Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ochelarii de soare nu sunt un moft

23-06-2015

Foarte multe persoane considera ca a purta ochelari de soare este un moft si ca acestia nu reprezinta decat un accesoriu care sa completeze tinuta vestimentara. Insa, lucrurile nu stau deloc asa, iar oamenii de stiinta recomanda din ce in ce mai des purtarea ochelarilor de protectie contra razelor solare si atrag atentia ca, in caz contrar, ochii sunt supusi riscului de a fi afectati de diverse tulburari de vedere.

Ochelarii de soare nu sunt un moft


Cercetarile au scos la iveala faptul ca radiatiile ultraviolete (UV) cresc riscul de a dezvolta unele forme de cataracta - o forma de lezare a ochiului care se manifesta printr-o pierdere a transparentei cristalinului, ceea ce incetosaza vederea. In cazul in care nu este tratata din timp, cataracta poate duce la orbire.Alte leziuni oculare provocate de expunerea la radiatiile UV includ: cresteri de tesut care pot perturba vederea, cancer de piele in jurul ochilor si degenerarea unei parti a retinei responsabila cu perceptia vizuala acuta.

Cumparati numai obiecte de calitate

Cea mai importanta regula ce trebuie urmata la cumpararea ochelarilor de soare este aceea de a alege o pereche nu in primul rand in functie de costul lor sau de aspect cat mai ales de calitate. Alegeti ochelari de soare cu protectie UV cat mai mare, peste 90% - UV 400 - cu factor de protectie 3 sau 4.

Cei mai buni sunt ochelarii cu lentile heliomate, cu dioptrii adecvate fiecarui individ in parte. Cei care sufera de fotofobie (ii deranjeaza lumina) e bine sa apeleze la lentilele deschise la culoare.

Tot pentru protectia ochilor de razele puternice ale soarelui este recomandat ca la plaja sa se utilizeze creme protectoare pentru pleoape si pentru pielea din jurul ochilor.

Copiii trebuie educati sa nu se uite in soare

Ca orice accesoriu menit a proteja organismul, ochelarii de soare nu trebuie purtati excesiv, in special daca au lentile inchise la culoare, ci doar atunci cand va aflati afara, intre orele 11.00 si 16.00, cand este soare sau lumina puternica. In caz contrar, exista riscul de a dezvolta sensibilitate la lumina.

Si in ceea ce priveste copiii se recomanda purtarea ochelarilor de protectie solara. De asemenea, foarte important este ca ei sa fie invatati sa nu se uite in soare sau in lumina foarte puternica – obicei ce poate provoca leziuni retiniene - regula ce trebuie respectata cu strictete si de catre parinti. In acest sens, este bine de stiut ca razele solare au acelasi efect distructiv ca si laserul.

In cazul persoanelor care sufera de fotofobie, e bine de stiut ca aceasta se poate vindeca, insa este important de aflat care este factorul declansator. In principiu, daca aceasta este produsa de o leziune, se poate trata, insa daca este congenitala, se vindeca mai greu. Important este ca aceasta boala sa fie depistata cat mai repede. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau