunde in mod optim stimulilor emotionali sau fizici. In timp, acesta afecteaza comportamentul, gandirea, emotiile dar si sanatatea.

De cele mai multe ori, o persoana nu isi da seama ca sufera de stres decat atunci cand incep sa apara semnele. Printre acestea se numara: iritabilitate, tensiune musculara, dificultate de concentrare, epuizare si cresterea ritmului cardiac. In cazurile extreme pot sa apara diverse hemoragii, dureri cronice ale gatului sau spatelui, tremor si lesin.

Cazurile mai grave sunt cele de stres cronic, in care cel afectat s-a obisnuit cu starea de oboseala, cu lipsa de chef de viata si cu insomniile si le considera normale. O astfel de persoana ignora toate semnalele de alarma pentru a-si duce la bun sfarsit anumite obiective si se expune pe termen lung, putand ajunge la boli grave.

In timp, imunitatea scade si de aici deriva alte probleme, deoarece se diminueaza capacitatea organismului de a lupta cu bolile, motiv pentru care se pot amplifica unele afectiuni.

Stresul poate agrava sau declansa afectiuni digestive, cardiace, metabolice (bulimia sau anorexia), hepatice sau ginecologice (pierderea sarcinilor, tulburari menstruale). De asemenea, acesta accentueaza orice forma de tulburare psihica. Se poate ajunge de la stari de apatie, de dezinteres, pana la forme severe de depresie.

In plan comportamental, fumatorii fumeaza mai mult, se bea mai multa cafea, persoana afectata se izoleaza de prieteni, devine irascibila si se accentueaza dependetele ce dau satisfactie pe termen scurt (shopping-ul, jocurile de noroc si altele).

Daca nu sunt eliminate la timp, stresul si oboseala pot duce la probleme grave. Astfel, diagnosticarea precisa si tratamentul conventional s-au dovedit a fi eficace in momentul in care pacientul se prezinta la un medic specialist in timp relativ scurt de la aparitia primelor simptome.

Tratamentul vizeaza imbunatatirea starii generale astfel incat pacientul sa revina la viata normala. Acesta include masuri simple, care pot fi luate la domiciliu (ajustarea programului zilnic, imbunatatirea ritmului de somn, exercitiu fizic moderat, evitarea alcoolului, a tutunului, a cofeinei si a alimentelor foarte procesate), dar si medicamente precum cele antialgice antidepresive si diete speciale sau suplimente minerale.

De asemenea, s-a observat ca terapia comportamentala cognitiva ajuta pacientii cu sindrom de oboseala cronica pentru ca le schimba modul de gandire si comportamentul, dar le si arata cum pot sa faca fata cu succes simptomelor.

Foarte utile sunt si remediile alternative cum sunt acupunctura, yoga si masajul, care imbunatatesc calitatea vietii.

In plus, nu trebuie uitat ca despreinderea zilnica de problemele cotidiene si somnul de cel opt ore, la ore fixe, fac minuni.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau