Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Osteoporoza – un risc pentru fractura de sold

08-05-2017

Fractura de sold apare in special la persoanele in varsta si care, de regula, sufera de osteoporoza – boala care fragilizeaza oasele.Specialistii sustin ca, in cele mai multe cazuri, soldul se fractureaza in partea de sus a coapsei, acolo unde osul coapsei se imbina cu articulatia soldului.

 Osteoporoza – un risc pentru fractura de sold


Datele statistice arata ca 90% dintre fracturile de sold apar la oamenii cu varste de peste 60 de ani, cu precadere de sex feminin. Mai mult, se pare ca incidenta fracturilor creste odata cu inaintarea in varsta, iar riscul se dubleaza dupa varsta de 50 de ani. Tot din date statistice aflam ca asiaticii sunt cei mai afectati de fractura soldului, deoarece au o rata mare de diagnosticare a populatiei cu osteoporoza.

Medicii specialisti clasifica fractura de sold in fractura intracapsulara si extracapsulara.

Printre cele mai frecvente riscuri de fracturare, in cazul varstnicilor, amintim: slabiciunea musculara, problemele de echilibru, hipotensiunea arteriala sau osteoporoza.

Simptomele apar imediat dupa ce persoana a cazut si includ: durere severa la nivelul soldului, imposibilitatea de a se misca, aparitia unor vanatai in jurul soldului.

In cazul persoanelor cu varsta peste 60 de ani, o simpla cazatura poate duce la o fractura de sold. Din nefericire, majoritatea pacientilor care au astfel de probleme vor necesita de urgenta o interventie chirurgicala. Altfel spus, in cazul acestora este nevoie de protezare, adica de inlocuirea articulatiei soldului si oaselor deteriorate cu o endoproteza.

Tot specialistii avertizeaza ca varstnicii care nu se supun operatiei nu au sanse de supravietuire, iar riscul de deces este mare nu neaparat din cauza fracturii, ci a complicatiilor date de imobilizarea la pat. De aceea, medicii recomanda ca imediat dupa producerea fracturii la sold sa se intervina chirurgical si sa aiba loc implantarea protezei. Ulterior, dupa operatie, pacientul va face multe sedinte de recuperare, va merge sprijinit cu ajutorul unui cadru, insa are sanse mari de recuperare, in felul acesta evitandu‑se imobilizarea la pat.

Cazuri cu adevarat complicate sunt acelea in care pacientul cu fractura de sold prezinta si alte afectiuni cronice asociate, precum afectiuni cardiace, diabet zaharat etc. In cazul lor, medicii sustin ca riscul interventiei chirurgicale este ridicat si au ca alternativa ingrijirea la pat. Un astfel de pacient va necesita o ingrijire atent supravegheata de membrii familiei, va fi supus riscului de aparitie al escarelor – din cauza imobilizarii la pat –, al unor infectii urinare sau chiar incontinenta urinara. In plus, bolnavului i se vor prescrie, de catre medic, medicamente impotriva durerilor.

La tineri nu e recomandata protezarea

De cele mai multe ori, tinerii au fracturi la sold din cauza unor accidente. In cazul lor, medicii nu recomanda montarea unei proteze care are o durata de viata de 15 ani, ci montarea unor suruburi in timpul operatiei.  Comentarii

Lasa-ne comentariul tau