Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Palpitatiile

04-12-2014

Palpitatiile reprezinta perceperea constienta a activitatii cardiace normala sau patologica. In mod normal activitatea cardiaca nu este perceputa constient. Scaderea pragului de sensibilitate sau o activitate cardiaca anormala ca intensitate sau ritm poate fi insa perceputa si este descrisa sub termenul generic de palpitatii. De obicei palpitatiile dureaza cateva secunde si sunt frecvent descrise ca zbatere a inimii in piept gol in piept falfait in piept bataie puternica in gat.

Palpitatiile


Palpitatiile reprezinta perceperea constienta a activitatii cardiace, normala sau patologica. In mod normal, activitatea cardiaca nu este perceputa constient. Scaderea pragului de sensibilitate sau o activitate cardiaca anormala ca intensitate sau ritm poate fi insa perceputa si este descrisa sub termenul generic de palpitatii. De obicei, palpitatiile dureaza cateva secunde si sunt frecvent descrise ca "zbatere a inimii in piept", "gol in piept", "falfait in piept", "bataie puternica in gat".

Palpitatiile pot sa fie sau nu in relatie cu o afectiune cardiaca, de ex.: hipertensiunea arteriala, aritmii, prolapsul de valva mitrala, hipertiroidism, anemie, boala coronariana.

Anumite situatii pot provoca palpitatii: depresia, stressul, anxietatea, atacuri de panica, cafeina, alcoolul, fumatul, efortul fizic crescut, folosirea anumitor medicamente ca de ex. pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, pentru raceala, pentru slabit sau hormoni tiroidieni de substitutie.

Asa cum am precizat, palpitatiile pot aparea in afara oricarei aritmii.

Ce sunt aritmiile?

Aritmiile sunt tulburari ale ritmului cardiac normal. Ritmul cardiac normal este prin urmare sinusal si are o frecventa cuprinsa intre 60-80 batai/minut, dar poate scadea pana la 45 batai/minut (in somn, la sportivi de performanta in stare de repaus) sau poate creste pana la 180-200/minut (la emotii, efort, caldura, febra, anxietate, deshidratare). Aritmiile, indeosebi cele sustinute sau recidivante, pot determina tulburari functionale prin scaderea debitului cardiac (adica a volumului de sange pompat de inima catre organe, la fiecare contractie).

Scaderea debitului cardiac se manifesta la frecvente peste 160/minut sau sub 40/minut, sau la frecvente mai mici, daca exista o boala cardiaca de fond. In aceasta situatie, palpitatiile pot fi insotite de alte simptome, cum ar fi: sincopa (lesinul), hipotensiunea, dureri in piept, ameteli, greata, sufocare. Cele mai comune aritmii sunt extrasistolele (atriale sau ventriculare - palpitatii izolate percepute ca o bataie puternica, izolata), fibrilatia atriala (palpitatii cu ritm neregulat, uneori descries ca o falfaire neregulata, accentuate sau resimtite numai la efort), tahicardiile paroxistice supraventriculare (accese de palpitatii resimtite ca batai rapide, regulate, care apar brusc, fara cauza aparenta).

Diagnosticul aritmiilor se pune in urma unui consult cardiologic, care poate solicita monitorizare Holter pentru specificarea tipului aritmiei. Monitorizarea Holter reprezinta o inregistrare pe 24 ore a activitatii cardiace cu aparate portabile, in timp ce pacientul isi desfasoara activitatea obisnuita. Metoda permite detectarea tulburarilor paroxistice de ritm, corelarea cu simptomele, identifica aritmiile si determina numarul extrasistolelor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau