Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Papadia (Taraxacum officinale L.)

22-12-2014

Specie comuna foarte raspandita, papadia este intalnita in locuri insorite si semiumbrite de la ses pana in zona alpina.Este o planta perena, cu un rizom scurt care se continua cu radacina pivotanta. Frunzele lanceolate, inegal sectate sunt dispuse in rozeta bazilara iar in varful tulpinilor se dezvolta inflorescentele - calatidii alcatuite din numeroase flori galben-aurii.Planta este bogata in canale laticifere care contin un suc alb-laptos (latex).

Papadia (Taraxacum  officinale L.)


Descriere

Specie comuna foarte raspandita, papadia este intalnita in locuri insorite si semiumbrite de la ses pana in zona alpina. Este o planta perena, cu un rizom scurt care se continua cu radacina pivotanta. Frunzele lanceolate, inegal sectate sunt dispuse in rozeta bazilara iar in varful tulpinilor se dezvolta inflorescentele - calatidii alcatuite din numeroase flori galben-aurii. Planta este bogata in canale laticifere care contin un suc alb-laptos (latex).

Produsul vegetal utilizat

In scop medicinal se foloseste intreaga planta (Taraxaci herba cum radicibus) sau frunzele (Taraxaci folium). Principii active Papadia contine principii amare (taraxacina), fitosteroli, diferiti acizi (cafeic, palmitic, oleic), colina, mucilagii. Partea supraterestra este bogata in flavone, carotenoide, vitamine (A,B,C,D), saruri minerale, iar radacina in fructoza (primavara) si inulina (toamna).

Actiune farmacologica

Specia are actiune coleretic-colagoga, de stimulare a secretiilor gastro-intestinale, fiind utila in afectiuni hepato-biliare, gastrite hipoacide, constipatie, anorexie. Datorita proprietatilor diuretic-depurative se foloseste in curele de slabire (asociata cu alte specii cu actiune diuretica sau laxativa), in calculoze renale si edeme.

Se administreaza intern, sub forma de infuzie 5-10% (in anorexie cu 30 minute inainte de masa). Planta este utilizata si in alimentatia dietetica, salata de frunzele proaspete de papadie fiind un excelent tonic-aperitiv.

Observatii

Papadia intra in compozitia unor formule de ceaiuri (Dietetic, Depurativ, Gastric, Hepatic) si a unor comprimate de extracte vegetale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau