Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Oprirea respiratiei in somn afecteaza in special barbatii de varsta a doua

30-07-2015

Atunci cand o persoana inceteaza sa respire timp de sapte-zece secunde sau chiar un minut, in timp ce doarme, este vorba despre o problema medicala ce poarta numele de apnee (fara respiratie, in greaca).

Oprirea respiratiei in somn afecteaza in special barbatii de varsta a doua


Este important de realizat diferenta dintre Sindromul Apneei in Somn (SAS) si un simplu sforait. Sforaitul este intamplator si nu cauzeaza alte probleme de sanatate, in timp ce apneea apare atunci cand persoana in cauza sforaie puternic si i se opreste respiratia complet de mai multe ori pe noapte.

Conform statisticilor, se estimeaza ca la nivel mondial circa 100 de milioane de persoane sunt afectate de aceasta problema si doar 80% dintre acestea au primit un diagnostic in acest sens. De asemenea, cercetarile efectuate au dus la concluzia ca barbatii de varsta a doua sunt cei mai afectati, ei suferind cel puţin zece intreruperi ale respiraţiei in timpul somnului.

Simptomele pot fi observate de membrii familiei

Deoarece persoana afectata de apnee nu realizeaza ca are aceasta problema, somnul ei nefiind aparent perturbat, afectiunea este una foarte delicata si se poate ajunge la situatia in care repiratia sa se opreasca in somn chiar si de cateva zeci de ori pe ora.

In functie de impactul asupra organismului, apneea poate fi obstructiva, centrala si mixta. Cea obstructiva este cea mai des intalnita si este cauzata de obicei de obstructia cailor respiratorii, nasul, gura sau gatul, din cauza unei probleme structurale. Spre exemplu, se poate intampla ca atunci cand persoana afectata are amigdalele inflamate sa i se blocheze partial caile respiratorii si astfel sa i se opreasca respiratia in somn. Acest lucru se petrece cand sta intinsa in pat din cauza faptului ca tesuturile grase din zona gatului preseaza asupra acestuia. Alti factori ce duc la aparitia apneei obstructive sunt fumatul excesiv si obezitatea. De asemenea, in cazul persoanelor obeze, grasimea in exces blocheazaparţial caile aeriene cand musculatura gatului si a limbii se relaxeazain timpul somnului.

Apnea centrala se manifesta prin lipsa respiratiei din cauza opririi comenzii respiratorii de la nivelul centrilor nervosi.

In cazul apneei mixte, aceasta incepe ca o apnee centrala si ajunge sa se manifeste ca o apnee obstructiva.

Se poate ajunge la deces

Simptomele apneei, ce pot da de banuit partenerului de viata sau unui alt membru al familiei care asista la astfel de manifestari in timpul somnului persoanei afectate sunt, pe langa oprirea temporara a respiratiei, sforaitul, un usor inec sau sufocare.

In cazul celor care dorm singuri, acestia pot banui o astfel de problema in cazul in care manifesta des in timpul zilei senzatia de somnolenta, de motaiala, chiar daca ei stiu ca au dormit suficient. De asemenea, pot aparea dese migrene dimineata, stare de neliniste si de iritare, gura uscata la trezire si lipsa de concentrare.

Apneea este o problema care nu trebuie nicidecum trecuta cu vederea deoarece intr-un astfel de episod nivelul oxigenului din sange scade in lipsa respiratiei. Dacaintr-un interval de o orapacientul are cel puţin zece intreruperi ale respiraţiei, fiecare cu durata de minimum zece secunde fiecare, cantitatea de oxigen care ajunge la creier este insuficienta. in aceastasituaţie, concentraţia de bioxid de carbon din sange creste si apar variaţii ale ritmului cardiac. Scaderea concentraţiei de oxigen declanseazao trezire parţiala, insoţitade un sforait puternic si o inspiraţie brusca.

Din aceasta cauza, dupa o perioada mai mare de timp persoana in cauza poate fi afectata prin aparitia hipertensiunii sanguine sau pulmonare, depresie, aritmie, boli ale arterelor coronariene, atac cerebral, infarct, insuficienta respiratorie cronica si chiar deces.

In plus, din cauza lipsei de odihna, sistemul imunitar al organismului se slabeste, iar persoana in cauza este predispusa la mai multe boli.

Slabitul si renuntarea la fumat, primele masuri

Diagnosticarea apneei obstructive se face de catre medicul specialist prin urmarirea somnului pacientului. Astfel, se afla cat de des se opreste respiratia, cat de mult scade nivelul oxigenului din sange, cat de afectat este somnul si se efectueaza teste suplimentare cum ar fi masurarea miscarilor ochilor in timpul somnului.

Primele doua masuri ce trebuie luata de o persoana care sufera de apnee usoara sunt slabitul si renuntarea la fumat. De asemenea, trebuie sa doarma 7-8 ore pe noapte, sa evite consumul de alcool si de somnifere, sa aiba un stil de viata sanatos, sa faca sport, sa manance fructe si legume si sa lase deoparte alimentele grele, sa doarma pe o parte si sa indeparteze din dormitor orice element ce poate avea efect alergenic.

Pentru apneea medie sau severa trebuie sa se foloseasca un dispozitiv care impiedica blocarea cailor respiratorii in timpul somnului, iar in cazul in care aceasta masura nu este eficace singura posibilitate de vindecare este interventia chirugicala.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau