Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ora de culcare poate influenţa durata vieţii

08-05-2018

Sunteţi o persoană matinală, care se culcă devreme şi se trezeşte cu energie înainte de răsăritul soarelui, sau o „pasăre de noapte”, care adoarme mult după lăsarea întunericului, iar dimineaţa se desprinde cu greu de pat? Chiar dacă în aparenţă ora de culcare nu este foarte importantă atât timp cât nu afectează viaţa de zi cu zi, ea spune mai multe despre noi şi mai ales despre viaţa noastră… viitoare. Potrivit unui studiu realizat recent, persoanele care adorm târziu şi se trezesc cu dificultate dimineaţa au un risc de mortalitate mai mare în comparaţie cu cele care se culcă devreme.

Ora de culcare poate influenţa durata vieţii


Această cercetare, efectuată pe un eşantion de aproape jumătate de milion de locuitori din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani a demonstrat că cei care s-au culcat târziu au avut un risc de deces cu 10% mai mare faţă de cei care obişnuiau să se culce devreme, pe perioada luată în calcul, de şase ani şi jumătate.

Participanţii la acest studiu, condus de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Surrey din Marea Britanie, s-au autocaracterizat astfel: ''persoană matinală'' (27%), ''mai mult matinală decât nocturnă'' (35%), ''mai degrabă nocturnă decât matinală'' (28%) şi ''persoană nocturnă'' (9%).

Din totalul celor 10.500 de decese înregistrate pe parcursul cercetării, 2.127 au avut cauze cardio-vasculare.

Anterior acestui studiu, publicat în jurnalul Chronobiology International, alte cercetări realizate pe aceeaşi temă au sugerat un risc mai mare de afecţiuni cardiovasculare şi de patologii metabolice precum diabetul în cazul persoanelor care sunt supranumite „păsări de noapte”, însă această analiză este prima care explorează riscul de mortalitate.

Conform concluziilor cercetătorilor, această problemă este una „de sănătate publică”, iar cele mai afectate sunt persoanele al căror ceas biologic intern nu corespunde mediului în care îşi desfăşoară activitatea, care sunt în general nocturne şi care fac eforturi pentru a se putea descurca eficient „într-o lume matinală”.

De aceea, specialiştii recomandă ca aceste ''păsări de noapte'' să aibă posibilitatea să-şi regleze programul de muncă şi să beneficieze de o mai mare flexibilitate astfel încât să-şi înceapă şi să-şi încheie activităţile profesionale mai târziu.

De asemenea, oamenii de ştiinţă menţionează că persoanele nocturne au un risc mai mare de a dezvolta probleme psihologice, de a suferi de diabet, probleme neurologice, gastro-intestinale sau respiratorii şi manifestă o tendinţă mai mare de a deveni dependente de activităţi sau substanţe nocive (fumat, alcool, cofeină, droguri şi altele).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau