Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Parodontita, boala de care suferă aproape un sfert dintre persoanele de vârsta a doua

25-02-2019

Parodontita, cunoscută şi sub denumirea de boală parodontală, este o inflamație a țesuturilor care susțin dinții, o problemă ireversibilă, ce conduce la pierderea prematură a danturii.

Parodontita, boala de care suferă aproape un sfert dintre persoanele de vârsta a doua


Boala parodontală este mai frecventă la femei decât la bărbați (56,4% versus 38,4%) şi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), afectează 15-20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.

Boala parodontală se poate împărți în două stadii: gingivită și parodontita.

Gingivita este formă inițială, caracterizată prin inflamația gingiilor. De obicei, această este provocată de o igienă orală precară (bacteriile și resturile alimentare rămase pe dinți și pe gingii, irită gingia și o inflamează). În acest stadiu, problema poate fi rezolvată de medicul dentist și printr-o bună îngrijire a danturii.

Parodontita apare după pătrunderea bacteriilor mai profund sub gingii provoacând desprinderea acestora de dinți. Spațiul se mărește în timp prin distrugerea osului alveolar și a țesutului gingival și provoacă retracție gingivală, mișcarea dinților și ulterior pierderea acestora (chiar dacă structura lor este sănătoasă).

Simptomele bolii parodontale cuprind: tartru și placă bacteriană, miros neplăcut al gurii, sângerare la periaj, rădăcinile dinților "dezvelite" de gingie, gingia din jurul dinilor inflamată, neplăceri la mestecare.

Factorii de risc sunt: igiena precară a danturii, diabetul, stresul, moștenirea genetică, dinții încălecați și foarte apropiați sau un tratament medicamentos de lungă durata care usucă gură.

Dintre aceștia, însă, igiena este cea mai importantă (cu periaj și ață dentară).

De asemenea, potrivit statisticilor, 64,2% dintre persoanele diagnosticate cu boală parodontală sunt fumătoare, aşadar riscul de a dezvolta această afecţiune este un motiv în plus pentru renunţarea la fumat.

Tratamentul de specialitate nu poate vindeca parodontita, însă poate întârzia destul de mult evoluția bolii. Controalele la stomatolog trebuie efectuate o dată la 6 luni și chiar mai des, dacă este cazul.

Atenţie! Boala parodontală are o evoluție lentă și poate trece neobservată până când simptome precum retractia gingivală avansată și mișcarea dinților devin evidente. Aşadar, controalele stomatologice efectuate la şase luni sunt esenţiale pentru depistarea din timp a unor eventuale probleme la acest nivel.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau