Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Paducelul (Crataegus oxyacantha L.si Crataegus monogyna Jacq.)

22-12-2014

Specia este cunoscuta sub numele popular de Paducel, Maracine sau Gherghinar, si poate fi intalnita in zonele de ses, deal si munte, fiind putin pretentioasa fata de sol si clima. Este un arbust spinos cu frunzele lobate, fin dintate pe margini. Florile reunite in buchete prezinta cate cinci petale albe sau roz-pal din care se dezvolta fructele carnoase, de culoare rosie-portocalie.

Paducelul (Crataegus oxyacantha L.si Crataegus monogyna Jacq.)


Descriere

Specia este cunoscuta sub numele popular de Paducel, Maracine sau Gherghinar, si poate fi intalnita in zonele de ses, deal si munte, fiind putin pretentioasa fata de sol si clima. Este un arbust spinos cu frunzele lobate, fin dintate pe margini.Florile reunite in buchete prezinta cate cinci petale albe sau roz-pal din care se dezvolta fructele carnoase, de culoare rosie-portocalie.

Produsul vegetal utilizat Frunzele, florile si fructele mature (Crataegi folium cum flores, Crataegi fructus) Principii active Frunzele si florile de paducel contin flavonozide, acizi triterpenici (acid ursolic, acid crategolic), proantociani, taninuri, amine (etilenamina, colina, acetilcolina), aminopurine (adenina, guanina), cumarine, ulei volatil. Constituentii cu importanta terapeutica din fructele de paducel includ acidul ascorbic (vit. C), carotenoide, antocianozide.

Actiune farmacologica

Extractele de paducel se administreaza intern, sub forma de ceaiuri(infuzie), tincturi si pulberi in: afectiuni cardiace cu substrat nervos, tahicardie, palpitatii, dereglari de ritm cardiac, cardiopatie ischemica, hipertensiune, infarct de miocard, tulburari minore ale somnului.

Actiunea terapeutica se datoreaza cumularii si completarii efectelor farmacologice ale diverselor principii active: aminele imprima proprietatile antihpertensive, flavonozidele contribuie la cresterea debitului coronar iar constituentii triterpenici stimuleaza sinteza de colagen solubil necesar refacerii vasculare dupa infarctul de miocard. Trebuie mentionat faptul ca, pana acum, actiunea farmacologica a fitocomplexului nu s-a putut reproduce experimental.

Extractele de paducel sunt practic lipsite de toxicitate si pot fi folosite in cure de tratament. Planta se foloseste singura sau asociata cu alte specii care au efect terapeutic similar (Pasiflora, Valeriana, Vasc, Talpa gastii s.a).
Comentarii

Sarghiuta M.
Paducelul care il prezentati este crataegus monogyna sau este crataegus oxycantha ? caci stiu ca exista Hawhorn cu denumirea crataegus oxycantha . Cum se poate cumpara de la dumneavoastra hawthorn daca aveti? Multumesc

Va recomand sa intrebati direct in farmacii despre variantele de produse cu paducel comercializate. pe fiecare produs ar trebui sa fie scrisa denumirea in latina a plantei ceea ce va va permite sa selectati ceea ce cautati. Nu stiu sa fie diferente farmacoterapeutice importante intre cele doua plante de paducel.

Jiscanu C.
Care este diferenta intre "Biancospino tintura madre" (italiana) si Tinctura de paducel(romaneasca) ? Se poate inlocui un tratament pentru hipertensione cu "Zantipress 30 mg " cu Tinctura de paducel ? Ma adresez voua,pentru ca in Italia(unde locuiesc) ,medicii sunt mai legati de tratamentele medicamentoase,decat de tratamentele naturiste, probabil si din cauza intereselor de vendite in farmacii.

Banuiesc ca cele doua tincturi de paducel- versiunea italiana cat si cea romaneasca ar trebui sa fie similare. Va reomand insa sa urmati recomandarile de pe tinctura italiana pe care o cumparati. Se considera ca paducelul produce dilatatie vasculara si ca in acest fel ar putea scadea tensiunea arteriala. Insa nu exista studii randomizate care sa dovedeasca eficienta tincturii de paducel. Din acest motiv va recomand sa nu renuntati la tratamentul medicamentos. Dar puteti utiliza in acelasi timp tinctura de paducel si urmari efectele

Lasa-ne comentariul tau