Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Parul, afectat de schimbarea sezonului

03-12-2014

De la finalul lunii august si pana in noiembrie, majoritatea persoanelor observa ca pierd zilnic mai multe fire de par decat in mod obisnuit. Cat de ingrijorator este acest fenomen si ce trebuie facut atunci cand iti cade parul puteti citi in articolul de mai jos.

Parul, afectat de schimbarea sezonului


Intensificarea căderii părului în preajma trecerii dintre anotimpuri nu trebuie considerată o problemă medicală. Primăvara și toamna, timp de câteva săptămâni, o persoană clinic sănătoasă poate pierde de 2-3 ori mai multe fire de păr, deoarece acum se secretă mai mulți hormoni sexuali care accelerează ciclul de regenerare al firelor.

Este un fenomen normal, iar părul este programat să se "înnoiască" pe întreg parcursul vieții omului, asta în condițiile în care nu se instalează, din variate motive, alopecia totală. Investigații specifice Infecțiile, dezechilibrele hormonale, stresul, șocurile emoționale, activitățile sportive extenuante ori perioadele de superactivitate slăbesc organismul și pot constitui factori responsabili de căderea părului. Studiile de specialitate au indicat și o serie de medicamente care au acest efect nedorit, acestea făcând parte, în special, din clasa antibioticelor sau antidepresivelor. Pentru a stabili cu acuratețe cauzele căderii părului, medicul dermatolog poate indica efectuarea unor analize specifice. Cea mai cunoscută este tricograma, care constă în observarea firelor de păr la microscop.

O procedură mai complexă este fototricograma, prin care se fotografiază zone limitate din pielea capului, unde există fire crescute până la 2 mm, procedeul fiind reluat la intervale de câteva zile pentru a se monitoriza exact modul în care acestea se dezvoltă sau dimpotrivă. Mineralograma este o investigație prin care se pot cuantifica dozele de minerale prezente în organism, oferind un răspuns clar despre cât anume din mineralele din organism se acumulează în păr. Necesarul de vitamine Carența de vitamine este direct răspunzătoare de sănătatea firului de păr, iar schimbarea anotimpurilor, de la cald la rece și invers, o accentuează în lipsa unor măsuri de prevenție. Acestea constau în asigurarea tuturor substanțelor nutritive de care are nevoie organismul. Dietele de slăbire agresive, lipsa calciului și a fierului pot dăuna părului.

Este indicată o alimentație bogată în vitamine, minerale și oligoelemente; dieta trebuie să includă proteine animale (carne, pește gras, lapte, ouă, brânză), cereale integrale, nuci, migdale etc. Vitaminele absolut necesare revitalizării organismului și implicit firului de păr sunt B, E și F, betacaroten, fier, calciu, magneziu, seleniu.

Știai că...?

• Părul care crește cu 1 cm pe lună ajunge în 7 ani să măsoare peste 80 cm.

• Fiecare dintre cele 70.000 – 100.000 fire de păr de pe cap are o durată de viață cuprinsă între 4 și 8 ani.

• Numărul de fire de păr căzute depinde și de numărul total de fire de păr, care este între 100.000 – 200.000; de aceea, numărul mediu de fire de păr pierdute zilnic este cuprins între 30 – 100.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau