Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Parintele, echilibrul familiei

01-06-2016

Parintiii traiesc momente de bucurie si entuziasm odata cu nasterea unui copil, sunt incantati de aparitia micutului. Totusi, este posibil ca in scurt timp sa isi faca loc in viata cuplului stresul si epuizarea.

Parintele, echilibrul familiei


Ingrijirea copilului, noptile de nesomn, permanenta grija fata de sanatatea, siguranta si buna dezvoltare a copilului pot duce la impresia ca viata de zi cu zi petrecuta cu un copil este dificila si uneori chiar obositoare.

A fi parinte inseamna a fi indrumator de drum, inseamna sa le fim alaturi copiilor in drumul spre propria lor devenire. Este sarcina noastra sa mergem inainte si sa le dam copiilor ceea ce au nevoie: ocrotire, sustinere si iubire.

Copiii au nevoie sa fie ascultati si intelesi

Este important ca noi, parintii, sa ii sustinem si sa le aratam ca ne pasa, prin dorinta de a afla cum ii merge copilului nostru: cum a fost ziua lui la scoala sau la gradinita, ce interactiuni a avut, daca au existat momente care l-au bucurat sau care l-au intristat. Ar fi bine sa existe in rutina zilnica un timp care aduce impreuna parintele si copilul si ii conecteaza unul la celalalt. Acest lucru poate fi facut undeva, seara, cand putem sa ne desprindem fiecare de indatoririle zilnice si sa ii comunicam copilului ca suntem acolo doar pentru el, doar sa auzim si sa simtim. Sunt suficiente si 5 minute in care sa ne deschidem urechile si inima, dand copilului sansa sa se poata detensiona si sa poata impartasi din experintele de peste zi. In acel moment, copilul simte ca este acceptat asa cum este, ca este iubit si inteles, in acest fel construindu-si  increderea in el prin exprimarea emotiilor si trairilor.

Copilul este dornic de cunoastere

El vrea sa fie activ, sa descopere, sa experimenteze.

Copiii au nevoie de spatiu si de context pentru a-si desfasura propriile forme de expunere. Au nevoie de spatiu pentru joaca autoinitiata, pentru miscare, muzica, dans, desen, modelaj. In acest fel ei se bucura de propriile actiuni si de propria putinta. Se bucura de creatie, se alimenteaza cu forta si isi intaresc sentimentul propriei valori, care va contribui semnificativ la stima de sine. Asa ca este de datoria noastra sa ne asiguram ca au acest spatiu in care sa se desfasoare in siguranta si sa cream contexte de valorizare a potentialului lor creativ.

Se intampla de multe ori ca noi, parintii, prinsi in termene si sarcini, responsabilitati si griji pentru bunastarea copiilor, sa punem pe plan secundar grija pentru propriul bine.

Daca noi suntem epuizati si nemultumiti in interior, aceasta se rasfrange si in exterior.

Astfel, cu cat sunt mai echilibrati parintii, cu atat mai degajati sunt si copiii.

Acum este momentul sa ne intrebam ce facem pentru noi insine. Daca raspunsul este ca nu avem timp, poate ar fi bine sa abandonam pretentia de a fi in permanenta in jurul copiilor. Acestia pot avea grija de ei, daca noi ii lasam sa faca asta si nu ii coplesim cu grija excesiva. Efortul nostru de a-i proteja nu duce decat la o slabire a increderii copiilor in ei insisi. Un bun mod de a ne raporta la binele copilului este sa nu facem nimic pentru copil din ce ar putea face el insusi. De aceea este bine sa incepem sa ne alocam si noua timp si resurse in egala masura. Prin faptul ca vom cultiva bunavointa fata de noi insine, vom intari bucuria noastra de viata si vom imprima in viata de zi cu zi a familiei noastre pacea, linistea si echilibrul.

Dr. DORINA STAMATE

Psihoterapeut Clinica „Oana Nicolau Comentarii

Lasa-ne comentariul tau