Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Particularitatile organismului copiilor si administrarea medicamentelor

04-12-2014

Copiii reprezinta o categorie distincta de pacienti iar medicamentele destinate lor sunt concepute special pentru a corespunde stadiului de dezvoltare al acesora. Copilul prezinta particularitati morfo-fiziologice variabile cu varsta iar imaturitatea unor aparate si organe impun o abordare terapeutica speciala. Prin urmare la administrarea de produse farmaceutice pediatrice sunt necesare deopotriva cunoasterea si corelarea unor factori biologici particulari ce pot influenta intregul circuit al medicamentului in organism.

Particularitatile organismului copiilor si administrarea medicamentelor


Copiii reprezinta o categorie distincta de pacienti, iar medicamentele destinate lor sunt concepute special pentru a corespunde stadiului de dezvoltare al acesora.

Copilul prezinta particularitati morfo-fiziologice variabile cu varsta, iar imaturitatea unor aparate si organe impun o abordare terapeutica speciala. Prin urmare, la administrarea de produse farmaceutice pediatrice sunt necesare deopotriva cunoasterea si corelarea unor factori biologici particulari ce pot influenta intregul circuit al medicamentului in organism.

De la bun inceput trebuie sa subliniem ca un copil nu este un adult in miniatura si, prin urmare, reprezinta un mare risc administrarea de medicamente destinate adultilor doar prin fractionarea dozelor in functie de greutatea corporala, fara a tine seama si de celelalte aspecte care caracterizeaza organismul non-adult.

De la nastere si pana la perioada maturitatii corpul uman sufera o serie de modificari biologice, cele mai rapide si evidente fiind in primul an de viata. In functie de aceste transformari caracteristice, perioada copilariei a fost impartita in mai multe etape de varsta, fiecare avand particularitatile ei: nounascut, sugar, copil mic, prescolar, scolar, adolescent. [i]

Este necesar ca mamicile sa stie ca anumite produse farmaceutice, chiar si cele care se elibereaza fara prescriptie medicala, pot produce efecte adverse serioase copilului lor.[/i] De exemplu: aspirina, cea mai uzuala tableta folosita pentru febra, raceala sau durere, este contraindicata copiilor sub 12 ani datorita posibilitatii aparitiei unor reactii adverse precum sindromul Reye, o maladie rara, dar extrem de grava.

Paracetamolul administrat pe perioade lungi si la doze maxime poate determina afectarea hepatics, de aceea folosirea lui trebuie justificata terapeutic, dar limitata la numarul de zile indicat de medic. Ibuprofenul, un produs foarte eficace in febra si dureri de natura inflamatorie poate produce afectiuni gastrice la utilizare abuziva. Siropurile de tuse expectorante, bronhosecretolitice sunt indicate pe perioade bine determinate de timp si numai pentru tusea "plina", cu bronhosecretie. Prelungirea perioadei de administrare stimuleaza excesiv secretia bronhiilor cu perpetuarea acceselor de tuse si cresterea perioadei de recuperare. Exemplele pot continua, multe preparate medicamentoase putand dezvolta efecte nedorite pe termen lung, cu afectarea cresterii si dezvoltarii normale a copiilor. Scopul nostru este insa acela de a atrage atentia asupra folosirii medicamentelor pediatrice si asupra respectarii stricte a indicatiilor privind administrarea acestora.

Consultarea medicului, sfatul farmacistului si citirea prospectului inaintea administrarii - sunt pasii obligatorii atunci cand micutul nostru este bolnav. Nou-nascutul (chiar la termen si normoponderal) prezinta, prin comparatie cu adultul, nu numai diferente morfo-fiziologice evidente, ci si biochimice, diferente care pot modifica semnificativ cinetica medicamentului si, prin urmare, efectul terapeutic. Pentru a intelege mai bine aceste aspecte, exemplificam cateva particularitati ale organismului sugarului si copilului mic:

Aciditatea gastrica la nastere este nula (pH neutru), ea atingand valori similare adultului spre varsta de 2-3 ani. Aceasta, impreuna cu prezenta in stomac a laptelui poate impiedica absorbtia unor preparate farmaceutice administrate oral, avand consecinta aparitia esecului terapeutic.

Enzimele hepatice care participa la biotransformarea unor substante medicamentoase sunt insuficiente in primul an de viata, ceea ce poate conduce la un ritm lent de eliminare a acestora din organismul copilului. Mai mult decat atat, la nou-nascut mecanismele de eliminare renala si tranzitul intestinal sunt reduse. Astfel, pot apare fenomene de reabsorbtie a unor medicamente sau metaboliti ai acestora si posibilitatea unor efecte toxice prin supradozare relativa.

Sugarii au bariera hemato-encefalica (acel strat de celule ce protejeaza sistemul nervos de agresiunea multor substante) insuficient dezvoltata si, din aceasta cauza, administrarea unor medicamente este strict contraindicata sau se face cu precautie maxima, prevenind astfel aparitia unor reactii toxice imediate sau pe termen lung.

Am amintit mai sus doar cateva dintre diferentele existente intre organismul copilului mic si cel al adultului incercand sa subliniem astfel [i]importanta respectarii indicatiilor medicului si farmacistului atunci cand administram medicamente copiilor.[/i]

Farm. Monica Diaconescu
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau