Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

”Pauza de scutec”, o metoda eficienta pentru a preveni eritemul fesier la sugari

13-12-2017

Eritemul fesier la sugari, cunoscut si sub numele de dermatita de scutec, nu reprezinta o problema grava de sanatate, insa efectele sale sunt neplacute, atat pentru sugarii afectati, cat si pentru persoanele care ii au in grija. Atunci cand pielea din zona fesiera si regiunea genitala a sugarului este rosie si foarte sensibila la atingere, fapt ce determina aparitia unor stari de agitatie, scancete, plans si tipete, se poate vorbi despre simptome ale dermatitei de scutec.

”Pauza de scutec”, o metoda eficienta pentru a preveni eritemul fesier la sugari


Cei mai afectati sunt bebelusii care au pana la 15 luni de viata.

Aceasta problema survine de obicei in urma purtarii intense a scutecului, fara a permite pielii sa se aeriseasca, dar si a expunerii indelungate la scutece umede si/sau murdare.

De asemenea, la introducerea unor alimente noi in hrana bebelusului pot sa apara cresteri ale frecventei scaunelor favorizandu-se astfel dermatita de scutec.

In plus, eritemul poate fi declansat si de o reactie alergica la laptele matern, ca urmare a unor produse consumate de mama, dar si de un aliment din hrana bebelusului sau de un obiect cu care acesta a intrat in contact. In acest caz, varietatea de posibili alergeni e multipla, de la servetele umede la sapunuri sau detergenti. Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomanda utilizarea exclusiva a produselor destinate bebelusilor.

Nu trebuie ignorat faptul ca o alta cauza a dermatitei de scutec poate fi o infectie bacteriana sau fungica, asadar igiena, atat a copiilor cat si a persoanelor care ii ating, este esentiala, la fel ca si curatenia locuintei.

Majoritatea cazurilor de eritem fesier la bebelusi nu necesita tratament medicamentos, acestea vindecandu-se de cele mai multe ori cu ajutorul remediilor ce pot fi achizitionate de la famacie, fara prescriptie medicala, care se aplica la domiciliu. In plus, scutecul trebuie schimbat mai des si, de asemenea, este indicat sa se permita aerisirea pielii cat de des este posibil.

Insa, dermatita de scutec poate avea si alte cauze, precum o infectie bacteriana, caz in care bebelusul ar putea avea nevoie de un unguent cu antibiotic, ori infectia cu candida pentru care se va prescrie un unguent antifungic local şi, posibil, un tratament medicamentos adaptat. De asemenea, pentru cazurile de eritem fesier ce implica dermatita seboreica sau eczema, se pot recomanda creme sau unguente cu hidrocortizon sau pe baza de corticosteroizi, insa acestea se utilizeaza doar la recomandarea specialistului.

Daca la baza problemei sta o reactie alergica trebuie identificata cauza si eliminata.

In cazul in care pielea sugarului nu se imbunatateste in trei-patru zile in care au fost aplicate ”pauze de scutec” si au fost utilizate unguente fara prescriptie medicala se recomanda consultarea medicului deoarece la mijloc poate fi vorba despre o suprainfectie, care se poate manifesta prin aparitia de vezicule, eruptii cutanate extinse dincolo de fese si zona genitala, stare continua de agitatie si febra.

De asemenea, este indicat sa fie consultat medicul pediatru in cazul in care un astfel de eritem apare in primele 6 luni de viata.

Pentru a preveni aparitia dermatitei de scutec, pielea copilului trebuie sa fie mentinuta in permanenta uscata si curata.

Atentie! Nu se utilizeaza decat scutece igienice, iar solutiile cu care este spalat sugarul trebuie sa fie destinate bebelusilor si sa nu contina parfum sau alcool.

De asemenea, pielea sugarului nu trebuie atinsa cu mainile murdare si nu trebuie sa intre in contact cu suprafete neigienizate pentru a se putea preveni contaminarea cu bacterii sau fungi ce pot declansa dermatita.

Se recomanda ca dupa spalare sa se foloseasca un prosop curat, prin tamponare, nu prin stergere si sa se lase zona sa se usuce complet, natural, inainte de a amplasa un scutec nou.

Este important ca scutecele sa nu fie prinse strans deoarece se impiedica aerisirea pielii si creste umiditatea in zona.

In cazul in care copilul face frecvent dermatita de scutec, se poate utiliza un produs special, cu efect protector si calmant, recomandat de medicul pediatru.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau