Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Offf, din nou bronsita!

01-08-2016

Secretii nazale, febra moderata, tuse care poate persista pana la cateva saptamani, sunt cateva dintre simptomele care-i confirma medicului ca cel mic a contractat din nou o bronsita.

Offf, din nou bronsita!


In bronsita, tusea copilului este aspra, suparatoare. In primele zile de boala, ea este uscata, dar apoi devine productiva. Uneori, accesele de tuse ajung sa provoace varsaturi copilului.

Cauze

• Cauzele aparitiei bronsitei la copii sunt, in primul rand, infectioase. Agentii etiologici ai bronsitei sunt virusurile, in 90% din cazuri; pentru celelalte etiologii sunt responsabile bacteriile sau protozoarele. Cele mai comune virusuri sunt: virusul sincitial respirator, virusurile gripale si paragripale, adenovirusurile. De asemenea, Mycoplasma pneumoniae si Chlamydia pneumoniae pot determina bronsite.

• Bacteriile cele mai intalnite in etiologia bronsitei sunt: pneumococul, streptococul si unii germeni gram negativi.

• Expunerea prelungita la fum (chiar cel pasiv) sau la alti poluanti din mediu poate determina bronsite la copii. Astmul bronsic poate fi o alta cauza a existentei simptomelor aparente de bronsita cronica la copii.

Bronsita trebuie diagnosticata de medic si tratata dupa indicatiile acestuia. In caz contrar, putem vorbi despre complicatii precum miocardita, bronsiolita, otita, sinuzita, chiar pneumonie interstitiala. De asemenea, ignorarea acestei afectiuni poate conduce la o suprainfectie bacteriana a unei bronsite initial virala.

Tratamentul decurge sub supraveghere medicala si include regim igieno-dietetic (hidratare optima, evitarea frigului), antitermice in caz de febra, dezobstructie nazofaringiana.

Adeseori se prescriu mucolitice si expectorante, iar in cazul etiologiei bacteriene se administreaza antibiotic. In situatia bronhoobstructieise indica tratament cu bronhodilatatoare si aerosoli cu antiinflamatoare.

Dr. Filip Cristiana

Medic specialist pediatrie,

Clinica de Diagnostic Gral 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau