Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Piciorul atletului (Micoza piciorului)

05-12-2014

Piciorul atletului sau Tinea pedis este o infectie cutanata superficiala care debuteaza, de obicei, la nivelul tegumentelor ultimelor 2 spatii interdigitale si care ulterior se poate extinde, afectand toata suprafata plantara (suprafata talpii). Primele cazuri de Tinea pedis au fost raportate in literatura de specialitate in jurul anilor 1900 de catre Whitfield care afirma faptul ca aceasta este o infectie a epidermei extrem de rara. In zilele noastre micoza piciorului a devenit o afectiune frecvent intalnita.

Piciorul atletului (Micoza piciorului)


Ce este? Cauze Piciorul atletului sau Tinea pedis este o infectie cutanata superficiala care debuteaza, de obicei, la nivelul tegumentelor ultimelor 2 spatii interdigitale si care ulterior se poate extinde, afectand toata suprafata plantara (suprafata talpii). Primele cazuri de Tinea pedis au fost raportate in literatura de specialitate in jurul anilor 1900 de catre Whitfield care afirma faptul ca aceasta este o infectie a epidermei extrem de rara.

In zilele noastre micoza piciorului a devenit o afectiune frecvent intalnita. Aceasta infectie este cel mai adesea provocata de un microrganism numit Trichophyton rubrum, de origine din Asia de Sud-Est, si mai rar de Trichophyton mentagrophytes si Epidermophyton floccosum. Invazia epidermei de catre fungi se realizeaza prin intermediul unei componente enzimatice numita keratinaza, infectia limitandu-se strict la acest nivel al pielii.

Cum se manifesta? Se manifesta prin aparitia unor descuamari fine, pruriginoase pe fond eritematos cu localizare plantara si pe fata dorsala a piciorului insotita de fisurarea si macerarea tegumentului la nivelul fetelor laterale ale degetelor ce delimiteaza ultimele 2 spatii interdigitale; uneori pot aparea si vezicule.

Afectarea unghiei insoteste deseori simptomele de mai sus, fiind totodata un factor de evaluare a extinderii infectiei, crescand astfel durata tratamentului. Factori favorizanti Infectia poate fi favorizata de urmatorii factori: expunerea frecventa la sporii fungici care pot persista perioade indelungate de timp in locuri precum bazine de inot, stranduri, sali de sport, vestiare etc; lucrul la temperaturi ridicate; deficienta de sebum, acesta fiind un antifungic natural folosirea ciorapilor din material sintetic, care impiedica respiratia cutanata normala; hiperhidroza (transpiratia in exces); infectia HIV/SIDA; circulatia periferica deficitara. La cine se manifesta?

Boala poate afecta toate categoriile de varsta, dar incidenta cea mai mare este in randul adultilor si este provocata in proportie de 60% de Trichophyton rubrum, 25% de Trichophyton menthagrophytes, 10% de Epidermophyton floccosum. Incaltamintea ocluziva favorizeaza aparitia bolii prin mentinerea unui mediu umed si cald la nivelul piciorului. Prezenta altor afectiuni cutanate, cum ar fi dermatita atopica creste riscul de infectie cu fungi. In majoritate cazurilor, leziunile sunt limitate doar la nivelul piciorului, insa extinderea infectiei poate aparea la persoanele imunodeprimate (HIV/SIDA), la cele care urmeaza tratamente cu medicatie imunosupresoare sau la cei cu Boala Cushing.

Diagnostic Diagnosticul se poate pune pe baza simptomatologiei si pe examenul microscopic al scuamelor care evidentiaza prezenta fungilor. Recidivele apar, de obicei, datorita nerespectarii conduitei de viata si a tratamentului incomplet aplicat. In general, asigurarea unei igiene corespunzatoare, evitarea incaltamintei ocluzive, a materialui sintetic pentru ciorapi, folosirea produselor pe baza de clor pentru curatarea bazinelor publice, a strandurilor, a vestiarelor, sunt considerate a fi metodele cele mai eficiente de combatere si prevenire a infectiei si a recidivelor. Cand mergem la medic? Inca de la primele simptome pacientul ar trebui sa se adreseze medicului dermatolog care poate indica terapia si recomanda metodele eficiente de prevenire a recidivelor.

Rata de vindecare este ridicata, boala putand fi rareori complicata cu suprainfectarea bacteriana cauzand astfel limfangita, limfadenita sau celulita. Simptome asemanatoare pot aparea in boli precum dermatita de contact, dermatita atopica, psoriazisul si eczema hiperhidrozica, de aceea prezenta lor trebuie exclusa inainte de initierea terapiei.

Tratament Tratamentul este: topic: administrarea de unguente ce contin terbinafina (Lamisil, Terbisil) sistemic: terbinafina, 250mg, un comprimat pe zi timp de 2-3 saptamani. Dr. Bogdan Micu Medic rezident boli infectioase
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau